Rudolf Keyser
Jakob Rudolf Keyser (født 1. januar 1803 i Christiania, død 9. oktober 1864 samme sted) var professsor i historie, og kjent som en av grunnleggerne av historiefaget i Norge. Han var bror av universitetsbibliotekar Fredrik Wilhelm Keyser og teologen Christian Nicolai Keyser, samt fetter av fysikeren Jens Jacob Keyser.
Under Keysers ledelse, og sammen med sammen med P.A. Munch, Christian Lange og filologen Carl Richard Unger, dannet disse kjernen i det første moderne historiefaglige miljøet i Norge.
Keyser var blant annet den første bestyrer for Universitetets Oldsaksamling. Til hans stilling kom det da også til å katalogisere og kategorisere forhistoriske gjenstander som kom inn fra utgravninger og på annen måte. Dette gjorde han til dels etter Christian Jürgensen Thomsens treperiodesystem. På den måten la han til rette for at faget arkeologi kunne begynne å vokse fram i norsk akademia.
Ved opprettelsen av St. Olavs Orden i 1847 ble Rudolf Keyser utnevnt til ridder, og ved sin avskjed 1862 ble han kommandør. Fra 1856 var han også ridder av den franske Æreslegionen.
Han fikk i 1850 den største av de såkalte professorløkkene fra jordveien under Tøyen hovedgård til sin disposisjon, totalt hele 114 dekar. Dette området ble bygget ut etter andre verdenskrig, og ble til bystrøket Keyserløkka.
Han har også fått Keysers gate i Oslo sentrum oppkalt etter seg, navnsatt samme år som han døde.
Bibliografi
- Om nordmændenes Herkomst og Folke-Slægtskab, 1843
- Nordmændenes religionsforfatning i hedendommen, 1847 Fulltekst på Nasjonalbiblioteket
- Den norske Kirkes Historie under Katholicismen, 2 bd., 1856-58 Bind 1 og Bind 2 på Nasjonalbiblioteket
- Norges Historie, 2 bd., 1866-70 Bind 1 og Bind 2 på Nasjonalbiblioteket
- Samlede Afhandlinger, 1868 Fulltekst på Nasjonalbiblioteket.
- Rudolf Keyser i Historisk befolkningsregister.