Sørum kommune

Sørum kommune er en tidligere kommune på Romerike i Akershus. Kommunen hadde navn etter den gamle setegården Sørum (Suðrheim), som betyr «sør-heim». Det var en jordbrukskommune, men har også et betydelig innslag av industri. En svært høy andel av befolkningen hadde arbeid utenfor kommunen. Den 1. januar 2020 ble Sørum del av nye Lillestrøm kommune.

Sørum kommune
0226 Sorum komm.png
Basisdata
Kommunenummer 0226
Fylke Akershus
Kommunesenter Sørumsand
Areal i  km²(2020) 206,61 km²
Folketall 2020 17 980 (2018)
Grunnlagt 1838
Opphørte 2020
Slått sammen med 1962: Blaker kommune innlemma.
Nå del av Lillestrøm kommune
Målform Nøytral
Liste over ordførere

Allment

Sørum kommune var opprinnelig sammenfallende med Sørum prestegjeld, som besto av Sørum sokn og Frogner sokn. Det ble opprettet med formannskapslova av 1837, og gjennomgikk ei grenseendring i 1860-åra, da gardene Imshaug og Blakersund ble overført fra daværende Aurskog kommune til Sørum kommune. Disse gardene ligger på Sørumsida av Glomma, og overføringa antyder noe om at den viktigste kommunikasjonen etterhvert foregikk til lands og ikke til vanns. De nåværende grensene stammer fra 1962, da Blaker kommune ble innlemmet (denne kommunen var blitt skilt ut fra Aurskog kommune i mellomtida). Administrasjonssenteret er Sørumsand, som er kommunens største tettsted. Kommunen grenser mot Ullensaker i nord, Nes og Aurskog-Høland i øst, Fet i sør samt Skedsmo og Gjerdrum i vest.

 
Blaker skanse er et viktig kulturminne i Blaker. Bildet viser et kart over skansen fra 1752.
 
Frogner gamle kirke i 1911. Sju år senere brant den.

Foruten Sørumsand hadde kommunen åtte tettsteder: Lørenfallet, Lundermoen, Frogner, Lindeberg, Heksebergåsen, Blaker, Hogsetfeltet og Rånåsfoss. Statistisk sentralbyrå regner Heksebergåsen som en del av tettstedet Oslo. I tillegg går litt av bebyggelsen på Leirsund i Skedsmo over kommunegrensa.

Kommunevåpenet var en rød femblads rose på gull bunn, og er basert på våpenet til adelsslekta på Sørum.

Politisk historie

I første halvdel av 1900-tallet sto Bondepartiet sterkt i Sørum: Fra partiet ble stiftet til 1961 hørte alle ordførerne i kommunen til dette partiet, med unntak av NS-ordførerne under andre verdenskrig. I nabokommunen Blaker sto Arbeiderpartiet mye sterkere, og fra og med kommunesammenslåinga har de jevnlig besatt ordførerstolen i kommunen. Første ordfører i felleskommunen var Josef Amundsen, tidligere ordfører i Blaker kommune.

Administrasjonssenter i kommunen var på Nordli ved Lørenfallet fram til 1972, da rådhuset på Sørumsand ble innviet. Se også liste over ordførere i kommunen.

Samferdsel

 
Sørumsand stasjon var sentral i utviklinga av Sørumsand som industristed.
Foto: Anders Beer Wilse (1907).

Sørum kommune påberoper seg å være den eneste kommunen i landet som har fire jernbanelinjer: Hovedbanen og Gardermobanen gjennom Frogner, og Kongsvingerbanen og Urskog-Hølandsbanen på Sørumsand og i Blaker. Sistnevnte er i dag en tre kilometers museumsjernbane, men strakte seg før 1960 fram til Skullerud i Høland.

Europaveg 6 går også gjennom kommunen.

Livssyn

Sørum kommune består av tre sokn, og har tre soknekirker: Frogner kirke, middelalderkirka Sørum kirke og Blaker kirke. Frogner gamle kirke er også fra middelalderen, men ble rammet av en brann i 1918, og restaurert først etter at nåværende Frogner kirke ble reist. I tillegg har kommunen også Nord-Europas største buddhistiske tempel, nemlig Wat Thai Norge på Frogner.

Se også


Koordinater: 59.98717° N 11.24032° Ø