Trygve Brudevold

Trygve Brudevold (født 19. desember 1920 i Stange, død 19. august 2021) var murmester og entreprenør. Han vokste opp i FurnesHedmarken, men flyttet til Oslo i 1934, 13 år gammel.

Trygve Brudevold
Foto: Faksimile fra 25 år. ABBL 1961-1986 (1988)

Etter folkeskolen tok han flere aftenskoler med praktiske emner. Sytten år gammel begynte han i murerlære og løste brev som murmester i juli 1943. Hans utdannelse for øvrig har kun skjedd gjennom aftenskoler helt fra han var 14 år til han ble 24 år gammel. Brudevold startet eget firma, den nåværende Brudevold-Gruppen, og begynte boligproduksjon for egen regning i 1946. Produksjonen har stort sett vært konsentrert om Oslo og nærliggende kommuner.

Trygve Brudevold var i flere år bosatt i Asker, men bodde seinere i Holmenkollåsen. Han var gift med Ellen Brudevold, og de fikk døtrene Anne, Sissel og Linn.

Prosjekter i Oslo

Det første boligprosjektet ble ferdigstilt i 1948-1949 i Munkedamsveien, deretter fulgte en rekke større prosjekter i Oslo, slik som Brattlikollen, området Korsvoll/Nordberg, Grefsenveien, Vinderen, Rosenborggata, Ulvøya-Ormøya, Tveteråsen ved Oppsal, Professor Dahls gate, Eckersbergs gate, rekkehusbebyggelse i østre Nordstrandsområdet, terrasseblokker i Herregårdsveien og GladvollveienLjan, boligblokker i Bogstadveien, Fridtjof Nansens vei og Jonsrudveien ved Frognerparken, samt i Kirkeveien og Arbos gateMajorstuen samt Ullernåsen.

For øvrig ble det bygget forretningsbygg i Rådhusgata og Skippergata.

Andre kommuner

  • I Bærum har firmaet bygget småhus på Fagerstrand, samt rekkehus og blokker på Lijordet, Eiksveien, Høvikveien, Nadderudveien, Stabekk, Fornebu og Sandvika.
  • I Asker er det bygget blokker på Hanevold og i Leangveien samt et boligfelt ved Holmen.
  • I Vestby er bygget ut et større felt med eneboliger og rekkehus, kalt Pepperstad skog.
  • I Askim er bygget et større felt med rekkehus og frittliggende boliger samt blokker.
  • I Fredrikstad er bygget et felt med rekkehus.
  • I Sandnes er bygget Hanasenteret samt en større boligblokk.
  • I Hamar er bygget boligblokker.
  • I 1974 ervervet Brudevold et areal omfattende ca.13 000 mål på Lanzarote/Kanariøyene. Inntil år 2000 ble det bygget et stort antall ferieboliger. Fram til år 2000 ble imidlertid restarealet solgt til et spansk utbyggingsfirma.

Brudevold etablerte seg også med utbygging utenfor Hamburg og bygget Skandinavische Center samt en rekke boliger.

Utleie og shipping

I perioden 1960-1990-årene engasjerte Brudevold seg også sterkt i utleie av leiligheter. På det meste disponerte Brudevold ca.3000 leiligheter hvorav mesteparten lå i den såkalte Sinsenbyen.

I 1980-årene ble det imidlertid gitt anledning til «oppstykking» av de enkelte leiligheter til såkalte sameier. Dette var en gunstig ordning både for utleier og leier. Leilighetene ble etter hvert solgt. Fortrinnsvis til eksisterende leietakere.

I 1980-årene engasjerte firmaet seg temmelig sterkt i shipping og da vesentlig i tankmarkedet. På det meste eiet firmaet parter i ca.30 tankskip. I begynnelsen av 90 årene inntrakk den såkalte «shippingkrisen» som medførte sterk reduksjon i prisnivået. Dette medførte at firmaet måtte lide betydelige tap i shippingsektoren.

Idrettsmann

Brudevold var hele livet interessert i idrett. I sin tidlige ungdom var han engasjert i terrengløp og marsjkonkurranse. I hele sitt voksne liv var han daglig opptatt av styrketrening. Brudevold begynte å løpe maraton da han var 63 år. I tiden fram til han var 75 år løp han i det hele 40 halv/helmaraton. Brudevold deltok også på det norske landslaget for bobsleigh i olympiadene i 1952 og 1956 samt i VM i 1953, 1954 og 1955.

Brudevold var også interessert i sang og musikk, og i flere år hadde han sangundervisning i opera.

Kilder og litteratur



  Trygve Brudevold er basert på en artikkel publisert i Budstikkas AB-leksikon.no og lagt ut under lisensen cc-by-sa. Lokalhistoriewikis brukere kan fritt redigere og utvide artikkelen.
Flere artikler finnes i denne alfabetiske oversikten.


  På Lokalhistoriewiki skriver vi artikler om hundreåringer. Vi oppfordrer historielag og enkeltpersoner til å bli med på denne dugnaden. Vi ønsker både bilder og tekst om personene.
Flere artikler og bilder finner du i denne alfabetiske oversikten.