Sagelvavassdraget

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
Sagelvavassdraget - kart med hovedelver i lilla.
Stilisert oversikt over Sagelvavassdragets vann, elver og bekker. OBS: Nord peker her NED!
Trevarefossen i Sagelva med Parkodden i bakgrunnen. Innløpet til Strømmen Trævarefabrik mot høyre. Foto Aslaug Lieungh.
Østmorksaga på Losby var fortsatt i drift i 1953.
Bronsefiguren av gutt og jente med vasshjulet i Stasjonsparken på Strømmen symboliserer fossekraften i elva.


Sagelvavassdraget strekker seg gjennom en rekke kommuner: Lillestrøm, Lørenskog, Oslo, Enebakk og Rælingen. Vassdraget har sitt navn etter Sagelva som er betegnelsen innenfor dagens Lillestrøm kommune. Sagelva får sitt tilløp fra Fjellhamarelva i Lørenskog og renner ut i Nitelva og derfra videre til Øyeren. Vassdraget er dermed en del av Glommavassdraget. I 2020 var det 500 år siden den første saga i Sagelvavassdraget ble anlagt, og i den sammenheng ble det gjennomført et større bokprosjekt i regi av Sagelvas Venner, Skedsmo historielag og Lørenskog historielag.

Naturhistorie

Men elva har selvsagt vært her i mange tusen år før dette. Og på disse årene har den gravd seg langt ned i det tykke leirelaget som dekker mye av Romerike. Det førte til at det mange steder ble gode fundamenteringsforhold å bygge på, noe som gjorde at demninger og bygninger for sager og møller kunne bygges solid nok til å vare i mange år.

Teknisk-industrielle kulturminner

Det vesle, rare vassdraget representerer en industrihistorie som har satt spor etter seg både på Romerike og i Norgeshistorien generelt. Samvirket med Glommafløtingen representerer noe helt spesielt i landets trelastæra. Tallene kan imponere noen og hver: Sagelvavassdraget hadde nesten 50 sager og 10 møller, og på toppen av det hele to av Norges aller tidligste godsspor. Det stiliserte kartet viser at vassdraget innbefatter rundt 50 større og mindre vann, et tall som nok de færreste ville ha trodd på forhånd.


Rik fløterhistorie

I prosjektet ble hele vassdragets historie gjennomgått, dvs. alt fra Østmarkas indre til Skjærva ved utløpet i Nitelva. Det har gitt lærdom om en utstrakt fløtingsvirksomhet i Losbyvassdraget, om Østmorksaga med det kjempestore drivhjulet med 7 meters diameter – selve symbolet på Lørenskogs stolte fortid, og om det fantastiske Losbysporet – den nesten snorrette og vannrette forbindelse fra Hovedbanen ved Fjellhamar til Østmorksaga ved Mønevann.

Mange tilløpselver

De aller fleste av disse ligger innenfor Lørenskogs grenser, med Vittenbergbekken, Losbyelva og Ellingsrudelva som de viktigste. Elver og vann er detaljert opptegnet i «Sagelvavassdraget kart med elver i lilla» og «Sagelvavassdraget skisse». Skissen viser et forenklet og stilisert diagram hvor det av praktiske grunner er valgt å legge nord ned og øst til venstre. Dermed ligger Sagelva og Skjærva helt nederst i venstre hjørne, med Steinbekken som eneste tilløp innenfor Lillestrøm kommune. Kommunegrenser er markert med rød stiplet strek.

Litteratur og kilder

  • Folketellingen for Skedsmo prestegjeld 1801
  • Haavelmo, Halvor: Fra bondegårder til by. Vannsag – Storindustri. Oslo 1955. Digital versjonNettbiblioteket
  • Bunæs, Steinar og Alf Stefferud 2004: Sagelva med landskapet omkring gjennom fem hundre år. Hefte utgitt av Sagelvas Venner.
  • Bunæs, Steinar og Alf Stefferud 2006: Strømmen I. Historier om stedet og folket i hundre år fra rundt 1850. Utg. Strømmen Vel og Sagelvas Venner.
  • Molaug, Sonja, Kari Amundsen og Arnesen, Kirsten: Industrihistorie langs Sagelva. Den kulturelle skolesekken. Skedsmo kommune 2007.
  • Bunæs, Steinar 2007: Gisledal mølle. Et hundreårsminne for Strømmen. Utg. Strømmen Vel og Sagelvas Venner.
  • Bunæs, Steinar og Alf Stefferud 2008: Strømmen II. Fra frigjøringen til åttiårene. Utg. Strømmen Vel og Sagelvas Venner.
  • Bunæs, Steinar og Alf Stefferud 2009: Strømmen I. Historien om stedet og folket i hundre år fra rundt 1850. 2. utg. Strømmen Vel og Sagelvas Venner.
  • Bunæs, Steinar 2010: Strømmensaga. Utgitt av Sagelvas Venner.
  • Bunæs, Steinar 2013: For Strømmen i hundre år. Strømmen Vel 1913-2013. Utgitt av Strømmen Vel.
  • Bunæs, Steinar 2014: Sagmesterboligene i Strømmen. Utgitt av Sagelvas Venner i samarbeid med Skedsmo bygdemuseum, Huseby gårds venner og Skedsmo historielag.
  • Bunæs, Steinar og Ragnar Halgunset 2015: Strømmenkverna. Utgitt av Sagelvas Venner.
  • Bunæs, Steinar m. fl. 2020: Sagelva 1520/2020 En fortelling om verdiskaping gjennom 500 år, fra Sagelvas kilder til Nitelvas bredd. Utgitt av Lørenskog Historielag, Skedsmo Historielag og Sagelvas Venner.