Gunnar Didriksen

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
Gunnar Didriksen.
Foto: Utlånt av Gunnar Didriksen.

Gunnar Nibe Didriksen (født 9. november 1927 i Harstad, død 7. mai 2016) var siviløkonom og i perioden 1952 til 1990 en fremtredende forretningsmann i Harstad. 22. februar 1988 ble han av fylkesmann Martin Buvik overrakt Kongens fortjenstmedalje i gull for en samfunnsinnsats utenom det vanlige. Han hadde da hatt mange viktige tillitsverv innen næringslivet.

Under okkupasjonstiden - i august 1944 - syklet han til Bogen i Ofoten sammen med en annen 16-åring. Der fotograferte de den tyske marinebasen og ble oppdaget og arrestert av tyskerne og satt fengslet i Narvik, Tromsø, Falstad, Grini (21.01.45 til 13.03.45) og til slutt på Mysen til freden kom i mai 1945.

Didriksen tok artium i Harstad 1947 og var da russeformann. I 1948 tok han ettårig eksamen ved Oslo Handelsgymnasium og deretter tre års studium ved Handelshøiskolen i København.

Som en av svært få fra Harstad med siviløkonomiutdannelse kom han hjem og fikk stilling som kontorsjef i bygningsvarefirmaet K. Strøm A/S. Der var han til 1966, da han ble ansatt som disponent i A/S Staal & Jern, som var et stort engros- og bygningsvarefirma med kunder over hele landsdelen. Firmaet skiftet senere navn til Schreiner Fleischer Harstad A/S.

Fleischer-statuen

Som formann i gymnasiesamfunnet Palæstra stod Didriksen i 1946 i spissen for en bredt sammensatt komité som arbeidet for å reise et monument over den norske krigsinnsatsen i Nord-Norge 1940. Resultatet ble den kjente Fleischer-statuen i Harstad (av generalmajor Carl Gustav Fleischer), som ble avduket 20. juli 1950. Initiativet til minnesmerket kom fra gymnasiastene i Svolvær og fikk tilslutning fra de fleste gymnasiastsamfunnene i landsdelen, som samlet inn penger til formålet. Også representanter fra Forsvaret deltok. Komiteen besluttet at hovedmonumentet skulle reises i Harstad og at det samtidig skulle settes opp en minnestein i Narvik og på Lapphaugen. I forbindelse med kongens avduking holdt Didriksen takketale og foretok den offisielle overleveringen av statuen til Harstad kommune ved ordfører Sigurd Torgersen.

Tillitsverv i større organisasjoner

Æresbevisninger

  • Æresmedlem i Harstad Handelsstandsforening.
  • Kongens fortjenstmedalje i gull.
  • Norges Grossistforbunds gullnål.

Kilder