Ivan Benkow

Ivan Benkow (født 18. mars 1885 i Grodno i Russland (nå Hviterussland), død 21. januar 1955 på Diakonhjemmet i Oslo) var fotograf med virke flere steder i landet, lengst i Bærum.

Ivan Benkow er gravlagt på Helsfyr gravlund i Oslo (den jødiske delen av Østre gravlund)
Foto: Stig Rune Pedersen (2015)
Annonse fra Benkow i Tidens Krav 5. januar 1916. Konkurrenten Martin H. Aagaard holdt til rett over gata.

Oppvekst og migrasjon

Han var sønn av fotograf Chaim Eliah Benkowitz og Vina. Faren var visstnok keiserlig russisk hoffotograf, og Ivan tok sin fotograflære her. Han flykta fra Russland i 1905 på grunn av pogromer. Han var gift første gang med Sara Dworsky. De fikk sønnen Harry Benkow i 1912.

Etter å ha blitt enkemann ble han gift for andre gang i 1923 med Annie Louise Florence (1895–1942). Hun var født i Skottland av jødiske foreldre som hadde emigrert fra Litauen. Hun var enke, og hadde med seg dattera Rebekka Cecilie inn i ekteskapet.

Ivan Benkow kom til Kristiansund hvor han startet eget fotograffirma i 1914 og tok svenne- og håndverkerbrev i 1915. I 1918 forlot han byen med familien og overlot firmaet til Brun Svendsen. Han hadde så et firma i Kristiania fra 1918, så i Trondhjem fra 1920-tallet. Noen kilder sier 1928, men allerede i kommunal folketelling 1925 er familien å finne i Dronningens gate 38. Dessuten ble parets tredje barn Josef Elias, seinere kjent som Jo Benkow født i Trondhjem i 1924.

Bærum

Familien flyttet til Stabekk i 1930, hvor fotografstudioet lå i Stabekkhuset sentralt plassert ved Stabekk stasjon; Atelier Benkow. Ivan Benkow var viseformann i Oslo krets av Fotografenes Landsforbund og formann i Bærums bokholderi- og kalkulasjonsnemnd. Ivan Benkow har også vært omreisende fotograf og blant annet fotografert gruppebilder av arbeidsstokken ved LKAB i Narvik.

Andre verdenskrig

Ivan Benkow satt arrestert i Grini fangeleir i kortere tid fra 23. juni—dagen etter det tyske angrepet på Sovjet—til 5. juli 1941. Han unnslapp året etter holocaust i Norge ved å flykte sammen med en bror. Sønnen Jo Benkow hadde da allerede dratt. «Kvinnene i familien var», som det heter i Norsk biografisk leksikon, dessverre «blitt tilbake i Norge, sannsynligvis i tro på at de var mindre utsatt. Høsten 1942 ble alle deportert og gasset i hjel i Auschwitz». Ivan Benkow kom tilbake til Norge, og døde på Diakonhjemmet i 1955. Han ble begravet på den jødiske delen av Østre gravlund. Firmaet ble da overtatt av Jo Benkow, som dog ble mer kjent som politiker.

Kilder

 
Her i Stabekkhuset, Gamle Drammensvei 38 på Stabekk, drev Ivan Benkow sitt Atelier Benkow fra 1930. Familien bodde også her.
Foto: Stig Rune Pedersen (2016)
  • Første versjon av artikkelen er henta fra Preus museums register over norske fotografer.
  • Ivan Benkow på Digitalt museum.
  • Ivan Benkow på KulturNav, som igjen bygger på:
  • Bonge, Susanne: Eldre norske fotografer : fotografer og amatørfotografer i Norge frem til 1920. Utg. Universitetsbiblioteket i Bergen. 1980. Digital versjonNettbiblioteket
  • Erlandsen, Roger: Norske fotosamlinger. Utg. Ad Notam. Oslo. 1989. Digital versjonNettbiblioteket
  • Benkow, Jo: Fra synagogen til Løvebakken, 1985
  • Norsk fotografisk tidsskrift 41 (1955) : 2, s. 28 (nekrolog)
  • Harnang, Harald. Fotografer i Narvik opp gjennom tidende. Upublisert manuskript i Preus museum (2010)

Eksterne lenker


  Ivan Benkow er basert på data fra Preus Museums registre over norske fotografer og fotografiske samlinger, som er tilgjengelig på Nasjonalbibliotekets nettsider. Artikkelen er lagt ut under lisensen cc-by-sa. Lokalhistoriewikis brukere kan fritt redigere og utvide artikkelen.
Flere artikler finnes i denne alfabetiske oversikten.