Birgitte Smetbak (1996–2011): Forskjell mellom sideversjoner

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
Ingen redigeringsforklaring
Linje 39: Linje 39:
Etter [[Terrorangrepene 22. juli 2011|terrorangrepene]] 22. juli 2011 ble det reist en rekke [[Minnesmerker etter 22. juli-terroren#Nico%20Widerbergs%20minnemonument%202207%202011|likearta minnesmerker]] over hele landet i ofrenes hjemkommuner. Minnesmerkene er utforma av kunstneren [[Nico Widerberg]] og gitt i gave fra en anonym giver.  
Etter [[Terrorangrepene 22. juli 2011|terrorangrepene]] 22. juli 2011 ble det reist en rekke [[Minnesmerker etter 22. juli-terroren#Nico%20Widerbergs%20minnemonument%202207%202011|likearta minnesmerker]] over hele landet i ofrenes hjemkommuner. Minnesmerkene er utforma av kunstneren [[Nico Widerberg]] og gitt i gave fra en anonym giver.  


[[22.juli-minnesmerke – Færder kommune|Nøtterøy kommunes]] minnesmerke ble opprinnelig reist ved [[Teie hovedgård]] på grensa til Tønsberg. Avduking 16. september.2012. Seinere ble det flytta til minneparken ved [[Hotel Klubben]] i Tønsberg sentrum.
[[22. juli-minnesmerke – Tønsberg og Færder kommuner|Nøtterøy kommunes]] minnesmerke ble opprinnelig reist ved [[Teie hovedgård]] på grensa til Tønsberg. Avduking 16. september.2012. Seinere ble det flytta til minneparken ved [[Hotel Klubben]] i Tønsberg sentrum.


=== Minnebok på Utøya ===
=== Minnebok på Utøya ===
Linje 70: Linje 70:
=== Utøyas bursdagsmarkering ===
=== Utøyas bursdagsmarkering ===
På bursdagen til hvert terroroffer, setter Utøyas ansatte en blomst i navnet til vedkommende i minnesmerket "[[Lysningen]]". Om det er besøkende på øya den dagen, så får de være med på markeringa. <ref>[https://fb.watch/jW2weYhE4P/ ''Vi minnes 22.juli-ofrene - året rundt.''] Besøkt 17.04.2023.</ref>
På bursdagen til hvert terroroffer, setter Utøyas ansatte en blomst i navnet til vedkommende i minnesmerket "[[Lysningen]]". Om det er besøkende på øya den dagen, så får de være med på markeringa. <ref>[https://fb.watch/jW2weYhE4P/ ''Vi minnes 22.juli-ofrene - året rundt.''] Besøkt 17.04.2023.</ref>
== Ettermæle ==
Det ble laga musikkvideo for å ære henne. Artisten og rapperen ''"Dypfryst"'' skrev dette om låta: "Denne Er dedikert til birgitte etter 1 år.. Hvil i fred..
Året etter utøya valgte jeg og lage enda en låt i minne for Birgitte. Jeg kjente henne kun i nesten 2 år, men hun var altid glad, imøtekommende og lyttet med interesse. Takk for at du var deg, lille venn..<ref>Sjøholm, Kim Andre (artistnavn Dypfryst): [https://www.youtube.com/watch?v=fncQ94ITA3o ''Vår Vakre Skapning (Til minne om Birgitte Smetbak 22.07.11).] YouTube, 24.07.2012. Besøkt 27.10.2023.''</ref>]


== Referanser ==
== Referanser ==

Sideversjonen fra 27. okt. 2023 kl. 12:33

" Birgitte Smetbak 15 år " er gravert inn i bronsesøylen på det nasjonale minnesmerket på Utøyakaia.
Foto: Eva Rogneflåten (2022)
Åpning av nasjonalt minnested på Utøyakaia. Folk oppfordres til å ta på de inngraverte navnene, slik at de blir blankere og blankere med årene.
Foto: Skjermdump NRK (2022)
Tønsberg og Nøtterøy sitt 22. juli-minnesmerke er flytta til parken ved Hotel Klubben.
Foto: Cathrine Palm Spange (2019)
Detalj fra 22. juli-minnesmerket Lysningen" ute på Utøya: Birgitte Smetbak, 15 år.
Foto: Eva Rogneflåten (2023)
22. juli-senterets bursdagsblomst til Birgitte Smetbak, 25. februar 2023.
Foto: Skjermdump 22. juli-senterets Facebookside.

