Martin Halvorsen

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
Familien Halvorsen og Hassel i Hamar.

Martin Halvorsen (født 16. juni 1842Gjemsø kloster (Gimsøy), død 1. mars 1911) var apoteker. Hans foreldre var kjøpmann Ole Peter Halvorsen og Inger Hansine Halvorsen f. Meier. Halvorsen ble gift i Kragerø med Henriette Hassel den 20. oktober, 1874. Han var ordfører og formann i ligningskommisjonen i Drøbak hvor han kjempet for opprettelsen av kommunal middelskole. Han bodde den siste perioden av sitt liv i Hamar, og var styremedlem i telefonforeningen og dampskipsselskapet. Ifølge kirkeboken for Hamar døde han av myokarditt, betennelse i hjertemuskelen.

Karrieren som apoteker

Halvorsen disiplinerte ved Porsgrund apotek fra 1857 til 1861 etter utdannelse på Porsgrund borgerskole, og tok medhjelperprøven i 1861. Han var medhjelper i apotekene i Porsgrunn og Risør i tiden frem til hans farmasøytisk eksamen den 24. mai, 1865. Han tjenestegjorde videre ved Risørs, Skiens og Kragerøs apotek, frem til han kjøpte og fikk bevilling til å drive apoteket i Drøbak i 1872. Han solgte apoteket sitt i Drøbak i 1885 og gikk tilbake til arbeid på apoteker i Skien og Porsgrunn.

I 1892 fikk han bevilling til å drive apoteket i Hamar, og han kalte sitt nye apotek «Svaneapoteket». Sønnen, Einar Hassel, jobbet som provisor i Svaneapoteket og tok over som bestyrer da Halvorsen døde i 1911.

Nekrolog

Etter Halvorsens bortgang sto sølgende skrevet i avisen:

Han var i al sin færd, baade offentlig og privat, grei og aapen, besat et praktisk blik og uttalte sig gjerne uten omsvøp. Personlig var Halvorsen elskværdig og altid tjenestevillig; i sin stilling som apoteker – en stilling, som han skøttet med stor dygtighed – gjorde han nok folk mange tjenester uten hensyn til egen fordel, og alle, som hadde noget med ham at gjøre, lærte å holde af den greie og velvillige mand med det altid gode humør og den jøvne, likefræmme optræden.

Kilder

Eksterne lenker