Juletrær til Orknøyene

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk

Juletre til Orknøyene Studier av sagalitteratur og historiske kilder viser at Ragnvald JarlOrknøyene er lendmannssønnen Kale Kolsson fra Agder. Til minne om sin avdøde onkel startet han arbeidet med å reise St. Magnus-katedralen i Kirkwall på Orknøyene. Som en markering av dette fellesskapet har historielaget og andre samarbeidspartnere sendt et årlig juletre til Orknøyene og menigheten i St. Magnus siden 1987. De fleste årene i skogen hos Helge Arnevik og hans familie.

1985: Studietur til norrøne områder på de britiske øyer

I Heimen 1986 nr 3 skriver Kjetil Torbjørn Frogner om historielagets studietur.

"Sommeren 1985, siste uke i juni, la Fjære historielag i Aust-Agder ut på en elleve-dagers studietur med 29 deltakere til norrøne områder på de britiske øyer. Turen var godt forberedt. Alle detaljer som bestillinger og avtaler om fly, ferjer, hoteller, steder som skulle besøkes, mennesker som skulle kontaktes o.s.v. var gjort.

De viktigste kontaktene var Det norske studiesenteret i York og Vennskapsforeningen Norge-Orknøy på begge sider av havet. Reiseturen så slik ut: Newcastle, York, Lindisfarne, Edinburgh, Thurso, Kirkwall, Portree, Charlisle, Newcastle.

I York innledet historielaget oppholdet med forelesning av lederen for Jorvik viking senter om utgraving, funn og oppbygging av museet. Historielaget hadde deretter en gatevandring i et par timer under kyndig ledelse, og besøkte deretter Jorvik viking senter. Alt var helt fantastisk. Lindisfarne, den hellige øy, vårt neste mål, med kirke, kloster og borg og museer. Lindisfarne kan meget godt anbefales.

Hovedoppholdet ble Orknøy. Programmet der ble innledet med besøk i St. Magnuskatedralen, Kirkwall, under høymessen. Der ble det avlevert en hilsen til menigheten fra Fjære menighet. St. Magnus-katedralen ble påbegynt i 1137 av jarlen Ravnvald Kale Kolssønn som ble født på gården i Bringsværd i Fjære ca. 1100. Om kvelden var det en meget hyggelig fest sammen med vennskapsforeningen. Det ble utvekslet gaver og hilsener og knyttet kontakter som opprettholdes. Fjære historielag fikk en meget hyggelig skriftlig hilsen med tilbake fra parlamentet på Orknøy og ble hilst også fra dronningens representant på øyene. I to dager ble historielaget vist rundt på øyene og fikk se de forskjellige historiske stedene.

Fjære håper på gjenvisitt denne sommeren.

Skye på Hebridene var et meget vakkert og interessant sted som også bør sees.

Alle deltakerne var meget godt fornøyd med turen. Interessen for lokalhistorien er økende, og nye medlemmer er blitt registrert siden turen ble avsluttet.

Studieturen vil bli nærmere omtalt i Agder historielags årsskrift 1986.

2011: 25 juletrær til St. Magnus-katedralen

St. Magnuskatedralen i Kirkwall.
Foto: Stig Rune Pedersen (2019)

Siden 1987 har Fjære historielag og Grimstad kommune - med raus giverglede fra familien Arnevik på Bringsværd, sendt et juletre til St. Magnus-katedralen i Kirkwall på Orknøyene. Dette skjer på grunnlag av gamle bånd mellom Agder og Orknøyene. Vi tror at Ragnvald Orknøyjarl, som startet byggingen av katedralen til ære for sin døde onkel Magnus, vokste opp på Bringsværd. Her kan du lese noen løse notater fra denne juletrehistorien:

1972: AA fylkesutvalg bevilger kr 5000 til restaurering av St. Magnus-katedralen. I den anledning siterer Agderposten: ”Eneste æresminnet de gamle nordmenn lot etter seg i utlandet er den vakre St. Magnuskatedralen i Kirkwall, på øyene som i hundreder av år var norsk besittelse.”

1985: I 1985 arrangerte historielaget tur til England, Skottland – og med Orknøyene som hovedmål . I gudstjeneste i St. Magnuskatedralen og gjennom andre aktiviteter ble det knyttet nye personlige og mer offisielle bånd. Kjetil Frogner skriver. ”Kontakten var gjenopprettet etter 850 år”. Allerede året etter var det gjenvisitt til Fjære.

1986: Fjære historielag gir historisk messigtavle til Fjære kirke, med informasjon om Bringsvær-mennene. Gjenvisitt til Fjære fra Orknøyene.

1987: I 1987 ble historielaget invitert til St. Magnuskatedralens 850-års jubileum, og Inger-Sofie og Kjetil Frogner representerte historielaget. Ved jubileet deltok både den engelske dronning, dronningmoren og vår egen kong Olav. Julegran fra Fjære til Orknøyene – for første gang! Treet ble felt av Margareth Spence fra Orknøyene med god hjelp av Helge Arnevik. Tanken ble opprinnelig tatt opp av Hans G. Magelssen i Nidarå Tømmersalslag. Hans G. Magelsen, Helge Arnevik og flere deltar ved tenning i Kirkwall 6/12 1987.