Birgitte Smetbak født 25. februar 1996, døde 22. juli 2011 på Utøya i Hole kommune. Femtenåringen fra Nøtterøy var ei av de aller yngste som ble drept i terrorangrepetAUFs sommerleir på Utøya 22. juli 2011. Det verste terrorangrepet i Norge etter andre verdenskrig ble planlagt og utført av den høyreekstreme Anders Behring Breivik. Hun var i eller utenfor Kafébygget på Utøya. Birgitte Smetbak var elev ved Borgheim ungdomsskoleNøtterøy. Hun beskrives som ei aktiv og positiv jente som var veldig musikalsk, som både sang og spilte gitar. Hun var engasjert i Tønsberg domkirkes ungdomskafé Quasimodo, der hun blant annet var kafeens egen frisør. Hun var aktiv i Tønsberg og omegn AUF der hun var styremedlem.

Bisettelsen

Hun ble bisatt fra Nøtterøy kirke torsdag 4. august 2011, der sokneprest Karl Olav Skilbreid forrettet i en fullsatt kirke. Smetbaks kusine Karin Anette Hansson åpna bisettelsen med strofen «Jag vill känna att jag lever» fra Gabriellas song. Fra det offisielle Norge kom stortingspresident Dag Terje Andersen (Ap), arbeidsminister Hanne Bjurstrøm (Ap) fylkesmann Erling Lae (H) og Nøtterøys ordfører Roar Jonstang (H).

Soknepresten tegna et bilde av ei omsorgsfull jente, der han i minnetalen blant annet sa:

– Venner har beskrevet Birgitte som godheten selv. Hun var den typen som kunne løpe gjennom en gjeng med mennesker for å ta deg imot. Hun var den første til å ta kontakt med nye venner.

En bevega stortingspresident sa:

– Birgitte hadde til tross for sin unge alder gjort seg positivt bemerket. I AUF la man merke til at hun hadde overskudd til å bry seg om andre. Hun sa hun skulle være der for andre, og det var hun.

[1]

Minneord fra AUF og Arbeiderpartiet

Birgitte Smetbak til minne

15 år gamle Birgitte Smetbak fra Nøtterøy var en av de aller yngste som mistet livet på Utøya den ufattelige julidagen. Sammen med så mange av sine AUF-kamerater ble hun revet bort midt i sine spennende ungdomsår, så fylt av drømmer, livslyst og engasjement. Det er uendelig vondt å tenke på. Vi føler med hennes nærmeste.

Vennene omtaler henne som snill, ærlig og ekte. Birgitte var jenta som alltid fikk humøret opp hos andre, og som derfor ble satt stor pris på av mennesker rundt seg. Venner sier at Birgitte hadde et hjerte av gull. Hun var oppriktig når hun til bestevennene sa: ”Jeg er alltid her for deg”. Og det var nettopp det hun alltid var - til stede for sine venner. Lærere og medelever ved Borgheim ungdomsskole på Nøtterøy opplevde Birgitte som en positiv jente det var lett å bli glad i.

Birgitte var aktiv på fritiden og hadde mange talenter. Blant annet var hun veldig musikalsk og både sang og spilte gitar. Hun var svært engasjert i Domkirkens ungdomskafé, Quasimodo, der hun blant annet var kafeens egen frisør.

Men hun var også AUF-er. Birgitte meldte seg inn i AUF for ett år siden og ble styremedlem i AUF i Tønsberg og omegn. Hun ønsket å ta del i demokratiet. Hun ønsket å påvirke samfunnet hun levde i og gjøre verden til et bedre sted for alle. Så skulle hun selv bli rammet, på det mest fatale vis, av denne verdenens ondskap. Det er meningsløst og uendelig urettferdig.

Vi skulle så gjerne ha hatt Birgitte med oss videre. Følelsen av maktesløshet er overveldende. Det lille vi kan gjøre, er likevel viktig. Vi må sørge sammen. Det er godt å vite at så mange har lagt ned blomster, lys og hilsener på Farmannstorget og andre steder i Vestfold og hele landet. Nå må vi også gi vår støtte til de nærmeste pårørende når de store bølgene etter tragedien legger seg. Og vi må aldri gi opp troen på demokratiet, samfunnsengasjementet og betydningen av å stille opp for dem vi har rundt oss. Slik kan vi best hedre Birgitte - den hun var og det hun stod for.

