Justis under Lier

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
Justis
Sokn: Vinger
Fylke: Innlandet (Hedmark)
Kommune: Kongsvinger
Gnr.: 24
Bnr: Umatrikulert
Type: Nedlagt husmannsplass

Justis er en nedlagt husmannsplass som opprinnelig lå under Sigernes i tidligere Vinger kommune og ble som mange av de andre plassene på Speismark senere liggende under Lier. Plassen var i bruk bare en kort tid, og vi vet ikke hvem som var rydningsmann her.

De to eneste vi kan knytte til Justis er ekteparet Arne Arnesen og Anne Hansdatter, gift i 1835. Arne var født i 1804 på Kongsvinger festning som sønn av justissersjant Arne Monsen og hustru Marte Larsdatter. Anne var født i 1800 og var datter av Hans Olsen og Anne Marie Klemetsdatter på Grønnerudbakken. Ved konfirmasjonen var Arne i tjeneste på Grønnerud, mens broren Simen Arnesen var husmann på Tjernsli øvre under Grønnerud.

Anne og Arne skal ha begynt å rydde en plass under Sigernes. Plassen fikk navnet Justis, men av en eller annen grunn stoppet det hele opp og plassen ble forlatt. Paret hadde ingen felles barn, og vi kjenner ingen kirkelige handlinger hvor Justis er nevnt.

Ved folketellingen i 1865 finner vi ekteparet igjen på Linnerud i det ene av to våningshus på plassen. Anne døde der i 1868 og Arne i 1879 på Tjernsli øvre.

Det står fortsatt i 2020 igjen rester etter fundamentet til uthusa på Justis. En lav steinmur er også fortsatt synlig.

Plassen er ikke omtalt i Vinger bygdebok og er heller ikke å finne på kart fra Statens kartverk.

Kilder og litteratur

  • Arbeidsdokumentet "Speismarkfolket", utarbeidet av Finn Sollien, Kongsvinger