1988: Julegran felles av Leonore Brown, som er leder for Orknøy-Norge-foreningen. –Vi ønsker at dette skal bli en årviss tradisjon! sier Grimstadordfører Jon Sørland. I Agderposten 21/11/1988 heter det at det vil være Grimstad kommune som i fremtiden står som givere, Helge Arnevik gir treet og kommunen besørger det fram. ”Nå har Grimstad-distriktet og hele Sørlandet knyttet nye vennskapsbånd dit. Juletreet fra Bringsværd-skogen skal være det årvisse pant på de snart tusenårige forbindelsene over Nordsjøen”. Det innvies minneplate i St.Magnuskatedralen om den gamle forbindelsen.

1990: Gunnar Vardaasen, Grimstads varaordfører, feller juletreet.

1992: Ordfører Oddvar Skaiaa feller det sjette juletreet. Da treet ble felt deltok mange, inklusive tre skoleklasser og en barnehage.

1995: Gjester fra Orknøyene deltar ved feiringen av tusenårig kirkested i Fjære. Juletreet hogges av Yngvar Langås, sogneprest i Fjære.

1996: Kjetil Frogner hugger det tiende juletreet til St. Magnus-katedralen. ”Dette er en fin tradisjon, som vi i kommunen er glade for å kunne være en del av” sa ordfører Per Svenningsen.

2001: Therese, Elisabeth, Margrethe og Inger Johanne Arnevik tenner julegrana, det femtende juletreet fra Fjære, i St. Magnus-katedralen.

2005: Liv Kjørsvik Schei holder foredrag om Orknøyene på årsmøte i Fjære historielag. Bygartner Ove Bach representerer kommunen ved tenning av julegrana i St. Magnus-katedralen.

2006: Juletreet hogges for tyvende gang i Bringsværskogen. Det var regionleder på Orknøyene, Stephan Hagan, som hugget treet. Rådmann Hans Ole Ziegler deltar ved tenningen i St. Magnus-katedralen. - Vi har så mye felles. Områdene er like store, befolkningen er omtrent like stor, vi er vendt mot sjøen, og landbruk, fiske og sjøfart betyr mye. Vi skal utvikle forholdet videre og finne på mye spennende ved jubileet i 2008, sa regionsleder Stephan Hagan, som var offisiell gjest i Grimstad i helgen.

2008: 30 representanter fra Fjære historielag og Fjære menighet reiser til Orknøyene, inklusive markering av 850-års markering for St. Ragnvalds død. Som gave til katedralen ble det overlevert to lysestaker i polert Fjæregranitt og passende treskrin, laget av Arnold Bjørklund og fra Eikeli båtbyggeri. Ordfører Hans Antonsen deltar ved tenning av julegrana i St. Magnus-katedralen.

2010: Lansering av bok om Fjære kirke, bl.a. med bidrag av Harald Olsen om St. Ragnvald. St. Ragnvald-dager i Grimstad og Fjære. Foredrag om St. Magnus-katedralen ved arkitekt Leslie Burgher og foredrag om St. Ragnvald v Tom Muir. Lansering av Tone Krohns CD med musikk spilt inn i St.Magnus-katedralen. Og så fikk vi oppleve klassisk kvalitetsmusikk under ledelse av kantor Andrea Maini. Bredt besøk – syv gjester - fra Orknøyene. John Mowat, fra vennskapsforeningen på Orknøyene, hugget treet, det 24. treet. Lisen Bergshaven og Ove Bach deltok ved julegrantenning i desember.

2011: Markering av St. Ragnvalddag i Fjære kirke 21/8, med konsert og historisk foredrag ved Harald Olsen.

2021: Grimstads ordfører, Beate Skretting, hugget juletreet i 2021.

Debatt om St. Ragnvalds opphav

I tilknytning til markeringen av St. ragnvalddagene i 2012 ble det en omfattende avisdebatt om Ragnvald Orknøyjarls opprinnelse på Agder, og muligens i Fjære. De fleste innleggene er tilgjengelig på Fjære historielags nettside her.


FJÆRE Emblem 2024-02-29 gjennomsiktig.jpg

Artikler omkring Fjære historielag:
Foreningshistorien: Fjære historielags første år | Mellomkrigsår og første reetablering | 1940: Boka om Fjære kirke | Fjære historielag 1940-1977 | Reetableringen av Fjære historielag | Juletrær til Orknøyene | Fjære historielag i et nytt årtusen | Fjære bygdebok | Fjærefolk | Fjære historienemnd
Historiefortellere: Torgeir Berulvson | Eirik Olson Bruhjell | Klemmet Lofthus | Peder K. Grevstad | Karl Ugland | Ole S. Fiære | Olav Uldal | Bjarne Moy | Kjetil Torbjørn Frogner | Anne Tone Aanby | Per Fuhr Assev | Johan Anton Wikander | Reidar Marmøy