Margrethe Bøyum Kløven (1995–2011)

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
" Margrethe Bøyum Kløven 16 år" er gravert inn i bronsesøylen på det nasjonale minnesmerket på Utøyakaia.
Foto: Eva Rogneflåten (2022).
Detalj fra 22. juli-minnesmerket "Lysningen" ute på Utøya: Margrethe Bøyum Kløven, 16 år.
Foto: Eva Rogneflåten (2023).
Margrethes minnebenk. Donert av venninnene Anne, Birgitte og Fredrikke.
Foto: Eva Rogneflåten (2021).
22. juli-minnesmerket i Kjørboparken, rett via a vis Kadettangen i Bærum.
Foto: Eva Rogneflåten (2021).
22. juli-senterets bursdagsblomst til Margrethe Bøyum Kløven, 3. mars 2023.
Foto: Skjermdump 22. juli-senterets Facebookside.

Margrethe Bøyum Kløven (født 3. mars 1995 i Bærum, død 22. juli 2011 på Utøya i Hole) var medlem av Bærum AUF, der hun allerede som 15-åring ble hun innvalgt som varastyremedlem. Kløven hadde nettopp avslutta 10. klasse ved Belset skole, der hun engasjerte seg i elevrådet og blant annet jobba aktivt mot mobbing og for å redde skolebiblioteket. Hun spilte også fotball på Hauger IL og var med i Bryn skolekorps, der hun spilte valthorn. Sammen med de tre venninnene Fredrikke Kjærnsmo, Anne Brusgård og Birgitte Tveito spilte hun i jentebandet Blondies & Brownies. Hennes siste opptreden med bandet var ved skoleavslutningen i 10. klasse, der hun spilte på sin blå bassgitar i bunad.

Kløven var på Utøya for første gang, da ble drept i terrorangrepet. Hun oppholdt seg i Kafébygget.

I minneordene ble Kløven beskrevet som en aktiv og allsidig jente.

Familie

Margrethe var datter av Gunhild Bøyum og Asgeir Kløven. Hun var eldst i søskenflokken på tre med lillesøster Astrid og lillebror Torstein. Hun var nært knytta til storfamilien sin.

Bisettelsen

Kløven ble bisatt fra Lommedalen kirke i Bærum torsdag 4. august 2011. Allerede lenge før bisettelsen starta, var det fylt opp med mange folk, blant annet AUFere med røse roser i hendene. Finansminister Sigbjørn Johnsen (Ap) var regjeringas representant og holdt tale. Stortingsrepresentantene Are Helseth og Gunvor Eldegard (AP) var også tilstede. Det samme var rektor Håvard UlfsnesBelset skole. Bærums ordfører Odd Reinsfelt (H) deltok også. Han poengterte at Kløven i slutten av mai, sammen med flere andre elevrådsledere, hadde utarbeidet et manifest mot mobbing i Bærumskolen, med flere konkrete tiltak. Dette var blitt lagt fram for politikerne.

Både søskenbarn og bandvenninner deltok med taler og musikk i bisettelsen.[1]

Minneord fra AUF og Arbeiderpartiet

(...) Lokalsamfunnet har mistet ei jente som til tross for sin unge alder rakk å engasjere seg på en rekke områder, som ga av seg selv og som hadde mye å bidra med. Gjennom skolen, fotballen, musikken og politikken fikk hun et stort nettverk og mange gode venner. For dem er savnet enormt. Nå står vi sammen i sorgen.

Margrethe hadde et stort hjerte, og et like stort engasjement for samfunnet rundt seg. Så sent som i mai i år la hun fram et manifest mot mobbing i skolen sammen med andre elevrådsledere i Bærum. I Ungdommens kommunestyre var hun, i følge Bærums ordfører, et aktivt og konstruktivt medlem. For vennene i AUF var hun ei omsorgsfull, munnrapp og intelligent jente som var full av liv. Det er slik vi vil huske henne - som den engasjerte og positive jenta som utgjorde en forskjell for menneskene rundt seg. (...)

