Sharidyn Svebakk-Bøhn (1997–2011)

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
Drammen kommunes 22. juli-monument er reist på Gamle Kirkeplass på Bragernes-sida.
Foto: Stig Rune Pedersen (2014)
Detalj fra 22. juli-minnesmerket i Dammen:
Foto: Eva Rogneflåten (2021)
Detalj fra 22. juli-minnesmerket "Lysningen" ute på Utøya: Sharidyn Meegan Ngahiwi Svebakk-Bøhn, 14 år.
Foto: Eva Rogneflåten (2023)

Sharidyn Meegan Ngahiwi Svebakk-Bøhn (kalt 'Sissi') (født 17. juli 1997 på New Zealand, død 22. juli 2011 på Utøya i Hole kommune) gikk i 8. klasse på Marienlyst skole i Drammen, og utmerka seg tross sin unge alder som en engasjert AUFer. Hun hadde egen blogg, som hun kalte «Purple in Style», og hennes siste innlegg ble skrevet onsdag 20. juli 2011.

Hun beskrives som ei vakker, blomstrende rose. Ei engasjert, omsorgsfull, viljesterk, nysgjerrig og modig jente. Hun var heltinna til småsøstrene.[1]

Svebakk-Bøhn var på Utøya for første gang og ble drept i en skrent nedenfor Kjærlighetsstien under terrorangrepet på Utøya.

Familie

Sharidyn var datter av Vanessa Svebakk og Odd Roger Bøhn og storesøster til Savannah og Sydney.

Bisettelse

Svebakk-Bøhn ble bisatt fra Bragernes kirke fredag 5. august 2011. Begravelsesfølget var kledt i hvitt og hadde røde rose for å hedre henne. Gro Harlem Brundtland holdt minnetale i begravelsen og sa blant annet: "Hun var en modig jente med omsorg for andre." Mammas siste brev til henne ble lest opp, med blant annet disse ordene: "Å miste deg er det hardeste jeg har opplevd. Jeg savner deg hver dag. Spre dine vinger min skjønne engel. Vi elsker deg."

Venner leste eget dikt "Det går bra". Donkeyboys hadde laga en egen, dempa versjon av "Sleep in silence" som ble spilt over høyttaleranlegget.[2]

Minneord fra AUF og Arbeiderpartiet

(...) Venner kan fortelle om en modig jente som tok utfordringer uten å nøle. En av hennes sterkeste sider var hennes store omsorg for andre. Hun var stolt storesøster til sine to små søstre. Hun passet alltid godt på dem. Med sitt store hjerte hadde hun også mye medfølelse for andre. Hun var lojal. Hun var flink til å gi støtte og trøst når andre hadde det vanskelig. Hun var et av disse unike menneskene som gir så mye av seg selv. Foruten å være aktiv i AUF skrev Sharidyn sin egen blogg på internett. Ved å lese hennes personlige blogg ser man en jente med et varmt og godt hjerte. Noe hun skrev tidligere i sommer forteller mye om det mennesket hun var for de av oss som var så heldige å bli kjent med henne: ”Husk at det hjelper enormt å bare være hyggelig”. Dette var Sharidyn. Hun hadde et smil som kunne lyse opp et helt rom, og det smittet over på alle som var i nærheten av henne. Til tross for at hun bare hadde vært på Utøya noen få dager, hadde hun allerede hilst på de aller fleste. Hun var en jente med et usedvanlig godt humør. Hun behandlet alle mennesker rundt seg på samme måte; med respekt. Til tross for sin unge alder hadde hun allerede rukket å gjøre seg sterkt bemerket i AUF. Hun var voksen for alderen og svært reflektert. I tillegg var hun brennende engasjert. Arbeiderbevegelsen har mistet et stort talent og en flott jente som var i starten av sitt politiske virke. Norge har mistet en engasjert ung deltaker i vårt alles demokrati. Vi vil aldri glemme henne og det hun sto for. (...)
– På vegne av AUF og Arbeiderpartiet.

Eskil Pedersen, Åsmund Aukrust, Tonje Brenna, Jens Stoltenberg, Helga Pedersen, Raymond Johansen[3]

Minnesteder

Etter terrorangrepene 22. juli 2011, ble det reist en rekke likearta minnesmerker i de fleste kommunene der ofrene kom fra. Drammen kommunes 22. juli-minnesmerke er reist på Gamle KirkeplassBragernes-sida. Det er også reist et minnesmerke på New Zealand der hun ble født.

Der finnes også flere minnesmerker som skal hedre samtlige 22. juli-ofrene; Et midlertidig nasjonalt minnesmerke på Johan Nygaardsvolds plass i Oslo (avduka 2018), Jernrosene ved Oslo domkirke (avduka 2019), Lysningen ute på Utøya, samt det nasjonale minnestedetUtøyakaia.

Minnebok på Utøya

Ute på Utøya har AUF laga en «minnebok», der familie og venner av terrorofrene har fått anledning til å skrive om og vise fram bilder av sine kjære. Nedenfor er Sharidyns minnebok avbildet.

Utøyas bursdagsmarkering

På bursdagen til hvert terroroffer, setter Utøyas ansatte en rød rose i navnet til vedkommende i minnesmerket "Lysningen".[4]

22. juli-senterets bursdagsmarkering

Hvert år markerer 22. juli-senteret bursdagen til ofrene etter terrorangrepene 22. juli 2011. Under er bursdagsblomsten til Sissi, som ble satt i resepsjonen i 22. juli-senteret 17. juli 2022, avbildet.[5]

Referanser

  1. Helten til Savannah. I serien «Vi glemmer aldri». Nrk.no, 22.07.2021. Besøkt 26.06.2023.
  2. Haugo, Marita: Mange ville ta farvel. Drammens Tidende, lørdag 6. august 2011, forsiden og s. 4. Digital versjonNettbiblioteket.
  3. Minneord. AUF og Arbeiderpartiet: Slik minnes vi våre kjære. Ap og AUF har skrevet minneord om alle sine døde. Minneord på VG.no. 2011. Besøkt 16.09.2021.
  4. Vi minnes 22. juli-ofrene - året rundt. Besøkt 17.04.2023.
  5. 22. juli-senterets bursdagsblomst til Sharidyn Svebakk-Bøhn, 17.07.2022.

Kilder og litteratur