Tryvannskleiva

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
Tryvannkleiva, med Skomakertjern nederst til høyre og Ringeriksflaka over.
Fra Tryvannskleiva med skiheis på toppen.
Foto: Norske skiløpere (1956).

Tryvannskleiva er en slalåmbakke fra Tryvannshøgda til Store Tryvann. Anlegget er siden utbygd med Tommkleiva og og i 2010 knyttet til Wyllerløypa til Tryvann Vinterpark.

Den er den første slalåmbakken i Nordmarka. Skiforeningen holdt slalåmrenn her i 1906, men da var det skog i bakken. Også i årene 1919 til 1924 holdt speiderne skirenn i kleiva hvor de brukte en gammel løype som gikk fra toppen av den senere første slalåmbakken, krysset lkia og inn i Vestkleiva og ned til Skomakertjern.

Kleiva ble anlagt i 1930 etter at en høststorm raserte skogen i denne skråningen. Samtidig ble også Tryvannstua bygget i nærheten av vindfallstømmer. Første renn ble avholdt 1933 i henhold til moderne regler for alpinløp, og vinner var Tomm Murstad. Etter at Norges Skiforbund hadde tatt slalåm inn i sitt program i 1935, fikk A/S Slepebaner i 1937 tillatelse til å bygge et skitrekk i bakken som åpnet i 1938, som det første skitrekket nord for Alpene. I innstillingen er anlegget beskrevet: «Anlegget utføres med to mindre maskinhus, et på toppen og et ved foten av bakken og med 6 master fra 6 til 8 m høyde over bakken til å feste stålviren på. ...» Anlegget fikk imidlertid også kritikk fra enkelte hold, Axel V. Ullmann kalte det «Hærverk!».

Senere utbygd med Tårnbakken til et samlet fall 100 meter og en lengde på rundt 400 meter.

Galleri

Kilder


Koordinater: 59.994° N 10.6654° Ø