Victoria terrasse

Fra lokalhistoriewiki.no
(Omdirigert fra «Victoria Terrasse»)
Hopp til navigering Hopp til søk
Victoria terrasse i Oslo.
Foto: Stig Rune Pedersen (2014)
Victoria terrasse og Drammensveien 2 ved århundreskiftet.

Victoria terrasse er ei gate og et bygningskompleks i Vika i Oslo sentrum. Bygningen ble reist i 1880-åra som leiegård av Interessentskabet for Ruseløkkens Bebyggelse, på folkemunne kalt Algierkompaniet og ledet av generalkonsul for Østerrike-Ungarn, Peter Petersen, grosserer og direktør for Nydalens Compagnie og anlegget ble en tid kalt Petersborg. Hovedarkitekt var Henrik Thrap-Meyer, assistert Wilhelm von Hanno, Paul Due og Bernhard Steckmest.

Historie

Bygningskomplekset ble reist etter at interesseselskapet hadde fra 1874 kjøpt opp de gamle fattigkvarterene i Ruseløkkbakken, kalt Røverstatene, fått dette sanert og sprengt ut fjellet. Som en sokkel for komplekset ble Ruseløkkbasarene først bygget, og deretter selve boligkomplekset som tre adskilte kvartaler med fasader mot sjøen. Den sørligste delen ble oppført 1884–1885, frontdelen av den midterste 1886, nordkvartalet mot Drammensveien (idag Henrik Ibsens gate) 1887–1888 og bakre del av midtkvartalet stod ferdig 1890. Ferdig oppført var det landets største og fineste leiegårdskompleks med 124 leiligheter på opp til 10 rom, innlagt vann og elektrisk lys.

Bygningsmassen fikk navn etter kona til den svensk-norske kronprins Gustav (1858-1950), Victoria av Baden (1862-1930). Fra 1891 til 1895 bodde Henrik Ibsen i førsteetasje i sydkvartalet, og deler av interiøret er bevart, blant annet spisestuen.

Etter Kristianiakrakket i 1899 ble det stadig vanskeligere å tjene penger på de store boligene, og i 1913 ble anlegget solgt til staten, som allerede fra århundreskiftet hadde tatt i bruk store deler av komplekset til kontorer, både til departementer, politi og etater som Statistisk sentralbyrå.

I april 1940 tok det tyske Sipo over bygningen, og brukte den som sitt hovedkvarter. I 1955 brant det i bygningen, som fikk store skader. Utenriksdepartementet tok over tomta, og et nytt tilbygg mot 7. juniplassen ble oppført i 1962, tegnet av arkitektene Bernt Heiberg og Ola Mørk Sandvik. På denne tomta lå tidligere Det danske Forsikringsselskab av 1864, som ble bombet av allierte fly i desember 1944. UD har fortsatt sine kontorer der. Nasjonalbiblioteket hadde lokaler i sydkvartalet fra 2003-2005 som inntil da stod tomt, og har siden vært kontorer for Statsbygg under byggingen av nytt Nasjonalmuseum på Vestbanen.

Under andre verdenskrig

Feilbombingen 31. desember 1944 tok 55 sivile liv på en trikk. Trikken ble truffet direkte, og på bildet er det vanskelig å skjelne det forvridde vraket fra restene av leiegården som ble rasert av samme bombe.

Victoria Terrasse var hovedkvarteret for Sipo i Norge, men var blant folk flest kjent som hovedkvarteret til Gestapo, som var en av Sipos avdelinger. I februar 1945 ble Sipo omorganisert. Heinrich Fehlis flyttet til Festung FurulundFurulund i Oslo, mens Siegfried Fehmer ble kommandant for Sipo i Oslo. Fehmer beholdt kontorene på Victoria Terrasse.

Gestapos fanger i Oslo ble normalt forhørt på Victoria terrasse . Det fantes celler for kortere opphold der, men normalt satt de i andre fengsler og ble hentet til torturkammeret på Sipo-hovedkvarteret når det var tid for forhør. Flere fanger begikk selvmord der for å slippe unna den grusomme torturen – ikke bare for å slippe smertene, men også fordi de fryktet at de ville sprekke og avsløre kamerater. En av disse var Milorg-mannen Kaare Rødde (1904-42), som kastet seg ut fra et vindu i 4. etasje under forhør 23. april 1942.

De allierte forsøkte to ganger å bombe Victoria terrasse. Den første gangen var 25. september 1942. Victoria terrasse ble ikke truffet, men andre hus ble ødelagt. Den andre gangen var på nyttårsaften 1944. Også denne gangen bommet de på Sipo-hovedkvarteret. En trikk på gaten utenfor ble truffet, og mange sivile ble drept.

Galleri

Litteratur

Eksterne lenker


Koordinater: 59.9139856° N 10.7285025° Ø