Felix Thoresen

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
Felix Thoresen
Foto: Heinz Günther Mebusch (1977).

Felix Julius Patrick Hartmann Thoresen (født 30. januar 1923 i Kragerø, død 22. februar 1991 i Oslo) var maler og forfatter. Han var frontkjemper under andre verdenskrig.

Bakgrunn

Bror av Otto Thoresen som var medlem av Hirden og frontkjemper i 5. SS-Panzer-Division «Wiking» fra mars 1941, og senere fra september 1944, og nevø av SS-Sturmbannführer Felix Hartmann, som også hadde kjempet for Tyskland i første verdenskrig som kompanisjef, og ble her tildelt Jernkorset av 2. klasse.

Thoresen var gymnasiast under det tyske angrepet på Norge, og han deltok derfor ikke i kampene.

Frontkjemper

2. februar 1941 meldte Thoresen seg til Regiment Nordland og gikk gjennom det ordinære utdannelsesløpet for disse i Graz, Klagenfurt og Stralsund. Regimentet var en del av 5. SS-Panzer-Division «Wiking» og Thoresen tjenestegjorde i SS-Flak.Abt. 5 «Wiking», og tjenestegjorde slik i et luftvernbatteri. Han ble for sin innsats tildelt Winterschlacht im Osten 1941-1942. Han ble såret med et benbrudd 17. september 1941 og innlagt på lasarett en periode før han kom tilbake til avdelingen. Han dimiterte fra fronttjenesten 23. april 1942, og gikk inn i Germanske SS Norge da han kom hjem.

Han meldte seg imidlertid på ny til tjeneste i Waffen-SS 12. oktober 1942, og gikk i tiden 1. februar til 31. juli 1943 på 9. Kriegs-Junker-LehrgangSS-Junkerschule Tölz i Bayern. Han ble etter skolen sendt til Norge hvor han tjenestegjorde på Germanische Leitstelle in Norwegen i Oslo, beskikket til SS-Untersturmführer den 1. september 1943. I januar 1944 ble han igjen sendt ut, og tjenestegjorde ved Narva fra 1. mai 1944 som troppssjef i 5 og 10. kompani i SS-Panzer-Grenadier-Regiment 23 «Norge». Etter å ha blitt såret ble han sendt til den nyoppsatte I. bataljon av 23. SS-Panzergrenadierregiment «Norge», et av regimentene i 11. SS Pansergrenaderdivisjon «Nordland».

Fra 1. juli 1944 ble han overført til troppeøvelsesplassen Hammerstein i Pommern hvor I. bataljon skulle settes opp på nytt og han ble troppsjef. Han ble såret for tredje gang 15. februar 1945, og ble tildelt Jernkorset av 1. klasse. Ved avslutningen av krigen deltok han i kampene i Ungarn under operasjon «Konrad I» hvor han i perioder tjenestegjorde som kompanisjef.

Kunstnerliv

Etter den tyske kapitulasjonen 8. mai 1945, skiuftet han til sivil og gikk i dekning i Østerrike til han ble arrestert 30. juni samme år, og satt i amerikansk krigsfangenskap i Nederland. Ved rettsoppgjøret etter andre verdenskrig fikk han en ubetinget fengselsstraff, lengden av denne er imidlertid ikke kjent. Han satt på Gulskogen fangeleir, hvor han en kort periode var på rømmen fra.

Etter ferdig soning, levde han et omflakkende liv rundt i Europa, en periode som gruverarbeider i Ruhr, og angivelig også en periode i den franske Fremmedlegionen, noe som imidletid ikke kan dokumenteres.

Etter hvert ble han bosatt i Dublin i Irland, hvor han arbeidet som reklametegner, da han hadde gode kunstneriske anlegg. På 1970-og 1980-tallet bodde han på den greske øya Hydra utenfor Aten sammen med Axel Jensen og Leonard Cohen. DE som kjente ham fra krigens dager, har fortalt hvordan han gradvis endret seg fra en offiserstype til en kunstnertype.

Han kom etter hvert tilbake til Norge, og døde på Diakonhjemmet i Oslo.

Forfatterskap

Han livsprosjekt var jakten på den hellige gral, et overordnet tema i bøkene hans.

I årene 1966 til 1972 skrev han en en historisk romansyklus på fire bind om brytningstiden mellom norrøn mytologi og kristendom. Disse var

  • Ørnen på Harm (1966)
  • Jomfruen på Harm (1967)
  • Brødrene på Harm (1969)
  • Langferd mot vest (1972)

Deretter kom tre bind i en serie om den hellige gral, og kan sies å være i en fantasy-sjanger

  • Amal Nor – den besatte (1976)
  • Amal Nor – Himmelens ridder (1978)
  • Dåren Amal Nor (1984)

Kilder