Emily Arnesen (1867–1928)

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
Emily Arnesen
Foto: UiO - Museum for universitets- og vitenskapshistorie
Faksimile fra Aftenposten 5. september 1902: Annonse for lærebok i zoologi av Emily Arnesen.

Emily Arnesen (født 14. juni 1867 i Christiania, død 13. august 1928 samme sted) var zoolog. Hun ble i 1903 den tredje norske kvinna som tok en doktorgrad, da hun disputerte over en avhandling om svampedyr ved Universitetet i Zürich.

Hun var datter av byggmester Johannes Arnesen og Josefine Albertine Johnsen. Sjøl ble hun ikke gift.

Emily Arnesen avla middelskoleeksamen og examen artium på latinlinja i 1889. Mens hun gikk på skole jobba hun også som oversetter i Norske Intelligenssedler. Hun fikk seg så jobb som guvernante på Seljord prestegård, mens hun leste til anneneksamen ved Det kgl. Frederiks Universitet. Denne tok hun i 1891, med karakteren preseteris. Arnesen studerte så naturvitenskapelige fag i Kristiania i et år. I 1892 og 1893 var hun i Stockholm, der hun var guvernante hos statsminister Otto Blehr og hans kone Randi Blehr. Hun studerte der særlig zoologi og botanikk, og tilbake i Kristiania studerte hun under Johan Hjort på Zootomisk laboratorium fram til 1896. I 1894 forsøkte hun å komme inn på et zoologisk laboratorium i Berlin, uten å lykkes. 1896–1897 var hun guvernante i Spania. Hun fortsatte studiene i Christiania, og jobba ved siden av som lærer.

I 1901 fikk hun anledning til å studere i Zürich. Ved universitetet der hadde Agnes Mathilde Wergeland i 1890 blitt første norske kvinne som tok en doktorgrad. I 1902 ble hun fulgt av Elizabeth Stephansen, og i 1903 ble Emily Arnesen den tredje norske kvinna som disputerte. Under studiet skrev hun blant annet Lærebok i zoologi for gymnaset (1902). Hun fikk tilbud om jobb ved en forsøksstasjon i Egypt, men valgte i stedet å ta en jobb på et museum i Amsterdam.

Hun ble i 1905 konstituert i stillingen som konservator ved Zoologisk museum i Kristiania. I 1911 fikk hun fast stilling, og etter av professor Robert Collett døde var hun en tid konstituert bestyrer ved museet. I 1926 søkte hun avskjed av helseårsaker.

Ved siden av arbeidet var Arnesen blant annet medlem av styret i Norsk Kvinnesaksforening.

Se også artikkelen: De første norske kvinnene med doktorgrad

Litteratur