Storgata (Hokksund)

Fra lokalhistoriewiki.no
Sideversjon per 4. mai 2019 kl. 11:03 av Bent (samtale | bidrag) (Opprettet)
(diff) ← Eldre sideversjon | Nåværende sideversjon (diff) | Nyere sideversjon → (diff)
Hopp til navigering Hopp til søk
Fil:Fil:Ea-2003-001-160.jpg
Storgata i Hokksund omkring 1915.

Storgata er hovedgata i Gamle-Hokksund, som er den eldste delen av byen Hokksund i Øvre Eiker kommune. Gata går fra Hokksund bru til Slottebakkken, en strekning på drøyt 500 meter.

Gateløpet oppsto i løpet av 1600- og 1700-tallet ved at det ble satt opp hus på begge sider av Sundstedet, der Kongeveien krysset Drammenselva. Gata er tydelig på kart fra slutten av 1700- og begynnelsen av 1800-tallet, men navnet «Storgata» var neppe i bruk, i og med at dette var den eneste gata på stedet. Heller ikke på et mer detaljert kart fra 1891 brukes dette navnet. Dette kartet viser at husene i Husteregister for Haugsund med nummer fra 11 til 67 lå i tilknytning til Storgata.

Kartutsnitt som viser bebyggelsen langs Storgata i Hokksund i 1891.

I nord fortsetter Storgata nordover i Sundgata, som var den gamle hovedveien mot Drammen og vestover mot tettbebyggelsen i Dynge. Fra Hokksund bru ble bygd i 1853 har den dannet den en avgrensning av Storgata mot bebyggelsen i Stryken i øst. Fra 1853 og fram til slutten av 1930-tallet var Storgata en del av hovedveien mellom Kongsberg og Drammen. Dette var adminsitrativt sentrum i Eiker kommune, og fra kommunedelingen i 1885 i Øvre Eiker kommune. Her lå kommunehuset Tingstua, og lensmannen i Eiker (seinere Haug lensmannsdistrikt) bodde her. Det var poståpneri, skysstasjon, flere forretninger, bakerier og håndverkerbedrifter og etter hvert forsamlingslokaler.

Storgata i 1912, med «Gamle Arbeider'n». (Hokksund Arbeiderlag) til venstre, kjøpmann Fermanns gård og Tingstua til høyre.

Etter at jernbanen kom i 1866 og Hokksund stasjon ble anlagt på motsatt side av Drammenselva, overtok gradvis Stasjonsgata som Hokksunds hovedgate. På slutten av 1930-tallet ble hovedveien lagt opp med en ny trasé opp Lerbergbakken, slik at Storgata ikke lenger var en del av hovedferdselsåren mellom Kongsberg og Drammen. Det var imidlertid fortsatt mange forretninger her, og både Sanden Hotell og «Arbeider'n» - som også var kinolokale - bidro til at Storgata og det som etter hvert fikk navnet «Gamle-Hokksund» fortsatt hadde en sentral plass i lokalsamfunnet.

Storgata i 1912, med «Gamle Arbeider'n». (Hokksund Arbeiderlag) til venstre, kjøpmann Fermanns gård og Tingstua til høyre.

I dag (2019) er Coop Marked Hokksund (tidligere Hokksund Samvirkelag) den eneste forretningen som er tilbake i Storgata, men både Tingstua og «Arbeider'n» brukes til kulturelle formål. Mye av den gamle bebyggelsen langs gata er bevart, og Øvre Eiker kommune har utpekt området som et verneverdig kulturmiljø i sin kommunedelplan for kulturminner og kulturmiljøer (vedtatt 2017).

Billedgalleri

Referanser

Kilder



Eiker Leksikons logo.jpeg Storgata (Hokksund) inngår i prosjektet Eiker Leksikon og er lagt ut under lisensen cc-by-sa. Lokalhistoriewikis brukere kan fritt redigere og utvide artikkelen.
Flere artikler finnes i denne alfabetiske oversikten. Ønsker du å bidra til delprosjektet? Kontakt Bent Ek på hans diskusjonsside!