Eskil Pedersen Åsmund Aukrust Tonje Brenna

Jens Stoltenberg Helga Pedersen Raymond Johansen

På vegne av AUF og Arbeiderpartiet. [2]

Minnesteder

Etter terrorangrepene ble det reist likearta minnesmerker over hele landet i ofrenes hjemkommuner. Bærum kommunes 22. juli-minnesmerke står på en liten kolle opparbeida i Kjørboparken rett vis à vis Kadettangen.

Margrethes minnebenk ved Bærum sitt minnesmerke

Noen kommuner laga sine egne detaljer på selve minnesteinen. Bærum kommune fikk også en steinbenk i granitt donert av Kløvens venninner: Anne Brugård, Birgitte Tveito og Fredrikke Kjærnsmo, som var opptatt av å hedre venninna mer personlig og minnes de lyse delene av livet hennes og ikke bare tragedien i 2011. Benken er laga av steinfirmaet Vibestein i Larvik i tett samarbeid med venninnene,[3] og ble avduka torsdag 12. juni 2014. Under avdukinga spilte blant annet Bryn skolekorps.[4]

Minnesmerke ved Sandvika videregående skole

Fredag 17. desember 2021 ble et felles minnesmerke for Kløven og Johanne Zhangija Ihle-Hansen, som ble drept av sin radikaliserte stebror i 2019, avduka på Sandvika videregående skole. Begge jentene skulle gått ved skolen. Margrethe hadde kommet inn, men rakk aldri å begynne, mens Johanne skulle starte i 2. klasse da hun ble drept. Skolen ønsket å hedre dem og samtidig markere sin rolle og sitt ansvar med tanke på forebygging av utenforskap og radikalisering.[5]

Minnesmerket er plassert rett utenfor skolens hovedinngang og består av tre opplyste hjerter i glass og stål, samt en hylle for blomster og lys. Familiene til jentene har vært med på å utforme minnesmerket og tekstene til dem.

Andre minnesmerker

På bursdagen til hvert terroroffer setter 22. juli-senterets ansatte en blomst i resepsjonen, tar bilde av den og legger ut en minnetekst på sin Facebook-side.[6] 22. juli-senteret har også laga minnevideoer der familie og venner får snakke om dem de mista. Kløvens søsken forteller i videoen om henne.[7]

Utøya har hvert dødsoffer fått sin egen bronsesøyle, der navnet og alder er inngravert. Det er meningen at folk skal ta på det, slik at navnene kommer til å skinne mer og mer jo lenger tid det går. På bursdagene til dødsofrene setter Utøyas ansatte en rød rose i navnet til vedkommende i minnesmerket "Lysningen". Om det er besøkende på øya den dagen, så får de være med på markeringa.[8]

Minnebok på Utøya

AUF har laga en «minnebok» på Utøya, der familie og venner av terrorofrene har fått anledning til å skrive om og vise fram bilder av sine kjære. Under er Kløvens minneboktekst.

Referanser

  1. Harnes, Nils H.: Tok farvel med Margrethe (16). Gripende avskjed med Utøya-offer. Budstikka, fredag 5. august 2011, forsida og s. 3. Digital versjonNettbiblioteket.
  2. Minneord. AUF og Arbeiderpartiet: Slik minnes vi våre kjære. Ap og AUF har skrevet minneord om alle sine døde. Minneord på VG.no. 2011. Besøkt 16.09.2021.
  3. Kjernlie, Eira: - Her skal benken stå. Venninnene har skaffet 35.000 kroner. Budstikka, fredag 13. desember 2013, baksida.Digital versjonNettbiblioteket.
  4. Kjernlie, Eira: Margrethes minnebenk. Avduking i Kjørboparken i går. Budstikka 13.06.2014, s. 48. Digital versjonNettbiblioteket.
  5. Minnesmerke avduket på Sandvika videregående.. NRK, Oslo og Viken, 17.12.2021. Besøkt 12.08.2022.
  6. 22. juli-senterets bursdagsblomst til Margrethe Bøyum Kløven 03.03.2023.
  7. 22. juli-senteret: Margrethe Bøyum Kløven. I serien «Historier om de vi mistet». 02.11.2022. Besøkt 03.11.2023.
  8. Vi minnes 22. juli-ofrene - året rundt. Besøkt 17.04.2023.

Kilder og litteratur