Eikeren

Eikeren eller Eikern er en innsjø som delvis ligger i Øvre Eiker i Buskerud og delvis i Hof i Vestfold. Eikeren drenerer vann fra Hof og deler av Botne og Re samt deler av Øvre Eiker via Fiskumvannet og Vestfosselva ut i Drammenselva.

Eikeren
Basisopplysninger
Eikern01.jpg
Bildetekst:
Foto: Rune A Karlsen (2008).
Alt. navn: Eikern
Areal: 27,02 km²
Høyde: 19 moh.
Vassdrag: Vestfosselva/Drammensvassdraget
Kommune: Øvre Eiker, Hof
Fylke: Buskerud, Vestfold
Koordinat: 59°39′59″ N 9°54′44″ Ø

Eikeren med Fiskumvannet er 20 km lang, inntil 2,5 km bred og inntil 158 m dyp.

Dybden gjør at isen først legger seg på seinvinteren, tidligst i februar. Dette bidrar til milde vintre, og er en årsak til at gårdene rundt Eikeren er et viktig område for fruktdyrkning.

Eikern. Illustrasjon ved Harry Wad.
Foto: 2008

Det viktigste tilløpet kommer fra Bergsvannet, som renner inn i sørenden av Eikeren ved Eidsfoss. Andre tilløp er Hakavikvassdraget og Gunhildrudbekken på vestsiden, samt Tryterudelva og Hamreelva på østsiden.

Navnet

Navnet er åpenbart avledet av bygdenavnet Eiker. «Eikeren» er den skriveformen som er vedtatt av Statens Kartverk.[1] Begrunnelsen for dette er at navnet er et substantiv i hannkjønn i bestemt form - likhet med mange andre innsjøer (f.eks. Krøderen, Sperillen, Øyeren).[2] Mange foretrekker likevel skrivemåten «Eikern», som er i samsvar med den lokale uttalen.

Beskrivelser og reiseksildringer

Nils Johnsen skriver om innsjøen: «Av karakter ligner den Telemarkens fjeldsjøer; med Tinsjø har den saaledes stor likhet. I uveir er den mørk og truende, og sætter en usedvanlig høi og krak sjø: da er den vanskelig, ja farlig at seile, mens stormkast suser ned fra fjeldene og skumflaker driver over skjær og rev og nakne fjeldpynter. Paa halve milen findes ikke spor av havn; at søke land er den visse ødelæggelse for en ukjendt.»[3]

Galleri



Gamle bilder fra Eikeren

Referanser

  1. Faktaark fra Statens Kartverk
  2. Muntlige opplysninger fra Terje Larsen i Norges Språkråd.
  3. Johnsen (1914),s.9


Kilder


  Eikeren inngår i prosjektet Eiker Leksikon og er lagt ut under lisensen cc-by-sa. Lokalhistoriewikis brukere kan fritt redigere og utvide artikkelen.
Flere artikler finnes i denne alfabetiske oversikten. Ønsker du å bidra til delprosjektet? Kontakt Bent Ek på hans diskusjonsside!