Tjerne (Ringsaker gnr. 174/1)

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
Tjerne
Tjerne Ringsaker Widerøe.jpg
Garden og tjernet som har gitt den navn.
Foto: Widerøe
Sted: Gaupen
Fylke: Innlandet
Kommune: Ringsaker
Gnr.: 174
Bnr: 1

Tjerne (gnr. 174/1) er en storgard i RingsakerHedmarken, omtrent 1 mil nord for Moelv. Eiendommen ligger på vestsida av Stavsjøvegen med ei to kilometer lang strandlinje mot Mjøsa. På Tjerne er det ca. 1509 mål dyrka jord, 2098 mål skau, 124 mål beite og 185 mål annet areal, noe som gjør garden til en av Norges største jordbrukseiendommer.

Gardsnavnet

Ifølge Norske Gaardnavne har eiendommen navn etter tjernet som på Norgeskart kalles Tjernetjernet. Dette ligger om lag 300 meter vest for gardstunet.

Historie

Wollert Konow.

På 1500- og 1600-tallet var Tjerne var adelig setegard og sentrum i et stort gods. Tjernegodset tilhørte slektene Kamp, Kruckow, Munk, Marsvin, Bjelke og Brockenhuus.

General Caspar Christopher Brockenhuus (1649–1713) overtok i 1682 både Tjerne- og Hovinsholmgodset etter svigerfaren Hans Løvenhjelm. Etter Brockenhuus' død satt enka Cathrine Hedevig med godskomplekset til hun sjøl gikk bort i 1719, og Tjernes tid som setegard tok da slutt. Hovedgarden ble solgt til ikke-adelige, mens undergardene (blant annet Heggenhaugen) ble skilt fra som sjølstendige bruk.

En viktig eier i nyere tid var Halsten Halstensen Sjølie (1771–1842). Han kom opprinnelig fra Rendalen, men fikk skjøte på Tjerne i 1805. I Norske storgårder (s. 477) skriver Axel Coldevin at «Sjølie ble en foregangsmann og en av de mest aktede gårdbrukere på Oplandene». Han hadde eget brenneri, kjøpte flere nabogarder og satte opp stall med låve, fjøs og et tretasjes stabbur med klokketårn.

Etter Sjølies død ble Tjerne overdratt til en sønn, men han ble umyndiggjort, og formynderne solgte eiendommen til bergenseren August Konow. I likhet med Sjølie var han en dyktig jordbruker, som blant annet la om til moderne vekselbruk. Han var gift med kusina si, Beate Konow, og i deres tid på Tjerne var garden en møteplass for deler av landets kulturelle elite. Bjørnstjerne Bjørnson var blant dem som frekventerte stedet.

Sønnen Wollert Konow (1847–1932) slutta seg som student til Bjørnson og det radikale Venstre-miljøet på Opplanda. Konow ble både stortingsmann og statsråd, men overtok også Tjerne. I hans brukertid var det 12 husmannsplasser under den store garden. Konow flytta i 1924 til hovedstaden og solgte Tjerne til Leiv Blakstad (1894–1948).

På 2000-tallet er det Ann Kristin og Leiv Blakstad (1957–) som driver Tjerne. De har drevet med kylling-, korn og skogproduksjon, og 2005 starta de også opp med bringebær. ​

Kilder og litteratur

Eksterne lenker

Videre lesing

  • Kolstad, Gunhild: Bygdebok for Ringsaker hovedsogn : «Reflingfjerdingen», Ringsaker historielag 2010.