Brukersamtale:Oddloho

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk

Velkommen!

Velkommen ombord, Oddloho! Om du ikke har tidligere erfaring med wikiarbeide, så er det lurt å begynne med å se gjennom siden «Om wikien» og å ta en titt via basismanualen eller oversikten over hjelpesidene. Den siste siden viser deg videre til hjelp om spesifikke tema. Ellers er det bare å sette i gang med skrivingen om lokalhistoriske emner, inkludert orienteringsartikler om tilgrensende fagfelt, som du har interesse og/eller praktisk eller teoretisk bakgrunn for å skrive om. Du kan se om andre har samme interesser, og eventuelt legge inn dine på siden der brukerinteresser og ekspertise er listet opp. Skriv gjerne noen ord om deg selv på din egen brukerside også — da er det lettere for alle oss andre å se hvem du er.

Om du skulle være vant til å arbeide på Wikipedia, så er det lurt å ha i bakhodet at lokalhistoriewiki.no skiller seg ut fra Wikipedia på mange måter. Wikien vår er hele tiden i utvikling, og veien blir i stor grad til mens vi går. Lokalhistorikeres og andre lokalhistorieinteressertes erfaringer, tanker og forslag vil selvfølgelig tillegges stor vekt under prosessen. Lykke til! :-)

Velkommen ombord, Oddloho! Om du ikkje har tidlegare erfaring med wikiarbeid, så er det lurt å begynna med å sjå gjennom sida «Om wikien» og å kike gjennom basismanualen eller oversynet over hjelpesidene. Den siste sida viser deg vidare til hjelp om spesifikke tema. Elles er det berre å setje i gang med skrivinga om lokalhistoriske emne, inkludert orienteringsartiklar om tilgrensande fagfelt, som du har interesse og/eller praktisk eller teoretisk bakgrunn for å skrive om. Du kan sjå om andre har same interesser, og eventuelt òg leggje inn dine eigne på sida der brukarinteresser og ekspertise er opplista. Skriv gjerne nokre ord om deg sjølv på di eiga brukarside òg — da er det lettare for alle oss andre å sjå kven du er.

Om du skulle vera vant til å arbeide på Wikipedia, så er det lurt å ha i bakhovudet at lokalhistoriewiki.no skil seg ut frå Wikipedia på mange måtar. Wikien vår utviklar seg heile tida, og vegen blir i stor grad til medan vi går. Erfaringar, tankar og forslag frå både lokalhistorikarar og andre lokalhistorieinteresserte vil sjølvsagt bli lagt mykje vekt på under prosessen. Lykke til! :-)

-- Mvh Siri Johannessen (Siri J) 19. sep 2010 kl. 21:10 (CEST)

Heisann Oddmund, og velkommen på lokalhistoriewiki. Siden jeg så du ikke har satt på referanser på artikkelen om Jostedal ennå, ser jeg mitt snitt til å henvise til denne forklaringa på hvordan du kan sette inn fotnoter på artiklene dine, noe som er lurt når de får litt lengde. Jeg oppretta også kategorien "Jostedalen" som jeg så du hadde brukt. Rop om det er noe du lurer på! Vennlig hilsen Marthe Glad 19. sep 2010 kl. 23:29 (CEST)

Mange takk! Eg har skrive nokre fleire artiklar om emne frå Jostedalen og prøvd ut fotnotar, lister m.m. Det er flott at de ser over knoteriet me driv med. Beste helsing Oddmund (23.9.2010 kl 11:25)

Vi som er administratorer følger med på alle endringer som skjer i wikien - og forsøker å passe ekstra godt på dere som er nye! Bare si i fra om det er noe som er vanskelig eller noe du lurer på. Jeg ser du klarer deg helt flott på egenhånd foreløpig, men det kan jo hende det dukker opp noe. Flott med materiale fra Jostedalen! Vennlig hilsen Ida Tolgensbakk 23. sep 2010 kl. 13:44 (CEST)

Jostedal kyrkje

Hei Oddmund, jeg håper det er OK at jeg fant fram et bilde som illustrasjon til den fine artikkelen din om Jostedal kyrkje. Hvis det ikke faller i smak er det bare å tilbakestille eller slette bildet. Beste hilsen og med ønske om en god dag fra Ida Tolgensbakk 27. sep 2010 kl. 12:39 (CEST)

