Bias Bernhoft

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
Bias Bernhoft er gravlagt på Ris kirkegård i Oslo.
Foto: Stig Rune Pedersen (2014)

Tobias Brodtkorb Bernhoft, kjent som Bias Bernhoft (født 13. oktober 1902Mjølfjell i Voss kommune, død 24. november 1986 i Oslo) var sanger og revyforfatter, en typisk representant for den såkalte Oschlo-tonen.

Han var sønn av direktør Tobias Brodtkorb Bernhoft (1869–1937) og Marie Holmboe (1877–1974), og var gift med Margit Haug (1908-1998). Datteren, skuespilleren Unni Bernhoft (f. 1933), er gift med skuespilleren og film- og revyforfatteren Bjørn Sand (f. 1928), de er foreldre til tv-produsenten Jon Ola Sand (f. 1961) og skuespilleren Simen Sand.

Bernhoft, som egentlig var forstmann, debuterte som revysanger i 1926. Han var aktiv fram til 1970-årene, hvor han avsluttet karrieren med å skrive tekster til Jens Book-Jenssen i 1974.

Bernhoft var en av de viktigste bakmennene i norsk revy, og skrev for / samarbeidet med blant andre Arild Feldborg, svigersønnen Bjørn Sand, Leif Juster, Einar Rose, Lalla Carlsen, Sølvi Wang, Elisabeth Granneman, Kari Diesen, Wenche Myhre, Dizzie Tunes og Dag Frøland. Blant Bernhofts kjente revyviser kan nevnes «Karl Johan og jeg» og «Omatt og omatt». Han mottok Leonardstatuetten i 1973.

TV-portrettet Teksten var av Bias Bernhoft ble sendt på NRK i 1965.

Bernhoft var hele livet frilansskribent, og drev fra 1928 tobakksforretningen Majoren i Majorstuhuset i Oslo, som datteren Unni senere tok over.

Filmografi (utvalg)

Priser og utmerkelser (utvalg)

Kilder og referanser


Creative Commons License Denne artikkelen er helt eller delvis basert på artikkelen «Bias Bernhoft» fra Wikipedia på bokmål og riksmål og kan kopieres, distribueres og/eller endres slik det er angitt i lisenstekst for cc-by-sa 3.0. For en liste over bidragsytere til den opprinnelige artikkelen, se endringshistorikk knyttet til den opprinnelige artikkelen. For en liste over bidragsytere til denne versjonen, se endringshistorikk knyttet til denne siden.
Artikkelen bør gjennomgås med tanke på tilpasninger til lokalhistoriewiki.no. Se Hjelp:Forskjeller fra Wikipedia for mer informasjon.