Gortjern (Øvre Eiker)

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk

Gørrtjenn er et lite skogsvann i Øvre Eiker kommune. Tjernet ligger i Krambudalen ved Såsen-Hagatjernveien, omtrent 5 kilometer øst for Såsen. Skogen rundt tjernet tilhører gårdene Hedenstad i nordvest, Røkeberg i nordøst og Hamre i sør. Drammens og Oplands Turistforening]]s blåmerkede løype mellom Konnerud og Vestfossen går rett forbi tjernet.

Gørrtjenn er kilde for Hamreelva, som renner sørover mot Eikeren. Tidligere var imidlertid tjernet demmet opp, slik at vannet ble ledet nordover til Breibekken, slik at det kunne benyttes i forbindelse med driften i Besseberggruva. Gørrtjern ligger i et myrområde 345 m.o.h. og dekker et arael på rundt 7000m2.

Navnet

Oddvar Foss skriver at det førsteleddet kommer av ordet «gorr» (gammelnorsk «gor»), som har betydningen «innmaten i fisk, gjørme, blaut masse i sin alminnelighet», altså en tjern med grumsete myrvann. Fiskeslaget Ørekyte (Leuciscus Phoxinus) lever i denne typen kjern og heter på eikerdialekt «Gørrkim». Foss bruker formen Gorrtjern, mens Statens kartverk har godkjent og tilrådd skrivemåten «Gortjern» i 1991, og Eiker O-lag bruker også dette på sine turkart. På eikerdialekt uttales det «Gørrtjenn», som også brukes skriftlig.

Kilder


Eiker Leksikons logo.jpeg Gortjern (Øvre Eiker) inngår i prosjektet Eiker Leksikon og er lagt ut under lisensen cc-by-sa. Lokalhistoriewikis brukere kan fritt redigere og utvide artikkelen.
Flere artikler finnes i denne alfabetiske oversikten. Ønsker du å bidra til delprosjektet? Kontakt Bent Ek på hans diskusjonsside!