Eduard Carlén

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
Faksimile fra Aftenposten 19. oktober 1956: Utsnitt av omtale av 90-årsdagen til Eduard Carlén .

Eduard Carlén (født 20. oktober 1866 i Sverige, død 1. juli 1959) var arkitekt, innflyttet fra Sverige. Han etablerte seg med eget firma i Kristiania på 1890-tallet, men virket også to perioder i Ålesund.

Familie

Eduard Carlén var gift med Christine (1867-1938), som han er gravlagt med.

Liv og virke

Familien flyttet til Norge fra Värmland i Sverige da Eduard Carlén var rundt sju år gammel. Han gikk i murerlære hos sin far, før han utdannet seg til arkitekt i Tyskland og Østerrike. Han er nevnt i Susanne Bonges Eldre norske fotografer med et patent fra 1889 på en «Momentlukker». Han var da bosatt på Bryn.

Carlén etablerte arkitektvirksomhet i Kristiania i 1892. Han tegnet for det meste leiegårder, men hadde også en betydelig produksjon av fabrikkbygninger og villaer.

Eduard Carléns bygninger finnes på flere steder i hovedstaden, noen kan nevnes:


Carlén tegnet dessuten murvillaen som kalles både Villa Rosenborg og Korkgården i Nordstrandsveien 25 i det daværende Aker (1899), og bodde her selv en lengre periode.

Mellom 1896 og 1904 var Carlén bygningskyndig medlem av Akers bygningskommisjon og regulerings- og takstkommisjon. Han hadde også flere andre kommunale verv.

Carlén bodde i Ålesund i to perioder: en femårsperiode etter bybrannen i Ålesund 1904 og i perioden 1916–22, da han blant annet tegnet Gursken kirke.

Ettermæle

Eduard Carlén er gravlagt på Vestre gravlund i Oslo.
Foto: Stig Rune Pedersen (2012)

I forbindelse med Eduard Carléns 90-årsdag ble han omtalt i Aftenposten 19. oktober 1956 (utdrag):

En arkitekt av den eldre årsklasse, som i sin virksomhet skaffet seg høy anseelse både i kraft av sin dyktighet, veldige arbeidskapasitet og pålitelighet, Eduard Carlén, fyller 90 år lørdag den 20. oktober. … Tidligere var arkitekt Carlén meget benyttet som medlem av bygningsvesen, reguleringsvesen og sunnhetsvesen. Han har vunnet seg mange venner, som har satt stor pris på ham for hans rettskaffenhet, vennlighet og enestående gjestfrihet. Fødselsdagen tilbringer han på sitt fødested i Värmland.

Eduard Carlén er gravlagt på Vestre gravlund i Oslo.

Galleri

Kilder og referanser

Eksterne lenker