Øvrebyen (Kongsvinger)

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
Parti fra Løkkegata.
Foto: Leif-Harald Ruud (2022)

Øvrebyen er navnet på den eldste og vernede bydelen i Kongsvinger som allerede i 1966 ble regulert som spesialområde bevaring; faktisk det første i landet.

Som følge av den spente situasjonen mellom Sverige og Danmark på 1600-tallet ble det reist en forsvarslinje av festninger fra København i sør til Trondheim i nord. I 1682 ble Kongsvinger festning etablert, og utover 1700-tallet oppsto det et aktivt og livskraftig samfunn på utsiden av det militære anlegget og ble omtalt som Vinger leir eller bare Leiren.

Bebyggelsen består for det meste av trehus som daterer seg fra tidlig 1700-tall til slutten av 1800-tallet. Gatenettet er rektangulært og opptegnet av den luxembourgske adelsmannen Johan Caspar de Cicignon, som også tegnet opp en ny gateplan for Trondheim. Sørgrensen for bevaringsområdet, og dermed bydelen, befinner seg i overgangen mellom Øvre Langelandsveg, Storgata og Vestre Solørveg.

Aamodtgården, Christiansengården, Herudgården, Herdahlsalen og Hultgrengården (Mathesongården) er eksempler på bygninger som omfattes av verneplanen for bydelen.

Forfatteren Jonas Lie bodde en tid i Kongsvinger og gaten der han bodde, like ved Vinger kirke, har blitt oppkalt etter ham. Dagny Juel bodde også i Øvrebyen, og barndomshjemmet hennes, Rolighed, huser nå Kvinnemuseet.

Galleri

Litteratur

  • Hansen, Knut Ingar: Kongsvingers historie: Festningen og Leiren 1682-1720. Utg. Kongsvinger - Vinger historielag. 2005. 216 s. Digital versjonNettbiblioteket.

Kilder


Koordinater: 60.1964° N 12.00625° Ø