Lars R. Faaberg

Hei igjen! I dag flyttet jeg artikkelen din med navnet "Lars R. Faaberg" "Lars Rasmusson Faaberg". Håper det var OK. Vennlig hilsen Ida Tolgensbakk 28. sep 2010 kl. 11:08 (CEST)

Jostedalen

Hei igjen. Jeg lurer: ligger Jostedalen kun i Luster kommune, eller breier den seg over flere kommuner? Tenker på kategoriseringen av kategorien Jostedalen. Vennlig hilsen Ida Tolgensbakk 4. okt 2010 kl. 13:38 (CEST)

Hei! (Eg var litt rask i stad - her kjem ny versjon:) Dalføret Jostedalen ligg i dag heilt og fullt i Luster kommune, men tidlegare låg nedre del av dalføret (ca 15 km) i gamle Luster kommune medan resten låg i Jostedal kommune. Men bortsett frå kommunesamanslåinga i 1963, er eg ikkje kjend med at det har vore grensejusteringar for Jostedal prestegjeld (før 1838) og Jostedal kommune (1838-1963). oddmund

OK, da er det greit at Kategori Jostedalen ligger under kategori Luster kommune, håper jeg. Du er utrolig produktiv Oddmund, morsomt å ha deg her på wikien! Ida Tolgensbakk 4. okt 2010 kl. 14:03 (CEST)


Veileder og administrator

Hei Oddmund! Velkommen som veileder og administrator! :) Du vil finne litt kortfattet informasjon om veilederes og administratorers oppgaver her, men det beste er å ta kontakt med en av de andre administratorene, f.eks. Marthe, når du lurer på noe. Og hvis du skal en tur til Oslo, håper vi du stikker innom NLI en tur! :) Marianne Wiig 25. okt 2010 kl. 11:51 (CEST)

Bilder

Hei Oddmund! Jeg er utrolig imponert over din produktivitet her inne. Kjempespennende lesing - og mye av det! Men jeg har et ønske: sitter du på fotografier eller annet som kan brukes til å illustrere artiklene, så hadde det vært veldig flott. Det er kanskje ikke så lett når det gjelder personer fra 1600-tallet, men gårdsbruk burde det jo være mulig å finne bilder av? Vennlig hilsen Ida Tolgensbakk 11. nov 2010 kl. 10:08 (CET)

Takk! Ja, eg veit at det skulle vore meir bilete og skal prøve litt hardare å få det med. Hovudproblemet er at eg sit på lite biletmateriale sjølv. Men noko finst sjølvsagt! Oddmund, 11. nov. 2010
Jeg er på utkikk for deg jeg også - har bare funnet Wilse-bildet av Jostedal kyrkje foreløpig. Det får ta den tida det tar! Ida Tolgensbakk 12. nov 2010 kl. 11:15 (CET)
Bra! Til no har eg konsentrert meg mykje om 16- og 1700-talet fordi eg arbeider med å kartleggja nettverk i Jostedalen i dette tidsrommet i samband med at eg har tenkt å skriva noko om eit par prosterettssaker. Når det gjeld bilete for Jostedalen, hadde det vore svært bra om Knud Knudsen-samlinga ved UBB kunne frigjevast til slik bruk, og om Fylkesarkivet i Sogn og Fjordane kunne skaffe fram gratis dei bileta ein ber om når det er snakk om public domain-publisering (som dei sjølve har byrja så smått med på flickr). Har de noko arbeid på gang med slike spørsmål, meir allment? Oddmund, 11. nov 2010 kl: 11:20
Vi som sitter på NLI er med der vi kan for å få til mer samkjørte regler for offentlige institusjoner og filer som har falt i det fri. Sånn som det er nå er det jo veldig mye ulik praksis og ulike holdninger fra museum til museum og institusjon til institusjon. Det er et arbeid som kommer til å ta lang tid er jeg redd... Har du spurt UBB og Fylkesarkivet om det er mulig å få PD-lisensiere Knudsens bilder? Ida Tolgensbakk 12. nov 2010 kl. 12:28 (CET)
Bra at de står på! Nei, eg har ikkje spurt UBB og Fylkesarkivet, men har iallfall tenkt å lufta for Fylkesarkivet at dei gjer PD-publisering gratis på oppmoding. Oddmund, 11. nov 2010 kl. 12:41

Laget en Knud Knudsen-mal som kan legges på bilder av ham. Der ligger lisensieringen inne allerede så man slipper å gjøre det i tillegg. Bare skriv {{Knud Knudsen}} nederst når du laster opp bilder! Ida Tolgensbakk 17. nov 2010 kl. 13:21 (CET)

Folketeljinga i 1910

Hei Oddmund. Var tilfeldigvis inne på 1910-tellinga (Digitalarkivet). Nytta da høvet til å lenke Vamberg-artikkelen til denne tellinga. Dette er vel helst et "vit.ass.-arbeid", men har du stunder til det, kan det være kjekt å lenke opp gardsartiklene til folketellingene, inkl. 1910.

