Lokalhistoriewiki:Hovedside

Ukas artikkel

Randi Solem. Etter samtidig maleri.

Randi Andersdotter Solem (fødd 1775 eller 1776 i Tiller, død 27. august 1859 i Strinda) var ein framståande haugianar, men også ein tidleg representant for grundtvigianismen i Noreg. I si fyrste og ivrigaste tid som haugiansk forkynnar i ungdomen var ho kjend som Randi Løvaas.

Randi vart religiøst vakt i 1799 under eitt av Hauge sine besøk i Trondheim og omliggjande bygder. Hauge skal ofte ha teke inn på Lauvåsen når han var distriktet. Randi byrja tidleg med å halde oppbyggingar i heimetraktene. Det blir også fortalt at ho gjekk på ski over Dovrefjell for å drive forkynning på Austlandet. I 1802, da ho var 26 år, omtalar Hans Nielsen Hauge Randi som ein «eldste», dvs. ein leiande tillitsperson innan det haugianske venesamfunnet. Ho var ei av fem kvinner av i alt ca. 30 personar som Hauge gav slik status i skriftet hans der dette framgår.Les mer...

Smakebiter fra artiklene

Telemark journalistlag ble stiftet 31. desember 1946. Foreningen er en underavdeling av Norsk journalistlag, og er en fagforening for norske journalister. Organisasjonen jobber med lønns- og arbeidsbetingelser, og med journalistikkens vilkår.

Arkiv

Arkivet etter Telemark journalistlag er ordnet ved Telemark Museum. Lenke til oppføring på arkivportalen.

Kilder


Stange Handel og Kontor ble stiftet 3. september 1935 under navnet Stange handels- og kontorfunksjonærers forening. Foreningen ble straks tilsluttet Handel og kontor i Norge (Norges handels- og kontorfunksjonærers forbund) og Hedmark faglige samorganisasjon. På stiftelsesmøtet tegnet det seg 12 medlemmer. I 1976 ble fagforeningen innlemmet i Hamar Handel og Kontor.

Arkivmateriale etter Stange Handel og Kontor oppbevares ved Arbeiderbevegelsens Arkiv i Hedmark.

Kilder og litteratur


Arbeiderbevegelsens arkiv i Telemark er en avdeling av Arbeiderbevegelsens arkiv og bibliotek. Avdelingen ble etablert i 1980, organisert som et andelslag der lag og foreninger med tilknytning til arbeiderbevegelsen i Telemark er andelseiere. I 2010-åra er det drøyt 130 andelseiere, og av disse er det både fagforeninger, partilag, AOF-, Folkets Hus- og Norsk Folkehjelp-foreninger, arbeidersangkor m.m. Arkivet holder til i Bøleveien 152 i Skien.

I tillegg til protokoller og dokumenter har arkivet blant annet fane- og arbeiderminnesamlinger. Arkivet har også ei fotosamling, som i hovedsak viser arbeidsliv og politisk virke i Telemark. Det er også en del bilder fra andre deler av landet.

Kilder


I dag er Arbeideren ungdomshus og teaterscene.
Arbeideren er et forsamlingslokale i Storgata i Hokksund som ble oppført i 1939 av Hokksund Arbeiderforening, og som i 1986 ble overtatt av Øvre Eiker kommune. Bygningen er Hus no.33 i Haugsund med adresse Storgata 48-50. Her sto tidligere Haugsund Arbeiderforenings forsamlingslokale, en gammel trebygning fra 1897, som brant ned 3. april 1938. Det nye lokalet ble oppført i murstein etter tegninger av arkitektene Rinnnan & Tveten i Oslo og er ett av de få eksemplene i Øvre Eiker på større arkitekttegnede bygninger i funkisstil. Arbeidet ble utført av de lokale byggmestrene Amund Johansen og Karl Nilsen, mens byggekomitéen besto av sentrale medlemmer av Arbeiderforeningen; Oscar Kaas, August Holst, Hans Thorgersen, Th. Frydenlund og Bertha Wetterstad.   Les mer …

Ukas bilde

Eneid bru.jpg
Eneid bru over Reddalskanalen i Grimstad, opprinnelig sprengverksbru fra 1877 for hovedveien/postveien mot Vestlandet (Vestlandske hovedveg) da kanalen ble bygget, revet i 1920 og rekonstruert i 1994 da den gamle postveien ble turvei.
Foto: Norsk vegmuseum, 1993.


Aktuelt

  • Om du vil ha et overblikk over wikiens mangslungne aktivitet, ta en kikk på dens mange delprosjekter!
  • Nålebinding.jpg
    Kulturvernforbundet og Norges Husflidslag har arrangert flere lokale wikikurs for husflidsforeninger. Gjennom Husflid-forsidens underside for Arbeidsoppgaver, ønsker vi å stimulere kursdeltakere og andre interesserte til å bli med på en husflidsdugnad. Mange gamle håndverksteknikker er truet, og gjennom artikler og bilder i wikien kan du bidra både til å verne dem og gi dem nytt liv!
  • Byklum 136.jpg
    Wikien har for tiden flere "bygdebokprosjekter" på gang. I samarbeid med Bykle kommune har NLI lagt ut Aanund Olsnes Heimar og folk i Bykle fra 2006 i revidert utgave, mens vi for Tinn kommune har et samarbeid med en lokal arbeidsgruppe om skriving av artikler til allmennsoge på nett. I Sørum kommune blir gardshistoria for Blaker skrevet parallelt i wikien og for et bokverk. Også i Søndre Vestfold er det påbegynt et arbeid med bosetnings og befolkningshistorie. I tillegg jobber flere brukere med gateprosjekter, blant annet i Lillestrøm, Larvik, Tromsø, Hamar, Gjøvik og Oslo.

Om lokalhistoriewiki.no

Lokalhistoriewiki drives av Norsk lokalhistorisk institutt (NLI) ved Nasjonalbiblioteket. Wikien hadde 2,6 millioner besøk i 2023, og akkurat nå har vi 77 798 artikler og 218 468 bilder. Om du vil bidra med å skrive, redigere eller laste opp bilder, er det bare å registrere seg som bruker! Hvis du trenger starthjelp, kan du ta en titt på hjelpesidene våre. Og om du ikke finner ut av ting, ta gjerne direkte kontakt med oss på NLI.

Les mer...