Fredrikstad kommune

Fra lokalhistoriewiki.no
Sideversjon per 23. feb. 2008 kl. 05:08 av Siri J (samtale | bidrag) (hentet fra: http://no.wikipedia.org/w/index.php?title=Fredrikstad&oldid=3299489 og endret noe)
(diff) ← Eldre sideversjon | Nåværende sideversjon (diff) | Nyere sideversjon → (diff)
Hopp til navigering Hopp til søk

Mal:Koordinater

Fredrikstad
Basisdata
Kommunenummer 0106
Fylke Østfold
Kommunesenter Fredrikstad
Areal 2.29  km²
Areal land 0  km²
Areal vann 2.29  km²
Folketall ukjent kode (2023)
Målform Bokmål
Nettside Nettside

Fredrikstad er en kommune i Østfold, med 71 297 innbyggere pr. 1. januar 2007. Den er således Østfolds største og Norges 6. største, målt i antall innbyggere. Kommunen består av de fem tidligere kommunene Fredrikstad, Borge, Kråkerøy, Onsøy og Rolvsøy. Disse ble per 1. januar 1994 slått sammen til storkommunen Fredrikstad. Byen Fredrikstad ligger ved Glommas utløp. Fredrikstad kommunes areal er 290 kvadratkilometer. Den grenser i nord til Råde, i øst til Sarpsborg og i sør til Hvaler.

Historie

Fredrikstad ble grunnlagt i 1567 av Fredrik II på østsiden av Glomma, og tilsvarer omtrent Gamlebyen. Navnet Fredrikstad ble tatt i bruk i 1569. Grunnleggelsen av Fredrikstad kan sees som en gjenreisning av Sarpsborg, som ligger 15 km lenger opp i Glommas løp, og som hadde blitt brent av svenskene i forbindelse med krigen mellom Danmark-Norge og Sverige. I og rundt Gamlebyen ble Fredrikstad festning reist i det 16. og 17. århundre, arkitektene bak festningsverkene var blant annet Wilhelm Coucheron og Johan Caspar de Cicignon. Under den Store Nordiske Krig (17001721) hadde skjærgårdsflåten base i Fredrikstad fra 1709. Den stod under kommando av admiral Peter Wessel Tordenskiold (16901720).

Fra gamlebyen i Fredrikstad, det grunnmurede provianthus
Foto: Chris Nyborg

Til tross for byens betydning som forsvarsverk, holdt folketallet seg lavt, rundt 2000 innbyggere, frem til svenskenes invasjon og okkupasjon i (18141815). Avskaffelsen av sagbruksprivilegier i 1860 førte til Fredrikstads viktigste vekstperiode. På relativt kort tid ble den lille handels- og sjøfartsbyen forvandlet til en av landets mest betydelige industribyer med sagbruksindustri og teglverksindustri som de viktigste industrier. Senere fikk også stenindustri og mekanisk verkstedindustri stor betydning for Fredrikstads vekst. Byens folketall ble fordoblet, og bymessig bebyggelse spredte seg til tilgrensende strøk i nabokommunene.

Etterhvert ble byens sentrum flyttet fra østsiden til vestsiden av Glomma. Byens historiske sentrum, Gamlebyen, ligger på østsiden, og blir i dag regnet som Nord-Europas best bevarte festningsby.

Fredrikstad i nyere tid

Forbindelsen til havet har alltid spilt en helt sentral rolle for Fredrikstad, med dens gunstige plassering i forhold til kontinentet. Før oljealderen var Fredrikstad også en foregangsby når det gjaldt produksjon og utvikling av forbruksartikler, med en rekke fabrikker. Skipsindustri og båtproduksjon har også satt spor etter seg, med Fredrikstad mekaniske verksted (FMV) som et prominent eksempel. I Fredrikstad finner man også stedet der det elektriske lyset første gang ble tent i Norge (på Lisleby brug i 1877). Da oljealderen satte inn i Norge på 1970-tallet, betød det en nedgang i den tradisjonelle industrisysselsettingen i Norge generelt og Østfold spesielt. Potensialet for videre fremtidig industriutvikling i Fredrikstad er imidlertid meget stort. De fleste er ansatt i privat sektor, for eksempel Norsk teknisk porselensfabrikk (NTP) og Brynildsens fabrikker (produksjon av sukkervarer), noe som skyldes få statlige arbeidsplasser i byen. Et unntak er Medietilsynet, som holder til i Fredrikstad sentrum.