PS! Har vært inne og lest den interessante bloggen din! Du hadde også et vektig innlegg mot den litt sutrete frk. Rygh fra Vikersund. Hold fram slik! Helsing fra Trond Nygård (Kallrustad) 8. des 2010 kl. 14:42 (CET)

Mange takk! Eg skal prøva å få med meg folketeljingane. Oddmund L. Hoel 9. des 2010 kl. 10:05 (CET)

Ole Myklemyr

Hei Oddmund! Takk for interessant artikkel. Det er imidlertid et par ting du må se på: Du har skrevet at Ole Myklemyr ble født i 1656 og døde i 1642. Det kan ikke stemme. Du har også skrevet om nyryddingen i Jostedalen på 1800-tsllet. Det får jeg heller ikke til å stemme. Mvh. Morten Bakkeli (Mbakkel2) 12. des 2010 kl. 20:13 (CET)

Mange takk for påpeiking av det som var rein slurv frå mi side. No er det retta, pluss endå eit par skrivefeil. Beste helsing Oddmund L. Hoel 12. des 2010 kl. 21:57 (CET)
Hei Oddmund! Takk skal du ha. Mvh. Morten Bakkeli (Mbakkel2) 12. des 2010 kl. 22:19 (CET)

Leirmo bru

Hei Oddmund. Flott at du har skrivi om brua! Det var grannen min,som hadde postkortet. Med opplysningene dine kan òg kortet daterast. At fleire av oss er opptekne av Jostedalen og Luster, gjer at wikikonseptet fungerer slik det er tenkt. Dynamikk heiter det vel på moderne bokmål, kanskje nynorsken har eit saftigare uttrykk? Helsing frå Trond Nygård (Kallrustad) 8. jun 2011 kl. 15:22 (CEST)

Hei! Ja, då biletet av Leirmo bru dukka opp på framsida, fekk det meg til å hamre ned ein liten artikkel. Dette er wikikonseptet på sitt beste. Beste helsing Oddmund L. Hoel 11. jun 2011 kl. 00:27 (CEST)

Målparagrafen

Hei Oddmund

Fin artikkel om målparagrafen! Hadde tenkt å oppgradere han til F2, altså kvalitetsmerket for framsidevising, men så oppdaga eg at ingressen var litt stutt. Kunne du utvide han med et avsnitt eller to, så blir det enklare å lage utdrag (onlyinclude som det heiter på wikinorsk.....)?

Har du forresten lese Marie Skoies gode artikkel om Normaltid? Her nemner ho at denne lova var den fyrste som vart skreve på landsmål. Kanskje du har noko å leggje til her? Helsing frå Trond Nygård (Kallrustad) 1. feb 2012 kl. 14:33 (CET)

Hei!
Flotte greier! Då er det gjort - kanskje du justerer onlyinclude-merkinga slik at det blir best mogleg? Oddmund L. Hoel 1. feb 2012 kl. 14:41 (CET)
Og så kjende eg ikkje til artikkelen om normaltid, men det er jo ein merkestein i soga til nynorsken. Eg skal sjå på det. Oddmund L. Hoel 1. feb 2012 kl. 14:43 (CET)
Dette vart bra! La berre til eit avsnitt lenger ned for å tilpasse til storleiken på biletet. Artig om du har stunder til å sjå på normaltid-stykket.Trond Nygård (Kallrustad) 1. feb 2012 kl. 15:18 (CET)

Vekas artikkel

Hei Oddmund. No er stykket om Språkskiftet til nynorsk i Jostedalen vekas artikkel. Vel fortent! Helsing frå Trond Nygård (Kallrustad) 26. mar 2012 kl. 13:33 (CEST)

Ingeborg Haakensen Lindholm

Hei Oddmund. Grannen min på Skattum kom tilfeldig inn på enda ein person som kom frå Jostedalen til Nordlia (Østre Toten). Dette var Ingeborg Haakensen Lindholm (1899-1989), som var oppvaksen på Ormberg, altså like ved Ormbergstølen, der Skattum-familien kom frå. Naboen min trudde òg at dei var i slekt. Går det an å finne ut noko meir om Ingeborg, t.d. i bygdeboka dykkar? Eg skal sjølv freiste å granske korleis ho kom til Toten. Helsing frå --Trond Nygård (Kallrustad) 29. aug 2012 kl. 12:29 (CEST)

