Reidar Olaf Østlid

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
Reidar Olaf Østlid.
Foto: Ukjent, fra Våre falne.

Reidar Olaf Østlid (født 26. mars 1909 i Kristiania, død 8. september 1944 utafor svenskekysten) var motstandsmann under okkupasjonen. Han ble arrestert, og omkom da fangeskipet han var på sank utafor Marstrand.

Han var sønn av fullmektig Hans Kristian Østlid (f. 1877 i Kråkstad) og Oline Marie Østlid f. Svikebøl (f. 1876 i Hobøl). Før krigen studerte han jus ved Universitetet i Oslo og jobba som kontorist.

Ved krigsutbruddet i 1940 meldte han seg som frivillige, og deltok i trefningen ved Stryken, kampene i Bagn og på Vestlandet. Etter den norske kapitulasjonen kom Østlid tidlig med i Milorg, der han ble lagsjef. Han involverte seg også i den illegale presse, og var med i redaksjonen for London-Nytt og Rex Rotary fra våren 1943.

Den 3. februar 1944 ble han arrestert. Etter å ha blitt utsatt for tortur under forhør ble han satt på Møllergata 19, og derfra skulle han videre til konsentrasjonsleir i Tyskland. Han ble sendt med D/S «Westphalen». Den 8. september 1944 sank skipet utafor Marstrand i Sverige, enten fordi det gikk på en mine eller på grunn av torpedering.

Østlid ble gravlagt på Vår Frelsers gravlund i Oslo.

Kilder

Reidar Olaf Østlid er gravlagt i familiegrav på Vår Frelsers gravlund i Oslo.
Foto: Stig Rune Pedersen (2015).