Høgåsbatteriet: Forskjell mellom sideversjoner

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
({{Grensebefestningene}})
(Lagt inn Demilitarisert sone 1905.)
 
(20 mellomliggende versjoner av 7 brukere er ikke vist)
Linje 1: Linje 1:
'''Høgås fort''' i [[Fet kommune]] ble bygget [[1902]] som en del av [[Glommalinjen]]. Anlegget er strengt tatt en batteristilling, men en av de mest solide og best utbygde i sitt slag. Anlegget har standplasser for tolv kanoner fordelt på tre avsatser, tre på vestre, fem på midtre og fire på østre avsats. Et langt brystvern går helt ut til sideflankene, og bak brystvernet er det forsenkede dekningsrom mellom standplassene. Anlegget forbindes med murte terrengtrapper i kvadersten. Siktebordet står bak venstre batterifløy.
[[Bilde:Utsnitt Gaukerud Norgeskart.JPEG|thumb|300px|Utsnitt Norgeskart viser oppkjøring fra Gaukerud på R 22.]]
[[Bilde:Skilt ved riksvei.JPG|thumb|300px|Skilt ved riksvei.]]
[[Bilde:Fra nedre nivå.JPG|thumb|300px|Fra nedre mot midtre nivå. Her ser vi at nedre del er støpt betong - dette sies å være første gang sement ble benyttet i Fet.]]
[[Bilde:Demilitarisert sone 1905.jpg|thumb|300px|Demilitarisert sone 1905.]]
 
 
'''[[Høgåsbatteriet]]''', også kalt Høgås Fort. Lokalt er den omtalt som ''Svindalfestningen'' fordi batterianlegget ble anlagt på grunn utgått fra Svindal gård. Høgås batteri ligger i tidligere [[Fet kommune]] [[Romerike]]. Batteriet ble bygget i 1902 som en del av [[Glommalinjen]].  
 
Anlegget er en forberedt batteristilling for [[Posisjonsartilleriet]]. Fra rundt 2004 er anlegget av forsvaret også omtalt som Høgås fort og da med en uklar begrunnelse. Batteriet er enklere utformet enn flere andre batteristillinger fra samtiden og «fort» synes å være en lite egnet betegnelse. I dokumenter før 2004 omtales anleggene som [[Fetsund batteri|Fetsundbatteriet]] og Høgaasbatteriet på linje med de øvrige, tilsvarende batteristillingene som ble bygget i perioden. Fra rundt 2009 har batteriet i det vesentlige igjen blitt omtalt som Høgås batteri.  
 
Anlegget har standplasser for tolv kanoner fordelt på tre avsatser, tre på vestre, fem på midtre og fire på østre avsats. Et langt brystvern går helt ut til sideflankene og bak brystvernet er det forsenkede dekningsgroper mellom standplassene. Anlegget forbindes med murte terrengtrapper i kvadersten. Orienteringsbordet står bak venstre batterifløy.
 
 
 
<gallery widths="250" heights="250">
Fil:Utsnitt Fjeldsrud Norgeskart.JPEG|Utsnitt av Norgeskart. Svindal til venstre, Fjeldsrud til høyre.
Fil:Hovedadkomsten.JPG|Hovedadkomsten inn til batteriet.
Fil:Høgås øvre nivå.JPG|Fra øvre nivå med Øyeren i bakgrunnen.
Fil:Øvre nivå.JPG|Øvre nivå sett mot nord.
Fil:Høgås utsikt.PNG|Utsikt mot Øyeren og Nordre [[Øyeren]] Naturreservat.
Fil:Siktebord.JPG|Siktebordet for orientering av mannskapene lå på et høyere nivå på batteriet venstre fløy.
Fil:Høgås fort omtale foto.JPEG|Høgås batteri - omtale på infoplansjen.
Fil:Grensebefestningene.JPEG|Grensebefestningene - omtale på infoplansjen.
Fil:Høgås Dalen idrettslag.JPEG|Dalen idrettslag er aktiv bruker og sørger for informasjon.
Fil:Høgås plansje.JPG|Høgås orienteringsplansje.
</gallery>


