Ruth Benedichte Vatndal Nilsen (1995–2011)

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
" Ruth Benedichte Vatndal Nilsen 15 år " er gravert inn i bronsesøylen på det nasjonale minnesmerket på Utøyakaia.
Foto: Eva Rogneflåten (2022).
Tønsberg og Nøtterøy sitt 22. juli-minnesmerke er flytta til parken ved Hotel Klubben.
Foto: Cathrine Palm Spange (2019).
Detalj fra 22. juli-minnesmerket "Lysningen" ute på Utøya: Benedichte Vatndal Nilsen, 15 år.
Foto: Eva Rogneflåten (2023).
22. juli-senterets bursdagsblomst til Ruth Benedichte Vatndal Nilsen 1. oktober 2022.
Foto: Skjermdump fra 22. juli-senterets Facebookside.

Ruth Benedichte Vatndal Nilsen, Benny blant venner, (født 1. oktober 1995 i Tønsberg, død 22. juli 2011 på Utøya i Hole kommune) var aktivt medlem i Tønsberg AUF og hadde nettopp avsluttet 10. klasse på Byskogen skole i Tønsberg, da hun ble drept i terrorangrepet på Utøya.

Hun beskrives som ei som alltid var glad, positiv og uten fordommer. Hun var med i Tønsberg domkirkes ungdomskafé Quasimodo.

Livet hennes

Ruth Benedichte Vatndal Nilsen skulle begynne på design- og håndverkslinja på Færder videregående skole høsten 2011. Hun hadde planer om å bli dataspilldesigner.

Hun var aktiv i AUF, og deltok blant annet på sommerleirene på Utøya i 2010 og 2011. Hun likte seg godt på leiren i 2010 og gledet seg til 2011-leiren. Hun var ved Pumpehuset på Utøya da hun ble skutt.[1]

Bisettelsen

Hun ble bisatt fra en fullsatt Tønsberg domkirke tirsdag 9. august 2011. Prest og kapellan Jan Terje Christoffersen forrettet. Seremonien starta med at Siv Olsen sang «Mitt lille land» av Ole Paus. Fra det offisielle Norge møtte stortingspresident Dag Terje Andersen (Ap), forsvarsminister Grete Faremo (Ap), Tønsberg-ordfører Petter Berg (H) og fylkesmann Erling Lae (H).

Stortingspresidenten sa i sin tale blant annet:

– Benedichte blir beskrevet som positiv, høflig og opptatt av rettferdighet. Hun var ikke fordømmende overfor andre. Nettopp derfor gjør det så vondt at hun mistet livet på grunn av andres fordommer mot folk som er annerledes.

Hennes gode humør og positive bidrag som ga andre en god dag får vi aldri tilbake. Nå må vi andre ta ansvar slik at vi kan hedre hennes minne på en best mulig måte.

Storesøster Liselle avslutta sin minnetale slik:

–Vi fortsetter å samle gode minner om deg. Og som det siste du sa til mamma, pappa og meg på telefonen 22. juli rundt klokken seks, sier vi det samme til deg: Vi elsker deg.[2]

Minnesteder

Etter terrorangrepene, mot regjeringskvartalet i Oslo og på Utøya i Hole kommune 22. juli 2011, ble det reist en rekke likearta minnesmerker i de fleste kommunene der ofrene kom fra. Tønsberg kommunes minnesmerke ble opprinnelig reist ved Teie hovedgård på grensa mellom Nøtterøy og Tønsberg. Det ble avduka 16. september 2012, men seinere ble det flytta til minneparken ved Hotel Klubben i Tønsberg sentrum.

Der finnes flere minnesmerker som skal hedre samtlige 22. juli-ofrene; Et midlertidig nasjonalt minnesmerkeJohan Nygaardsvolds plass i Oslo (avduka 2018), Jernrosene ved Oslo domkirke (avduka 2019), Lysningen ute på Utøya, samt det nasjonale minnestedet på Utøyakaia.

Minnebok på Utøya

Ute på Utøya har AUF laga en «minnebok», der familie og venner av terrorofrene har fått anledning til å skrive om og vise fram bilder av sine kjære. Boka består av kryssfinerplater som er satt opp på en stang og som kan blas i. Den kom på plass i Hegnhuset i 2022.

I Vatndal Nilsen sin minneboktekst står det blant annet:

En gang iblant dukker det opp en sjelden fugl rett i nærheten. Benedichte var sjelden på alle vis. Hun kjørte sin egen stil het ut, valgte klær, frisyre, musikk akkurat som det passet henne. Hun spilte blant annet bassgitar i et rockeband og flettet de mest vidunderlige blomsterkranser. Men hun var også en som helt stille kunne fordype seg totalt i et spill, en bok eller en tegning. Og når du trodde hun ikke fikk seg noe som helst rundt henne, var hun sylkvast tilstede og kunne fortelle alt. Hun hadde et indre landskap som var stort, kreativt og åpent.

22. juli-senterets markeringer

På bursdagen til hvert terroroffer settes det en blomst i 22. juli-senterets resepsjon.

Utøyas markeringer

På bursdagen til hvert terroroffer settes det en blomst i navneutskjæringen i Lysningen. [3]

Ettermæle

Benedichtes minnefond

Benedichtes minnefond ble oppretta av Vestfold fylkeslag av Autismeforeningen i Norge, i samarbeid med familien hennes, for å øke kunnskapene om Asperger syndrom. Midlene skal gå til Asperger-relaterte prosjekt, kurs eller seminarer. [4]

Referanser

  1. Eskil Pedersen, Åsmund Aukrust, Tonje Brenna, Jens Stoltenberg, Helga Pedersen, Raymond Johansen. På vegne av AUF og Arbeiderpartiet. Minneord. AUF og Arbeiderpartiet: Slik minnes vi våre kjære. Ap og AUF har skrevet minneord om alle sine døde. Minneord på VG.no. 2011. Besøkt 16.09.2021.
  2. Gjølberg, Caissa: – Vi elsker deg. Tønsbergs blad, onsdag 10. august 2011, s. 4. Digital versjonNettbiblioteket.
  3. Vi minnes 22. juli-ofrene - året rundt. Besøkt 17.04.2023.
  4. Benedichtes minnefond sin Facebookside. Besøkt 21.11.2022.

Kilder og litteratur