Forside:Fredrikstad kommune

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk

LANDSDEL: Østlandet  • Sørlandet • Vestlandet • Midt-Norge • Nord-Norge
FYLKE: Akershus • Buskerud • Østfold
KOMMUNE: Aremark • Fredrikstad • Halden • Hvaler • Indre Østfold • Marker • Moss • Rakkestad • Råde • Sarpsborg • Skiptvet • Våler
TIDLIGERE KOMMUNE: RømskogVarteig

Om Fredrikstad kommune
0106 Fredrikstad komm.png
Fredrikstad (tidligere skrevet Fredriksstad, Friedrichstadt) er en by og kommune i Østfold. Byen Fredrikstad ligger ved Glommas utløp. Kommunen består av de seks tidligere kommunene Fredrikstad, Borge, Glemmen, Kråkerøy, Onsøy og Rolvsøy. Alle, bortsett fra Glemmen, som ble en del av Fredrikstad i 1964, ble 1. januar 1994 slått sammen til storkommunen Fredrikstad, og i dag omtales de som kommunedeler. Den grenser i nord til Råde, i øst til Sarpsborg og i sør til Hvaler.   Les mer ...
 
Smakebiter fra artikler
Hovedbygningen på Torsø herregård før brannen i 1899.
Flyfoto av tunet fra 1970-åra.
Torsø herregård (også Tose, Thorsø eller Thorsø herregård) er en tidligere adelig setegård som ligger i Torsnes i Fredrikstad kommune. Gården ligger øst i kommunen og vest for Tosekilen, og har g.nr. 687, b.nr. 1. Dens arealer omfatter i 2009 ca. 1100 dekar benyttet til jordbruk, ca. 7000 dekar skog og 6000 dekar annet areal. Ved Mjølnaren sydøst for gården har man hatt både sag og møller ved et mindre vannfall når vannføringen var stor nok, noe andre gårder i Torsnes eller Borge ikke hadde mulighet for. Tose lå fram til 1910 i Borge kommune, fra 1910 til 1964 i Torsnes etter delinga av Borge, fra 1964 igjen i Borge etter gjenforeninga med Torsnes, og siden 1990 i Fredrikstad, etter at Borge ble en del av den nye storkommunen.   Les mer …

Dunkejongården ved Kongens Torv i Gamlebyen i Fredrikstad er en trebygning fra 1784 som ble bygget av kjøpmann Søren Thygesen. Bygningens fasader er symmetriske, og den har markerte stolper som strekker seg over begge etasjene.I årene fra 1807 til 1837 eide brigadelege Abraham Falch Siemers huset. Han bodde her med sin familie. Gården fikk sitt navn etter handelsborger John Larsen som eide den på 1860-tallet. Han var høker og solgte brennevin fra dunk i kjelleren. Larsen hadde dessuten tre store familier som leieboere i gården.   Les mer …

Sider fra Alfred Jensens familiebibel, der Ødegården er nevnt
Foto: Siri Johannessen
Kråkerøy Historielag ble stiftet 24. mai 1978 og hadde i 2009 ca. 150 medlemmer. Lagets nedslagsfelt er den tidligere kommunen Kråkerøy, Kjøkøy og Isegran som nå er en del av Fredrikstad kommune i Østfold. Laget er tilsluttet Østfold historielag.   Les mer …

Generalmajor Ulrich Christian Kruse.
Ulrich Christian Kruse (født 10. november 1666 i SpøtterupJylland, død 17. august 1727 i Fredrikstad) var av dansk adel, generalmajor, 1722–1727 kommandant på Fredrikstad festning og ridder av Dannebrogordenen. Han var sønn av oberst Mogens Kruse til Spøtterup, og Hedevig Krabbe. Kruse ble født på middelalderborgen Spøtterup på Jylland, medlem av en gammel adelsslekt fra Jylland, kjent tilbake til 1300-tallet. Mogens Kruse hadde studert ved universitetet i Leyden (nå Leiden i Nederland), men var også en djerv kriger. Han var regimentssjef på Jylland, og eide borgen Spøtterup ved Limfjorden. Av økonomiske grunner måtte han selge den det samme året som sønnen Ulrich Christian ble født.   Les mer …

Brybrannen i 1712 rammet Fredrikstad bare tolv år etter den forrige store brannen i 1700, og ble en nesten like omfattende brannkatastrofe. Om kvelden 25. august 1712 brøt det ut brann i bryggerhuset til byskriver Jens Wordeman. Han bodde sentralt i byen, og siden det blåste kraftig denne kvelden, spredte brannen seg meget raskt til resten av bebyggelsen. Innen klokken fire neste morgen hadde hele byen, med unntak av noen få bygninger brent ned. Kirken og hospitalet klarte seg denne gang, det gjorde også det grunnmurede provianthuset og feltartillerihuset nord i byen. De grunnmurede kasernene ved Færgeporten som ble oppført i 1700 klarte seg ikke, og store lagre av proviant og andre varer gikk tapt, både for de militære og byborgerne.   Les mer …

Nordre Bjørn sett fra Gyldenløves bastion
Nordre bjørn er den nordlige demningen for vollgraven rundt Gamlebyen i Fredrikstad. Det er også tilsvarende demninger i syd, Søndre Bjørn. Ordet bjørn er en forvanskning av det franske ordet batardeau som betyr nettopp demning for en vollgrav. Nordre Bjørn ble anlagt i 1708-1709.   Les mer …
 
Se også


 
Kategorier for Fredrikstad kommune
 
Andre artikler