Nøstvedtmarka

Fra lokalhistoriewiki.no
Sideversjon per 8. mai 2024 kl. 09:50 av Leharu (samtale | bidrag)
(diff) ← Eldre sideversjon | Nåværende sideversjon (diff) | Nyere sideversjon → (diff)
Hopp til navigering Hopp til søk
Nøstvet gårds utmark utgjør mesteparten av arealet i Nøstvedtmarka.
Foto: Leif-Harald Ruud (2020).

Nøstvedtmarka er et skogsområde i kommunene Nordre Follo og Ås. Den er avgrenset av Ski tettsted i sør, Oppegårdveien og Dalsbekken i øst, Gjersjøen i nord og Vinterbro i vest.

Området er mer eller mindre sammenfallende med utmarka til gårdene Haugland, Nøstvet og Øverstuen. Nøstvet gårds utmark på 6 000 mål utgjør den overlegent største delen.

Nøstvedtmarka regnes normalt som en del av Oslomarka, selv om den i likhet med bl.a. Svartskog ikke er omfattet av Markaloven. Heldigvis har området vært spart for inngrep de siste 50-60 årene, og innbyggerne på alle kanter av marka er flittige brukere av den året rundt. Især gjelder nok dette innbyggerne i Ski tettsted, hvor det er lett atkomst til Nøstvedtmarka fra de nordlige områdene. Et nettverk av grusveier gjør området også velegnet for sykling.

Fredrikshaldske Kongevei krysser området fra nordøst til sørvest, og i nær tilknytning til denne ligger serveringsstedet Stuene. Opprinnelig var dette tre husmannsplasser under Nøstvedt. Nordre Stuene ble drevet av Nordby-speiderne som serveringssted fram til høsten 2019, men måtte da stenges på grunn av vannskader.

I den sørligste delen av Nøstvedtmarka, ca. 60 meter nord for tettbebyggelsen i Ski, ligger Hebekkmåsan. Den svære myra ble i første halvdel av 1900-tallet benyttet til torvproduksjon, og det var Nordby torvstrølag som sto for driften. Den tørkede torva ble for det meste brukt som strø i stall og fjøs på gårdene i distriktet. Nordøst for Hebekkmåsan ligger Ski Mottaker- og Målestasjon fra 1939, lagt ned i 1994/1995.

Galleri

Kilder


Koordinater: 59.7411292° N 10.8066617° Ø