== Operativ oppgave ==
== Operativ oppgave ==
Batteriets hovedoppgave var å stanse eller sinke fientlig fremrykning øst for [[Øyern]] mot Fetsund og [[Fetsund batteri]], og kontrollere fremrykningsaksene mellom [[Blaker]] i nord og Fossum i sør. Batteriet skulle også kunne støttes av armerte fartøyer på Øyern. I 1905 var Fetsund og Høgås batterier oppsatt med tilsammen ca 1450 mann fra [[Valdres linjebataljon]].
Batteriets hovedoppgave var å stanse eller sinke fiendtlig fremrykning øst for [[Øyeren]] mot [[Fetsund]] og [[Fetsund batteri]], og kontrollere fremrykningsaksene mellom [[Blaker skanse]] i nord og [[Fossum brogalleri]] i sør. Batteriet skulle også kunne støttes av armerte fartøyer på [[Øyeren]]. I 1905 var Fetsund og Høgås batterier oppsatt med til sammen rundt 1450 mann fra [[Valdres linjebataljon]].
Anlegget eies fortsatt av Forsvaret, og er fredet.
Anlegget eies fortsatt av Forsvaret, og er fredet.


== Kilder ==
== Kilder ==
Linje 11: Linje 35:


==Eksterne lenker==
==Eksterne lenker==
[http://www.kulturminnesok.no/kulturminnesok/kulturminne/?LOK_ID=94423 Riksantikvarens kulturminnesøk: Høgås batteri]
* {{kulturminne|94423}}


{{Grensebefestningene}}
{{Grensebefestningene}}
Linje 17: Linje 41:
[[Kategori:Festningsverk|Lister]]
[[Kategori:Festningsverk|Lister]]
[[Kategori:Grensebefestningene]]
[[Kategori:Grensebefestningene]]
[[Kategori:Fet kommune]]
[[Kategori:Etableringer i 1902]]
[[Kategori:Lillestrøm kommune]]
[[Kategori:Fet]]
{{bm}}

Nåværende revisjon fra 16. des. 2022 kl. 18:25

Utsnitt Norgeskart viser oppkjøring fra Gaukerud på R 22.
Skilt ved riksvei.
Fra nedre mot midtre nivå. Her ser vi at nedre del er støpt betong - dette sies å være første gang sement ble benyttet i Fet.
Demilitarisert sone 1905.


Høgåsbatteriet, også kalt Høgås Fort. Lokalt er den omtalt som Svindalfestningen fordi batterianlegget ble anlagt på grunn utgått fra Svindal gård. Høgås batteri ligger i tidligere Fet kommuneRomerike. Batteriet ble bygget i 1902 som en del av Glommalinjen.

Anlegget er en forberedt batteristilling for Posisjonsartilleriet. Fra rundt 2004 er anlegget av forsvaret også omtalt som Høgås fort og da med en uklar begrunnelse. Batteriet er enklere utformet enn flere andre batteristillinger fra samtiden og «fort» synes å være en lite egnet betegnelse. I dokumenter før 2004 omtales anleggene som Fetsundbatteriet og Høgaasbatteriet på linje med de øvrige, tilsvarende batteristillingene som ble bygget i perioden. Fra rundt 2009 har batteriet i det vesentlige igjen blitt omtalt som Høgås batteri.

Anlegget har standplasser for tolv kanoner fordelt på tre avsatser, tre på vestre, fem på midtre og fire på østre avsats. Et langt brystvern går helt ut til sideflankene og bak brystvernet er det forsenkede dekningsgroper mellom standplassene. Anlegget forbindes med murte terrengtrapper i kvadersten. Orienteringsbordet står bak venstre batterifløy.


Operativ oppgave

Batteriets hovedoppgave var å stanse eller sinke fiendtlig fremrykning øst for Øyeren mot Fetsund og Fetsund batteri, og kontrollere fremrykningsaksene mellom Blaker skanse i nord og Fossum brogalleri i sør. Batteriet skulle også kunne støttes av armerte fartøyer på Øyeren. I 1905 var Fetsund og Høgås batterier oppsatt med til sammen rundt 1450 mann fra Valdres linjebataljon. Anlegget eies fortsatt av Forsvaret, og er fredet.

Kilder

Eksterne lenker


Grensebefestninger beskrevet på lokalhistoriewiki.no