Annie Giæver

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
Annie Giæver
Foto: Ukjent - utlånt av familien

Annie Giæver (født Anna Margrethe Louise Giæver den 2. april 1882Havnnes, død 5. november 1956 samme sted) var virksom som amatørfotograf på handelsstedet Havnnes på Uløya i Skjervøy fra omkring 1900 til sin død.

Hun var datter av Johannes Holmboe Giæver (1844-1921) og Ovidia Fredrikke Lyng Hallen (f. 1839). I folketellinga 1900 finner man henne på gården Havnnes i bygda med samme navn. Hun bodde der sammen foreldrene og fem eller seks søsken. Faren er ført som «Landhandler, Gaardbr., Sildnotreder, Postaabner, Dampskibsekspeditør». Også ved folketellinga 1910 var hun bosatt der, og var da telegrafist.

Hun var amatørfotograf, og fotograferte med et Kodak belgkamera 9x12. Utdannet telegrafist i Hammerfest i 1903 og tilknyttet telegrafverket 1904-1910. Reisesekretær i Finnmark for Norges Røde Kors 1924-1927. I denne perioden var hun også et ankerfeste for Hospitalskipet Viking - møtte skipet når det kom til Finnmark og fungerte som bistandssitter og hjelpearbeider sammen med «søstrene». Fra 1931 til 1947 var hun poståpner på hjemstedet Havnnes.

Hennes fotografier er benyttet i en mengde publikasjoner fra Troms og Finnmark. Hun har også publisert artikler i Urd. 36 av hennes bilder fra fiske, folke- og arbeidsliv m. m. i Troms og Finnmark finnes i Tromsø Museum. Også andre institusjoner i Troms og Finnmark har fotografier av Annie Giæver.

Fotografen Annie

Kilder

Eksterne lenker


Annonse fra Fotograf Behrends i Indtrøndelagen 17.1. 1913.jpg Annie Giæver er basert på data fra Preus Museums registre over norske fotografer og fotografiske samlinger, som er tilgjengelig på Nasjonalbibliotekets nettsider. Artikkelen er lagt ut under lisensen cc-by-sa. Lokalhistoriewikis brukere kan fritt redigere og utvide artikkelen.
Flere artikler finnes i denne alfabetiske oversikten.