Vi lyser fred over Birgitte Smetbaks minne

Eskil Pedersen, Åsmund Aukrust, Tonje Brenna

Jens Stoltenberg, Helga Pedersen, Raymond Johansen

På vegne av AUF og Arbeiderpartiet. [2]

Minnesteder

Etter terrorangrepene 22. juli 2011 ble det reist en rekke likearta minnesmerker over hele landet i ofrenes hjemkommuner. Minnesmerkene er utforma av kunstneren Nico Widerberg og gitt i gave fra en anonym giver.

Nøtterøy kommunes minnesmerke ble opprinnelig reist ved Teie hovedgård på grensa til Tønsberg. Avduking 16. september.2012. Seinere ble det flytta til minneparken ved Hotel Klubben i Tønsberg sentrum.

Minnebok på Utøya

Ute på Utøya har AUF laga en «minnebok», der familie og venner av terrorofrene har fått anledning til å skrive om og vise fram bilder av sine kjære. Boka består av kryssfinerplater som er satt opp på en stang og som kan blas i. Den kom på plass i Hegnhuset i 2022, men er ikke komplett ennå. Alle ofrene har fått sin plass i «boka», så når tekstene og bildene er klare, vil de settes opp på riktig plass. Alle har minimum med navn, fødselsdato, hvilken kommune de kom fra og alderen de var i den 22. juli 2011.

Smetbaks minneboktekst lyder:

Birgitte ble 15 år i februar. Hun var på Utøya for andre gang. Hun beskrives av familie og av alle sine vener som veldig omsorgsfull og tilstede for alle. Hun satte alltid andre foran seg selv.

Birgitte var veldig glad i dyr, musikk, sang i kor og spilte gitar. Hun var veldig kreativ både i form av fotografi, tegning og dikt. Hun var aldri redd for å prøve ut nye stiler, noe håret hennes fikk gjennomgå!

Birgitte hadde allerede begynt å legge planer for fremtiden. Hun var veldig tidlig ute og veldig moden for alderen.

Minneord fra storebror Edvard og mamma.


22. juli-senterets markeringer

På bursdagen til hvert terroroffer settes det en blomst i 22. juli-senterets resepsjon. Senteret skriver på sin Facebook-side 24. mars 2023:

Glem ikke

I resepsjonen i 22. juli-senteret finner du 77 ganger i året en liten blomst. Én blomst for hver av de drepte i Regjeringskvartalet og på Utøya. Én blomst for hver bursdag som kommer og går - uten at noen av dem blir eldre.

I dag skulle Birgitte fylt år.

Vi håper alle som besøker oss - skoleelever og andre - fortsetter å huske hva de menneskelige kostnadene av konspirasjonsteorier, vold og terror er. De er mange, de som savner noen hver eneste dag på grunn av 22. juli. Med tiden som går er det ekstra viktig å minne hverandre på. For alt som skulle vært. For alt de kunne blitt.[3]

Utøyas bursdagsmarkering

På bursdagen til hvert terroroffer, setter Utøyas ansatte en blomst i navnet til vedkommende i minnesmerket "Lysningen". Om det er besøkende på øya den dagen, så får de være med på markeringa. [4]

Ettermæle

Det ble laga musikkvideo for å ære henne. Artisten og rapperen "Dypfryst" skrev dette om låta: "Denne Er dedikert til birgitte etter 1 år.. Hvil i fred..

Året etter utøya valgte jeg og lage enda en låt i minne for Birgitte. Jeg kjente henne kun i nesten 2 år, men hun var altid glad, imøtekommende og lyttet med interesse. Takk for at du var deg, lille venn..[5]]

Referanser

  1. Gjølberg, Caïssa: – Hun var godheten selv. Tønsbergs blad, fredag 5. august 2011, s. 5. Digital versjonNettbiblioteket..
  2. Minneord. AUF og Arbeiderpartiet: Slik minnes vi våre kjære. Ap og AUF har skrevet minneord om alle sine døde. Minneord på VG.no. 2011. Besøkt 16.09.2021.
  3. 22. juli-senterets bursdagsblomst til Birgitte Smetbak 24. mars 2023.
  4. Vi minnes 22.juli-ofrene - året rundt. Besøkt 17.04.2023.
  5. Sjøholm, Kim Andre (artistnavn Dypfryst): Vår Vakre Skapning (Til minne om Birgitte Smetbak 22.07.11). YouTube, 24.07.2012. Besøkt 27.10.2023.

Kilder og litteratur