Josephine Grundseth

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
Josephine Grundseth har tatt dette portrettet av Karoline Bjørnson med barna Erling, Dagny og Bergliot
Foto: Nasjonalbiblioteket (1879).

Josephine Grundseth (født Gurine Grønbech 9. juni 1841 i Trondheim, død 30. oktober 1918 på Hamar) var fotograf.

Hun var gift med urmaker Theodor Grundseth, født 1835 på Elverum. Det ser ut til at Josephine Grønbech drev som fotograf i Christiania før hun giftet seg. Flere bilder er bevart med hennes pikenavn mellom ca. 1860-1870. Hun benyttet firkantet gummistempel. Rundt 1870 flyttet de til Lillehammer der Theodor Grundseth oppgir å være urmaker i 1870 og fotograf og urmaker i 1875. Bildene har på baksiden: "Photographi af Josephine Grundseth, Lillehammer". I Gjøvik averterte hun: "Dersom Veiret bliver smukt, fotograferes i Atelieret hersteds", og i den mørke vintertiden måtte nok forretningen holdes lukket. I 1880 hadde hun flere annonser i lokalpressen, hvor hun meddeler å ha atelier i postmester Jørgensen Veums gård.

I 1882 emigrerte hun samme med sønnen Christian til USA, hennes mann hadde reist i forveien, og hun overlot atelieret på Lillehammer til Charlotte og Inger Barth, som begge hadde gått i lære hos henne. De drev så firmaet sammen noen år. Fra ca. 1890 ble det bestyrt av Karen Grythe, og ble i 1935 solgt til Einar Valdø, som drev det frem til 1963, da det opphørte. Firmaet eksisterte altså i nærmere 100 år. I USA oppholdt hun seg først i New York og i Chicago, hvor mannen, som var blitt amerikansk statsborger døde, før hun og sønnen flyttet til Waterford, Wisconsin. Sønnen Christian drev her fotovirksomhet. Han hadde også en filial i Mukawongu, noen mil fra Waterford. Begge flyttet tilbake til Norge i 1898.

Brukte tidlig et firkantet gummistempel. Bilder blant annet i Det kongelige norske videnskabers selskabs bibliotek, Nasjonalbiblioteket og Gamle Bergen Museum.

Kilder

Eksterne lenker


Annonse fra Fotograf Behrends i Indtrøndelagen 17.1. 1913.jpg Josephine Grundseth er basert på data fra Preus Museums registre over norske fotografer og fotografiske samlinger, som er tilgjengelig på Nasjonalbibliotekets nettsider. Artikkelen er lagt ut under lisensen cc-by-sa. Lokalhistoriewikis brukere kan fritt redigere og utvide artikkelen.
Flere artikler finnes i denne alfabetiske oversikten.