Hei! Ho gjekk det greitt å finne att. Gards- og ættesoga for Jostedalen ligg i NBdigital, så det er berre å gå til http://urn.nb.no/URN:NBN:no-nb_digibok_2008020701034 og slå opp på side 110 (øvst på sida). Der står det at Ingeborg var frå Jetmundsplassen og var dotter av Jetmund Olson Ormberg og Sigrid Nilsdotter Ormberg. Beste helsing Oddmund L. Hoel 29. aug 2012 kl. 12:38 (CEST)
Takk skal du ha! Hadde heilt gløymt at Øyane-boka var digitalisert. Veit du forresten noko meir generelt om utflyttinga frå Jostedalen fyrst på 1900-talet? Trur du desse Nordlia-jostedølane var enslege svaler, eller fell dei inn i eit mønster med mykje innanlands flytting attåt utvandringa til Amerika?--Trond Nygård (Kallrustad) 29. aug 2012 kl. 13:30 (CEST)
Nei, eg veit lite om utflyttinga, men konstaterer når eg blar gjennom bygdeboka at den må ha vore stor. Men kor stor er eit interessant spørsmål i lys av at Jostedalen var ein av kommunane med størst utvandring i høve til folketalet i den siste utvandringsfasen. Eg tok eit raskt søk i folketeljinga 1910. 1107 personar er oppførte med fødestad Jostedalen (søk *justed* og *josted*) medan 974 var busette i Jostedalen. Av dei var 918 busette i bygda. Av dei 1107 som levde i 1910 og var fødde i Jostedalen, budde altså 918 (83%) framleis i bygda medan 189 (17%) var utflytte. Så var det 56 innflyttarar i Jostedalen. Det er ei solid nettoutflytting, men kor stor ho er, har eg ikkje samanlikningsgrunnlag for å seie. Interessant! Dette skal eg ta med meg til arbeidet med fylkeshistoria for Sogn og Fjordane som eg no driv og går i gang med. Oddmund L. Hoel 30. aug 2012 kl. 09:59 (CEST)

Hafslo

Hei Oddmund. Fint at du har byrja å leggje inn lister over 1814-valmenn. I samband med dette oppretta eg kategori for Hafslo, såg at det var eit par artiklar og nokre bilete som kunne passe inn her. Har sjølv skreve ein stutt artikkel om Johannes Gjetmundsen, ein utflytta Hafslo-gut. Nett som med familiane Leirdal og Ormbersgtøl har han etterkommarar på Toten! Skal forresten freiste å finne ut litt meir om Ingeborg Håkensen Lindholm òg. Helsing frå --Trond Nygård (Kallrustad) 10. sep 2012 kl. 12:30 (CEST)

Supert! Eg er med på eit lite forskingsprosjekt om 1814 i Møre og Romsdal, Sogn og Fjordane og Telemark, og me hadde prosjektseminar rett før helga. Der agiterte eg for å leggje inn slikt i lok.hist.wiki, så vonleg kjem det noko 1814-stoff frå fleire etter kvart. Oddmund L. Hoel 10. sep 2012 kl. 12:58 (CEST)
Fine greier. Hadde vore moro med meir 1814-stoff frå dykk. Elles var det artugt å høyre om fylkeshistoria du skal i gang med. Er det heltidsarbeid? Uansett vonar eg på nokre drypp til wikien! --Trond Nygård (Kallrustad) 10. sep 2012 kl. 14:07 (CEST)

Trygve Bjørgo

Hei Oddmund. I samarbeid med Oppland fylkesbibliotek har vi «importert» nokre artiklar frå Forfatternett Oppland. Der låg det mellom anna ei spire om Trygve Bjørgo, som var leiar i Noregs Mållag 1963-65. Veit du meir om han, må du gjerne utvide artikkelen. Helsing frå --Trond Nygård (Kallrustad) 2. okt 2012 kl. 10:54 (CEST)

Flott, eg merkar meg det ifall eg kjem over noko om Bjørgo. Beste helsing Oddmund L. Hoel 2. okt 2012 kl. 11:29 (CEST)
Fine greier. Hastar ikkje, ta det om du dumpar over noko.--Trond Nygård (Kallrustad) 2. okt 2012 kl. 11:47 (CEST)

