Anders Olsen Holte

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
Klokka i Sørum kirke på Hadeland. Den var en av de første som Holte støpte. Klokka ble frakta med hest og slede over Randsfjorden, men isen brast og klokka gikk til bunns. Den ble seinere tatt opp att og henger fortsatt i kirka. På klokka står det: «Aar 1861 er denne Klokke støpt af A. O. Holte paa Toten og bekostet af samtlige Menighet og tilhører Sørum Kirke paa Hadeland».
Foto: Kjell Ruud/Randsfjordmuseene (1988)

Anders Olsen Holte (født 1816 i KolbuToten, død 11. september 1897 s.st.) var gardbruker, gjørtler og klokkestøyper. Han begynte som knappestøyper, men laga også matklokker, dombjeller og vekker. Holte er allikevel mest kjent for kirkeklokkene sine. Han var en av de få i landet som dreiv med dette håndverket, og leverte i perioden 1860-80 klokker over store deler av Østlandet. Anders Holte hadde støyperi på garden sin, Midt-Holte i Kolbu. Kolbu lå den gangen i Vestre Toten, men tilhører nå Østre Toten.

Holte var gift med Oline Andersdatter, og ifølge 1865-folketellinga fikk de fire døtre og fem sønner. Anders Holte lærte støypekunsten videre til sønnen Johannes (1854-1938), som i sin tur lærte opp sine sønner. Holte-familien har i minst fem generasjoner kunnet støype klokker.

Bakgrunn

Holte vokste opp i Kolbu, som sønn av gardbruker Ole Larsen Holte og Katrine Larsdatter f. Huse. I denne delen av Toten var det mange som dreiv med knappestøyping. Et gammalt ordtak sa at «Rister du et breskekjerr i Kolbu, dætt det straks ned et par knappestøyperer». Anders Holte har sikkert lært støypehåndverket av en av disse, muligens av Haagen Hallingstad, som dreiv stort med knappestøyping tidlig på 1800-tallet.

Klokkestøypinga

Den store kirkeklokka i Hoff kirke på Toten, omstøpt av Anders Holte.

På slutten av 1830-tallet var Holte i gang med støyping hjemme på garden. Han laga blant dombjeller, vekker og matklokker, og to av de eldste klokkene som er bevart (fra 1838), har inskripsjonen «A.O.S.H.V.T.» (Anders Olsen Holte, Vestre Toten).

Mange av produktene solgte han i nærområdet på Toten. Det ble sagt at de fleste matklokkene i Kolbu ble laga på Holte. Anders Holte reiste imidlertid rundt og solgte varene sine også, blant anna på ulike markeder. I Totens bygdebok er det gjengitt en tradisjon om at Holte var på Grundsetmartn i 1854, og der skal han ha møtt en Sundt, en kar som kunne støype kirkeklokker.

Knut Arne Holthe, Anders Holtes tippoldebarn, skreiv i 1999 en artikkel om tippoldefaren, og konkluderte der med at Sundt sannsynligvis var identisk med Knut Andreas Sundt, som støpte flere kirkeklokker midt på 1800-tallet. Sundt skal ha blitt med Holte til Toten, der han lærte han å støype kirkeklokker. Holte skal også ha vært hos Olsen Nauen ved Tønsberg, landets desidert største klokkeprodusent, og spionert på produksjonsprosessen der!

Anders Holte bygde en støypeovn, og rundt 1860 kom produksjonen i gang. De første klokkene ble i 1861 levert til to ulike kirker på Hadeland, nemlig SøsterkirkeneGran og Sørum kirke på vestsida av Randsfjorden. Det var ikke snakk om masseproduksjon, for det tok bortimot to måneder å støype ei kirkeklokke. Totalt støpte Holte allikevel minst et tjuetalls kirkeklokker, levert over hele Østlandet. En del av disse klokkene var til de mange nye kirkene som ble bygd i siste halvdel av 1800-tallet, en av de store kirkebyggingsperiodene i norgeshistorien.

Etter 1880 er det ikke kjent noen kirkeklokker fra Anders Holte. I 1890 ble det definitivt slutt på produksjonen, for Holte skal ha blitt så forbanna over at nabobygda Eina ikke ville kjøpe klokke fra han, men fra Dresden i Tyskland, at han tok slegga og snuste hele støypeovnen på Holte.

Kirkeklokker som er støpt av Holte

Oversikten nedafor bygger i hovedsak på Knut Arne Holthe fortegnelse over kirkeklokker som er støpt av Anders Holte. I tillegg er det nevnt flere klokker av Holte på nettstedet Norges kirker.

Kirke Årstall Opplysninger Bilde
Arneberg kirke 1878
Feiring kirke 1861/1875 To klokker
Furnes kirke 1876 To klokker
Furuset kirke (Ullensaker) 1879
Hamar domkirke 1866 To klokker
Hoff kirke (Østre Toten) 1871
Hovin kirke (Ullensaker) 1873
Hønefoss kirke 1862 To klokker
Kolbu kirke 1862 Klokka er trolig omstøpt seinere.
Komnes kirke 1880
Lunner kirke 1863
Lørenskog kirke 1874
Løten kirke 1873
Nicolaikirken (Gran) 1861
Sandnes kapell 1867
Skedsmo kirke 1860-åra? Sannsynligvis støpt i forbindelse med den store ombygginga av kirka 1858-84. Klokka ble omstøpt i 1935 av Olsen Nauen.
Slidredomen (Vestre Slidre) 1868 Innskrift: «Støbt af Anders Olsen Holte paa Toten og bekostet af Vestre Sledres (sic) Kommune Aar 1868.»
Svene kirke 1870
Sørum kirke (Gran) 1861 Klokka ble frakta med hest og slede over Randsfjorden, men isen brast og klokka gikk til bunns. Den ble seinere tatt opp att og henger fortsatt i kirka.
Tingelstad kirke 1866
Østsinni kirke 1877 To klokker

Kilder og litteratur

Eksterne lenker