Lauritz Lossius Dahl

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk

Lauritz Lossius Dahl (født 2. april 1869 i Hammerfest, død 29. september 1925 i Oslo) var jurist og embetsmann. Dahl, som var sønn av presten og forfatteren Konrad Dahl (1843-1931), bodde i førskolealderen i Hammerfest, men rundt 1873 flytta familien til Bergen. Lauritz L. Dahl var elev ved Bergen katedralskole 1881-85 og ble cand. jur. i 1892. Han arbeidde så i seks år som sakfører-, sorenskriver- og statsadvokatfullmektig. I 1898 ble han ansatt i jernbanestyrets byråavdeling, men året etter kom han inn i Finansdepartementet.

Fra 1903 til 1909 var han amtskonstituert fogd på Toten, med kontor på Gjøvik. Som forgjengerne Sommerfeldt og Nærup var han også magistrat og politimester i mjøsbyen. Han kom til Gjøvik rett etter at Gjøvikbanen hadde forandra byen på godt og vondt. Sjøl om banen skapte sterk økonomisk vekst, så Dahl at anlegget var negativt for byens utseende. Lokalhistorikeren Reidar Mollgard siterer et skriv fra Dahl anno 1905:

Mot Mjøsen er den høye jernbanedemning oppført. Det smukkeste parti sønnenfor elven er planert av jernbanen, som derfra har hentet grus til demningen. Den smukke Keglebanehaug i sydvestkanten er ødelagt av grustak for jernbanen, likesom byens park har måttet vike for jernbanens bygninger og lastetomter.

Dahl ble den siste fogden på Toten, da hele fogdeinstitusjonen ble nedlagt i 1909. Han drog tilbake til Kristiania og Finansdepartementet, der han først var departementssekretær og fra 1919 byråsjef.

Lauritz Lossius Dahl gifta seg 8. oktober 1898 med Kathrine Alexandra Strand, født 1875 i Bodø. Ekteparet, som i 1918 bodde i Huitfeldts gate 13 i Kristiania, hadde ingen barn.

Kilder og litteratur

Eksterne lenker


Forgjenger:
 Alfred Hagbart Nærup 
Fogd på Toten
Etterfølger:
 Ingen (embetet ble nedlagt)