Eivind Hovden (1996–2011)

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
Eivind Hovden, 15 år er gravert inn i det nasjonale minnesmerket på Utøyakaia.
Foto: Eva Rogneflåten (2023).
Tokke kommunes 22. juli-minnesmerke står ved Elvarheim ungdomshus.
Foto: Eva Rogneflåten (2023).
Plakett på Tokkes kommunes 22. juli-minnesmerke.
Foto: Eva Rogneflåten (2023).
Detalj fra minnesmerket </nowiki>Lysningen: Eivind Hovden, 15 år.
Foto: Eva Rogneflåten (2023).
Turbonegros minneord til Eivind Hovden 22. juli 2022.
Foto: Skjermdump fraTurbonegros Facebookside.

Eivind Hovden (født 26. januar 1996 i Tokke, død 22. juli 2011 på Utøya) var AUF-medlem og spilte gitar i et lokalt band.

I tillegg til å være politisk engasjert var Eivind opptatt av bil og moped. Han spilte også gitar og sang i bandet Pair of two sammen med Nilia Kamilla Storøygarden Lie.[1] Han var også engasjert i ungdomsklubben Elvarheim.

«Han var rett og slett en gladgutt», sa Hilde Alice Vågslid (Ap) som kjente Eivind godt.

Hovden var i Storsalen i Kafébygget da han ble drept i terrorangrepet på Utøya i 2011.


Familie

Eivind var sønn av Målfrid og Einar Hovden og hadde tre eldre søsken: Anne Gro, Inger Helen og Olav Magne.

Begravelsen

Han ble bisatt fra en fullsatt Mo kirke i Tokke fredag 5. august 2011. Flere hundre personer hadde møtte opp for å ta farvel med ham, og det var ikke plass til alle inne i kirka, så det var satt opp høyttalere utenfor. Sokneprest Jarle Bryne forrettet. Minneord ble holdt av stortingsrepresentanten Terje Lien Aasland (AP) og Sigvald Oppebøen Hansen (Ap), tidligere utenriksminister Bjørn Tore Godal (Ap) og Tokke-ordfører Olav Urbø (Sp). «Eivind var fantastisk, Eivind var unik. Eivind var Eivind», sa Lien Aasland og fortalte at den samfunnsengasjerte gutten hadde meldt seg inn i Tokke Ap to dager før han reiste til Utøya.[2][3]

Minneord fra AUF og Arbeiderpartiet

(...) Bare en uke før Utøya-leiren meldte Eivind seg inn i Arbeiderpartiet. På sms til stortingsrepresentant og sambygding Lene Vågslid, skrev han: "sei i frå om det er noko eg kan hjelpe til med då!". Han gledet seg til å drive valgkamp, til å delta, til å bidra. (...)

Eivind besøkte Stortinget sammen med klassen sin i mai. Ikledd sin røde T-skjorte med LO-emblem var han som alltid engasjert og hadde mange spørsmål og kommentarer. Han var ikke minst opptatt av likestilling og av at skolen ikke måtte privatiseres.

(...) han var en fantastisk entertainer. Eivind smilte mye. Han var omtenksom og hjelpsom. Han beskrives som svært dyktig på skolen, som uredd og morsom.

Det siste Lene skrev til Eivind var; ”Velkommen i partiet, kos deg så mykje på Utøya og hels Telemarksdelegasjonen frå meg.” Han svarte: ”Takk, det skal eg gjere Lene! Me snakkast:)” Det er så smertefullt å tenke på at Eivind ikke lenger er her. Han var en av mange roser vi mistet på Utøya, den dagen som vi aldri kan glemme. (...)

Eskil Pedersen, Åsmund Aukrust, Tonje Brenna

Jens Stoltenberg, Helga Pedersen, Raymond Johansen

På vegne av AUF og Arbeiderpartiet[4]

Minnesteder

Etter terrorangrepene ble det reist en rekke likearta minnesmerker over hele landet i ofrenes hjemkommuner. Tokke kommunes 22. juli-minnesmerke er reist ved Elvarheim ungdomshus og ble avduka søndag 22. juli 2012.

22. juli-senterets markeringer

På bursdagen til hvert terroroffer settes det en blomst i 22. juli-senterets resepsjon.[5] Under er minneteksten for Hovden i 2023.

Utøyas bursdagsmarkering

På bursdagen til hvert terroroffer settes det en blomst i navneutskjæringen i Lysningen. Om der er besøkende på Utøya den aktuelle dagen, får de være med å hedre den falne.[6]

Minnebok på Utøya

Ute på Utøya har AUF laga en «minnebok», der familie og venner av terrorofrene kan skrive om og vise fram bilder av sine kjære. Nedenfor er Hovdens minneboktekst avbildet.

Ettermæle

Hovdens favorittband Turboneger dedikerte comebackalbumet «Sexual Harassment» til Ryann Dunn og Eivind Hovden. Teksten på platecoveret er:

“Dedication to the memory of Ryann Dunn and Eivind Volvo Hovden. R.I.P.”

Han var ein av dei yngste som blei skoten på Utøya. Han var eit «Turbobarn». Så det er ein gest til ein av våre som blei tatt. Alle på Utøya var våre, mine og dine, uttala Thomas Seltzer i eit intervju med Dagsavisen.

Eivind Hovden var medlem av fanklubben Turbojugend Skien.[7][8]

Referanser

  1. Børte, Else: Klart for Dalenmarken. Telemarksavisa, torsdag 16. juni 2011, s. 76. Digital versjonNettbiblioteket.
  2. Holland, Tom Erik og Ingebjørg Bø: Tok avskjed med Eivind (15) Ta.no, 05.08.2011. Besøkt 04.10.2023.
  3. Lie, Stein Olav: Gripande avskjed. Vest-Telemark blad (II), lørdag 6. august 2011, forsida og s. 2–3. Digital versjonNettbiblioteket.
  4. Minneord. AUF og Arbeiderpartiet: Slik minnes vi våre kjære. Ap og AUF har skrevet minneord om alle sine døde. Minneord på VG.no. 2011. Besøkt 16.09.2021.
  5. 22. juli-senterets bursdagsblomst til Eivind Hovden og Bendik Rosnæs Ellingsen, 26. januar 2023.
  6. Vi minnes 22. juli-ofrene - året rundt. Besøkt 17.04.2023.
  7. Heidra av favorittband. Vest-Telemark blad, tirsdag 24. juli 2012, s. 3. Digital versjonNettbiblioteket.
  8. Pedersen, Bernt Erik: Lei av å provosere. Dagsavisen (Oslo: 1998), onsdag 13. juni 2012, s. 25. Digital versjonNettbiblioteket.

Kilder og litteratur