Edvin Kjell Thorson

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
Edvin Kjell Thorson
Foto: Ukjent, hentet fra Møller (1962): Studentene fra 1937.

Edvin Kjell Thorson (født 8. februar 1918 i Bærum, død 15. mai 2011 i Oslo) var butikkeier, industrigründer og naturentusiast, mest kjent som utvikleren av EKT-helsetrøyen og som grunnlegger av EKT Rideskole på Ekeberg i Oslo og Langedrag Naturpark i Numedal.

Familie

Edvin Kjell Thorson (også kjent som Edvin Thorson jr.) var sønn av kjøpmann Edvin Olaf Thorson (1886-1953) og Sigrid Valentine Amundsen (1895-1967), og ble gift i 1941 med Eva Sylvia Aigeltinger (1918-2011).

Liv og virke

Faksimile fra Aftenposten 24. november 1960: Annonse for helseundertøy fra Thorsons fabrikk.

Edvin K. Thorson vokste opp på Ekeberg i daværende Aker herred (i dag i Bydel Nordstrand i Oslo). Han tok examen artium i 1937 og eksamen ved Otto Treiders Handelsskole i 1938. Han studerte deretter i London, hvor han tok eksamen ved Thornton Institute of Cutting i 1939.

I 1939, etter hjemkomsten fra London, ble Thorson ansatt ved farens herrekonfeksjonsfirma Edvin Thorson i Storgata 25 i Oslo, som han senere overtok. I 1945 startet han også sitt eget firma på Skedsmokorset, Edvin Thorson jr. AS, en trikotasjefabrikk for nettingundertøy, som blant annet lanserte en maskinheklet trøye; EKT-helsetrøyen. Denne trøyen bygget på prinsippet om at et isolerende luftlag inntil huden holder på varmen, og ble en salgssuksess for Thorson.

Edvin K. Thorson var svært naturinteressert. I 1954 etablerte han EKT Rideskole i Oslo. I starten lå stallen ved en familieeiendom i Jomfrubråtveien, fra 1964 har senteret hatt tilhold på nærliggende Ekebergsletta, med adresse Ekebergveien 99, nå under navnet EKT Rideskole og Husdyrpark AS.

I 1978 gikk Thorson i gang med et nytt prosjekt, som han engasjerte seg i fram til sin død. Han gikk ut av forretningsvirksomheten og flyttet øverst i Numedal, der han og kona etablerte leirskolen og natursenteret Langedrag Naturpark på en fjellgård i Nore og Uvdal kommune.

Både EKT Ridesenter og Husdyrpark og Langedrag Naturpark drives etter Eva og Edvin Thorsons død av deres etterkommere.

Ettermæle

Motiv fra EKT rideskole og husdyrsenter på Ekebergsletta i Oslo.
Foto: Stig Rune Pedersen (2012)

I en nekrolog i Aftenposten 25. mai 2011, signert Torhild Hallre, Njål Hallre, Anne Eskild og Liv Merete Nielsen (som var en del av miljøet rundt rideskolen på Ekeberg), ble Edvin Thorson beskrevet slik (utdrag):

Edvin var både en effektiv industribygger og en idealist med nærhet til naturen som motto. Vi husker ham som en ruvende person som kom innom stallen og snakket og dyr og natur. Rideskolen vokste til å bli landets ledende på mange områder. Både nybegynnere og konkurranseryttere fikk verdifull kunnskap om stell av hest og ansvar for dyr. … Etter hvert tok han et verdivalg. Han solgte industribedriften og brøt med en kultur som oppfordret til økt forbruk. I en alder av 60 år startet han og Eva et nytt prosjekt og flyttet til Langedrag i Numedal. Leirskolen ble en stor suksess som fikk stor oppmerksomhet med TV-serien "Vi på Langedrag". Takket være innsatsen til Edvin og Eva har tusenvis av barn og unge fått oppleve kontakt med dyr og lært om naturen.

Edvin Kjell Thorson er gravlagt på Nordstrand kirkegård i Oslo sammen med blant andre kona og foreldrene.

Kilder

Edvin Kjell Thorson er gravlagt på Nordstrand kirkegård i Oslo.
Foto: Stig Rune Pedersen (2014)