Christian Grundseth

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
Christian Grundseth (t.v.) sammen med gullsmed Berger Kristiansen på ei jakthytte på Espa.
Foto: Christian Grundseth (1907).

Christian Grundseth (født 5. august 1871Lillehammer, død 2. juli 1956) var fotograf på Hamar.

Han var sønn av fotograf Josephine Grundseth og urmaker Theodor Grundseth. Emigrerte omkring 1880 sammen med moren til USA, hvor han ble utlært fotograf, var ansatt i flere store fotograffirmaer og også i flere år hadde eget atelier (i New York og/eller Chicago). Kom høsten 1898 tilbake til Norge.

Flyttet etterhvert til Hamar hvor han bestyrte Inger Barths forretning fra 1902 og overtok den i 1906. Drev denne til han var over 80 år, og overlot den i 1951 til Lars Kornberg som drev den videre under firmanavnet Chr. Grundseths Eftf.. Fra 1902 til 1922 holdt forretningen til i Stangevegen 2. Den flytta så til Stangevegen 4.

Ca. 1500 av deres plater er tatt vare på av Hamar folkebibliotek, resten er dumpet i Mjøsa etter at en forgjeves hadde tilbudt dem til Statsarkivet i Hamar og Hedmarksmuseet). Grundseth var første æresmedlem i Oplandenes Fotograflaug.

Christian Grundseth var gift med Aasta Grundseth (f. 1881 på Lillehammer). Ved folketellinga 1910 bodde de i Store Strandgate 19 på Hamar. Mora, Josephine Grundseth, var da enke og bodde hos dem. I den kommunale folketellinga for Hamar kjøpstad 1920 finner vi paret i Strandgata 3. To andre personer med navnet Grundseth bor der, men det går ikke klart fram av tellinga hvilket slektskap det eventuelt er mellom dem.

Se også

Kilder

Eksterne lenker


Annonse fra Fotograf Behrends i Indtrøndelagen 17.1. 1913.jpg Christian Grundseth er basert på data fra Preus Museums registre over norske fotografer og fotografiske samlinger, som er tilgjengelig på Nasjonalbibliotekets nettsider. Artikkelen er lagt ut under lisensen cc-by-sa. Lokalhistoriewikis brukere kan fritt redigere og utvide artikkelen.
Flere artikler finnes i denne alfabetiske oversikten.