Kastellet holdeplass

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
Banen langs Ekebergveien ved holdeplassen på Kastellet
Motiv fra Ekebergbanen ved Kastellbakken mellom holdeplassene Kastellet og Bråten. Leskuret på Kastellet kan sees bak i bildet. Ekebergveien til høyre.
Foto: Stig Rune Pedersen (2012).

Kastellet holdeplass er en holdeplass på Ekebergbanen i bydel Nordstrand. Den ligger 6,2 kilometer fra Stortorget og 112 moh. Den åpnet 11. juni 1917 da Ekebergbanen ble åpnet. Den ligger på Kastellet langs Ekebergveien, hvor Kastellveien tar av vestover fra denne.

Banen var opprinnelig dobbelsporet bare fram til Sjømannsskolen, men ble i årene 1930-1931 videreført til Kastellet. Strekningen SportsplassenHoltet ble tatt i bruk 16. januar 1930 og videre fra Holtet til Kastellet 12. februar 1931. Dobbeltsporet fra Sjømannsskolen opp til Sportsplassen ble først ferdig 30. september 1931, siden det krevde store omlegginger med sidespor til den nye Simensbråtenlinjen.

Med dobbeltspor til Kastellet kunne banenes kapasitet utvides ytterligere og trafikkavviklingen gikk bedre og var mer stabil. Dette var viktig, for på denne tiden begynte banen å merke konkurransen fra privatbilbruk og fra nye busslinjer. Med større pålitelighet og mer uavhengighet av trafikkbildet for øvrig da banen gikk i egen trasé til Gamlebyen, hadde den et konkurransefortriinn i forhold til sine nye konkurrenter.

Kilder


Koordinater: 59.87102° N 10.79038° Ø