Høybråten kirke og kirkegård

Fra lokalhistoriewiki.no
(Omdirigert fra «Høybråten kirkegård»)
Hopp til navigering Hopp til søk
Høybråten kirke ble innviet som gravkapell i 1932.
Foto: Stig Rune Pedersen (2014)

Høybråten kirke og kirkegård ligger på Høybråten i Oslo, Bydel Stovner. Kirken, opprinnelig oppført som gravkapell, ble innviet i 1932. Kirkegården ble opparbeidet samtidig. Den først gravleggelsen fant sted dagen før innvielsen.

Kirken

Høybråten kirke, Høybråtenveien 37, er sognekirke for Høybråten menighet, og var tidligere hovedkirke for Høybråten prestegjeld. Den ble oppført som gravkapell i pusset tegl etter tegninger av arkitekt Georg Greve. Kapellet ble senere gitt status som kirke. Innvielsen fant sted 30. juni 1932.

Kirken ble ombygd i 1966, og har 168 sitteplasser. Taket er tekket med skifer, og takrytterne, som markerer kirkegårdens hovedakse, er tekket med kobber.

Altertavlen er en mosaikk utført av Per Vigeland. Orgelet er levert av Jørgensens Orgelfabrikk (1974), og kirkeklokkene er produsert av Olsen Nauen klokkestøperi i Tønsberg.

Ved kirken står en minnebauta over lokale falne under andre verdenskrig, utført av Dagfinn Hermansen og avduket i 1947. Avdukningstalen ble holdt av oberst Ole Reistad.

Høybråten menighetshus ligger ved kirken, og ble inniviet før jul i 2002.

Kirkegården

Motiv fra Høybråten kirkegård.
Foto: Stig Rune Pedersen (2012)

Høybråten kirkegård ligger ved Høybråten kirke, og har adresse Bjørnheimveien 9. Den har et areal på ca. 113 daa. og har plass til ca. 6000 graver.

I 1924 ble ca. 40 daa av eiendommen Søndre Høybråten innkjøpt til kirkegård av Aker kommune. Opparbeidelsen foregikk etter planer fra herredsgartner Karl Flod (1929), som også omfattet kapellet (senere kirkens) plassering. Kirkegården er senere utvidet betraktelig. Den dekker også gravleggingsbehovet til flere omliggende menigheter.

Den første gravleggingen, av frøken Ragnhild Nilsen, fant sted 29. juni 1932, dagen før kapellets innvielse.

Blant de gravlagte kan nevnes:

Galleri

Kilder og referanser

Eksterne lenker