Forskjell mellom versjoner av «Schutzstaffel»

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
m (Norske SS-organisasjoner: bokstavering)
Linje 1: Linje 1:
'''[[Schutzstaffel]]''', forkortet '''SS''', var opprinnelig en paramilitær organisasjon knyttet til det tyske nazipartiet [[NSDAP]]. Den første oppgaven SS hadde, var å være [[Adolf Hitler]]s livvakt. Etter maktovertakelsen i [[1933]] utviklet SS seg til en del av [[Tyskland]]s militær- og ordensvesen, og tok blant annet kontroll over politiet. De tre hovedavdelingene i SS var den [[Allgemeine SS]] som blant annet hadde ansvaret for fangeleire, kampstyrken [[Waffen-SS]] og overvåkingstjenesten [[Sicherheitsdienst]] (SD).  
+
'''[[Schutzstaffel]]''', forkortet '''SS''', var opprinnelig en paramilitær organisasjon knyttet til det tyske nazipartiet [[NSDAP]]. Den første oppgaven SS hadde, var å være [[Adolf Hitler]]s livvakt. I 1929 ble [[Heinrich Himmler]] leder for organisasjonen, en posisjon han hadde resten av krigen. Han utvidet virksomheten til også å gjelde overvåking av andre partier og interne «bråkmakere» innen eget parti.
 +
 
 +
Etter maktovertakelsen i [[1933]] utviklet SS seg til en del av [[Tyskland]]s militær- og ordensvesen, og tok blant annet kontroll over politiet, særlig etter at ledelsen av Sturmabteilung (SA) ble utryddet av SS sommeren 1934. De tre hovedavdelingene i SS var den [[Allgemeine SS]] som hadde sine avdelingen gjennom partioragnisasjonen og i Norge gjennom [[Germanske SS Norge]], [[SS-Totenkopf-Verbände]], herunder [[Hirdvaktbataljonen]] og [[SS-Vaktbataljon 6]] som hadde ansvaret for fangeleire, kampstyrken [[Waffen-SS]] og overvåkingstjenesten [[Sicherheitsdienst]] (SD).  
  
 
Også prosjekter som [[Lebensborn]] var en del av SS' virke i Norge under krigen.
 
Også prosjekter som [[Lebensborn]] var en del av SS' virke i Norge under krigen.

Revisjonen fra 19. jul. 2017 kl. 16:29

Schutzstaffel, forkortet SS, var opprinnelig en paramilitær organisasjon knyttet til det tyske nazipartiet NSDAP. Den første oppgaven SS hadde, var å være Adolf Hitlers livvakt. I 1929 ble Heinrich Himmler leder for organisasjonen, en posisjon han hadde resten av krigen. Han utvidet virksomheten til også å gjelde overvåking av andre partier og interne «bråkmakere» innen eget parti.

Etter maktovertakelsen i 1933 utviklet SS seg til en del av Tysklands militær- og ordensvesen, og tok blant annet kontroll over politiet, særlig etter at ledelsen av Sturmabteilung (SA) ble utryddet av SS sommeren 1934. De tre hovedavdelingene i SS var den Allgemeine SS som hadde sine avdelingen gjennom partioragnisasjonen og i Norge gjennom Germanske SS Norge, SS-Totenkopf-Verbände, herunder Hirdvaktbataljonen og SS-Vaktbataljon 6 som hadde ansvaret for fangeleire, kampstyrken Waffen-SS og overvåkingstjenesten Sicherheitsdienst (SD).

Også prosjekter som Lebensborn var en del av SS' virke i Norge under krigen.

Etter andre verdenskrig ble SS gjennom Nürnbergprosessene erklært som en kriminell organisasjon.

Norske SS-organisasjoner

I Norge ble det opprettet egne SS-avdelinger, først Norges SS og deretter Germanske SS Norge. Angiver- og innfiltrasjonsenheten Sonderabteilung Lola, også kalt Rinnanbanden besto utelukkende av norske medlemmer, og ble etter hvert endel av den tyske overvåkingstjenesten Sicherheitsdienst (SD), og slik en del av det tyske politiet i Norge under okkupasjonen.

Norsk deltakelse i Waffen-SS

I tillegg ble norske frontkjempere vervet til Waffen-SS, hvor de tjenestegjorde i følgende enheter:

I tillegg kan det nevnes at frontsøstrene som gjorde tjeneste i Tyske Røde Kors formelt var verva gjennom Waffen-SS.

Kilder