Lovise Stenersen

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
Lovise Stenersen takker for oppmerksomheten på 80-årsdagen (Oppland Arbeiderblad, 21. mars 1972).

(Inga) Lovise Stenersen (født 14. mars 1892 i Vardal, død 24. oktober 1973 i Gjøvik) var fabrikkarbeider, sydame og husmor. Hun vokste opp i Snertingdalen, men bodde som voksen på industristedet Hunndalen ved Gjøvik. Lovise Stenersen var også med i Hunndalen Sanitetsforening.

Bakgrunn

Hun var datter av Mina Syversen (ca. 1864-1906) og Ole Olausen Saksberg (1859-1928). Da Lovise ble født, bodde familien som innersterNedre Brekken (gnr. 6/1). Dette var et av de nørdste gardsbruka i Vardal, like ved grensa til Snertingdalen. Oles farsslekt hadde eid Brekken i flere generasjoner.

Sjøl om Ole var eldstesønn, ble det til at broren Martin overtok Brekken. Midt på 1890-tallet, da Lovise var to-tre år gammal, flytta Ole, Mina og ungene til nabobygda Snertingdalen. I folketellinga 1900 finner vi dem som gardbrukerfamilie på Saksberg (bnr. 2). Lovise var den nest yngste i en søskenflokk på fem.

Mustad

Mora Mina døde alt i 1906 av en leversjukdom, og da folketellinga 1910 ble tatt opp, var det bare Ole og yngstesønnen Oskar som bodde på Saksberg. Mens brødrene Sigurd og Olaf snart kjøpt seg egne gardsbruk i Snertingdalen, flytta Lovise og storesøstera Emma til Gjøvik. I 1910 var Emma tjenestejente hos boktrykker og redaktør Fredrik Olsen Lange(land), som da eide huset som seinere ble kjent som Kauffeldtgården. Lovise bodde bare en kilometer lenger vest, i Storgata 28 i Briskebyen. Storgata 28 lå rett nedafor O. Mustad & Søns fabrikk på Brusveen, og i folketellinga er Lovise titulert som «Fabrikarbeiderske (Fiskekrog)». Fiskekrokavdelingen var den største på Mustad-fabrikken.

Til Hunndalen

Tre år seinere, som 21-åring, gifta hun seg med Jakob Stenersen. De bosatte seg i Hunndalen, et par kilometer vest for Brusveen. Lovise og Jakob fikk dattera Sylvia (1913-93), gift Nikolaisen. I tillegg til å være husmor var Lovise ei av damene i Hunndalen som jobba som syerske.

Flere i Stenersen-familien var knytta til Toten Cellulosefabrikk, den andre store industrivirksomheten i området. Også Jakob arbeidde ved «Cellulosen», men han fikk på 1920-tallet en av de litt «finere» jobbene der, nemlig som privatsjåfør for ingeniør Alf Engelstad.

Lovise og Jakob Stenersen levde begge til 1973. Jakob døde den 22. april, mens Lovise gikk bort seks måneder seinere, den 24. oktober. Oppland Arbeiderblad hadde den 1. november et referat fra begravelsen på Hunn kirkegård. Det het blant annet at «Res.kap. Brunstad forrettet og ordet fra Matteus 25, 13 var teksten for hans tale ved båren: "Våk derfor, for dere vet ikke dagen eller timen».

Kilder og litteratur