Når det gjelder infrastruktur er den lite utbygd rundt Fredrikstad. Dette skyldes relativt lave statlige bevilgninger til veiformål gjennom flere år. Relatert til trafikkmengden er veistandarden lav på riksveiene. Trafikken i bykjernen står daglig i flere flaskehalser; først og fremst Fredrikstadbrua og ved brannstasjonen. Europavei 6, som pr 2007 bygges ut til firefelts kjørebane, går såvidt gjennom kommunen et par kilometer sør for Sandesundbrua. Moderniseringen av Østfoldbanen har medført en positiv utvikling, og kommunikasjonen til Oslo, som ligger ca 100 km unna, blir stadig bedre.

Kultur

Kulturelt sett er Fredrikstad den ledende byen i Østfold. Østfold fylkesbibliotek er lokalisert ved elvemunningen i bydelen Cicignon. Tradisjonen for teater-, film- og revyvirksomhet er også stolt. Fredrikstads ledende Barne- og ungdomsteater er Vindeleka, og FBUT. Vindeleka Barne- og Ungdomsteater ble startet i 1994 med utgangspunkt i Røde Mølle.

Fylkeskommunens virksomhet Delta K, som produserer og formidler profesjonelle musikkopplevelser, er lokalisert i Gamlebyen, der også Fredrikstad Museum har sine kontorer.

Noen kjente personer fra Fredrikstad

Forsvaret

Tidligere holdt Østfold Regiment til i Gamlebyen. Historisk sett har byen spilt en helt sentral rolle i forsvaret av Norge. Det fantes også et fort på Kjøkøy som ble forvaltet av sjøheimevernet. Kjøkøy fort ble bygget av tyskerne under 2. verdenskrig for å beskytte innseilingen til Fredrikstad via Østerelva. Det er nå museum. Tilsvarende fort - Torgauten fort - ble bygget noe innenfor Strømtangen fyr for å beskytte Fredrikstad via Vesterelva. Torgauten ble påbegynt av tyskerne i 1941. Etter krigen brukt av det norske forsvar frem til ca 1985 da det ble museum.

Det norske forsvaret påbegynte et tidligere fort noe nord for Torgauten ca 1933. Arbeidet kom ikke særlig langt. I dag finner en to påbegynte kanonstandplasser for to 30,5 cm haubitz kanoner og en påbegynt festningstunnel. Dette ligger mellom buktene Helleskilen og Dypeklo.

Tusenårssted

Kommunens tusenårssted ligger i parken ved siden av rådhuset. Stedet er markert med en skulpturell utforming, og det er lagt ned et skrin med forskjellige gjenstander.

Tettsteder i Fredrikstad kommune

Følgende bygger på SSBs statistikk over befolkning og areal i tettsteder. Byene Fredrikstad og Sarpsborg har vokst sammen til en byregion, som kalles Fredrikstad/Sarpsborg, med et folketall pr. 1.1.2006 på 98 152 mennesker, en av landets største byregioner. 56 996 av disse bodde i Fredrikstad kommune.

Fredrikstad kommune har dessuten en rekke mindre tettsteder innen sine grenser: Glosli hadde pr. 1.1.2006 656 innbyggere, Alshus 1205 innbyggere, Øyenkilen 569, Slevik 1002, Lervik 2348.

Tettstedet Saltnes ligger dels i Fredrikstad, dels i Råde kommune, og har tilsammen 2033 innbyggere, derav bor 92 i Fredrikstad kommune.

Følgende lokaliteter i Fredrikstad er verdt å nevne, men disse stedene er enten for små (folketall under 200) til å falle innunder SSBs definisjon, eller de er oppslukt av ovennevnte tettsteder:

Eksterne lenker

Mal:Commons2


Creative Commons License Denne artikkelen er helt eller delvis basert på artikkelen «Fredrikstad kommune» fra Wikipedia på bokmål og riksmål og kan kopieres, distribueres og/eller endres slik det er angitt i lisenstekst for cc-by-sa 3.0. For en liste over bidragsytere til den opprinnelige artikkelen, se endringshistorikk knyttet til den opprinnelige artikkelen. For en liste over bidragsytere til denne versjonen, se endringshistorikk knyttet til denne siden.
Artikkelen bør gjennomgås med tanke på tilpasninger til lokalhistoriewiki.no. Se Hjelp:Forskjeller fra Wikipedia for mer informasjon.