Knut Kirkhorn

Hei Oddmund. Fin artikkel om Knut Kirkhorn. Du gjer en særs god jobb med desse «språkskifteaktørane». Samstundes er det artugt at mange av dei kan knyttast til artiklane vi alt har om utdanning, t.d. lærarskulane. Ser at du har lagt til mange namn i lista over seminaristar frå Stord. Eg skal freiste å få tak i eit bilete av skulen. Ønskjer deg ei fin helg! Helsing frå --Trond Nygård (Kallrustad) 15. mar 2013 kl. 09:49 (CET)

Takk for det! Eg har jobba ein del i det siste med amtsskulane og det politiske miljøet i Nordre Bergenhus sist på 1800-talet, så eg kjem til å leggje inn nokre fleire artiklar om dette framover. God helg til deg òg! Beste helsing Oddmund L. Hoel 15. mar 2013 kl. 10:14 (CET)

Smitt

Hei Oddmund. Fin artikkel om Livius Smitt. Du har vel ikkje eit bilete òg? Vil gjerne F-merke stykket, men det skal helst vere illustrert. --Trond Nygård (Kallrustad) 29. mai 2013 kl. 15:10 (CEST)

Fann eit bilete sjølv, etter tips frå Nils Steinar Våge! Men dukkar det opp fleire, må du gjerne leggje dei inn. Det er framleis plass. Helsing --Trond Nygård (Kallrustad) 29. mai 2013 kl. 15:46 (CEST)


Hallo Oddloho. Det er feil portrett på Wilhelm Andreas Wexelsen. Vet ikke hvordan jeg får lagt inn det riktige, har forsøkt flere ganger. Riktig portrett ligger på mine nettsider. Det ville være hyggelig med referanser. Karl-Ludvig Grønhaug.

Hei Karl-Ludvig Grønhaug! Sein reaksjon her. Eg var ikkje klar over at biletet var lagt inn, men no er det òg borte. Eg har no lagt inn eit bilete som eg henta frå nettsida di med endå tydelegare referanse til nettsida. Beste helsing Oddmund L. Hoel 18. jun 2013 kl. 12:55 (CEST)

Maria Rhoden

Hei Oddmund. Vi har fått en artikkel om Maria Rhoden, som bodde i Jostedalen til hun var 11 år. Veit du mer om henne? Hun ble nesten 105 år gammal, døde i Mjøndalen nå i vår. Helsing --Trond Nygård (Kallrustad) (diskusjon) 12. mai 2014 kl. 09:01 (CEST)

Til begge: Flott utvidelsesarbeid på denne! Hvem var bestemoren som også ble over 100 år? Får vi en artikkel om henne også? Morten Haave (MortenHV) (diskusjon) 6. jun 2014 kl. 15:15 (CEST)

Futesignaturar

Hei Oddmund, og takk for mange gode artiklar om futar i Sogn. Eg har no oppretta kategori for signaturar, sidan det no har vorte nokre av desse. God idé å nytte dei som illustrasjonar. Helsing frå --Trond Nygård (Kallrustad) (diskusjon) 18. jul 2014 kl. 09:06 (CEST)

Barclay

Hei Oddmund. Veit du noko meir om Carl Barclay, som var fødd i Hafslo?--Trond Nygård (Kallrustad) (diskusjon) 3. nov 2014 kl. 10:15 (CET)

Nei, han hadde eg ikkje høyrt om. Bandet i bygdeboka for Luster som dekkjer Ornes, er ikkje kome (under utgjeving). Men bygdebokskrivar Lars Øyane har vore på jakt etter huslyden som Carl Barclay kom frå, så sjå denne tråden påForumet til Arkivverket. Beste helsing Oddmund L. Hoel (diskusjon) 4. nov. 2014 kl. 23:21 (CET)
Takk for tips! Helsing frå Trond på --Trond Nygård (Kallrustad) (diskusjon) 5. nov. 2014 kl. 08:57 (CET)

«Maren» Karine Røhr (1798–1898)

Hei! Vet du om hun rakk å fylle hundre år? Morten Haave (MortenHV) (diskusjon) 23. mar. 2015 kl. 15:47 (CET)

Flott at du såg dette, ho døydde i 1878, ikkje 1898. Eg har no retta det opp og lagt til kjelda (=Slægten Røer). Oddmund L. Hoel (diskusjon) 23. mar. 2015 kl. 17:23 (CET)