St. Sunniva kirke (Harstad)

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
St. Sunniva kirke (Harstad)
St. Sunniva kirke.jpg
St. Sunniva kirke i Skolegata.
Sted: Skolegata, Harstad
Byggeår: 1893
Kirkegård: Nei
Bispedømme: Tromsø katolske stift
Sokn: St. Sunniva menighet
Materiale: Tre

St. Sunniva kirke i Skolegata i Harstad ble oppført i 1893 på bygslet tomt på Hans Fredrik Giævers eiendom. Den gang var det ikke bebyggelse rundt kirka. Kirka tilhører den katolske menigheten i byen. Menighetens første kateket ble lærer, sjømann og seinere redaktør, stortingsrepresentant for Arbeiderpartiet og fyrvokter Jørg Jørgensen Berge fra Arendal. Opprinnelig var huset adskillig mindre, før det i 1976 ble ombygd slik at kirka fikk sitteplasser for 60 personer. Det spesielle med utvidelsen var at kirka ble delt i to og utvidet på midten. Ved siden av selve kirka ble det i 1910 oppført en prestebolig som fortsatt står der.

Den katolske kirke i Norge hadde allerede i 1858 opprettet St. Josef menighet i Alta og Vår Frue kirke i Tromsø i 1860. Det var i 1898 den første menigheten kom til Harstad og den hadde da sine gudstjenester i kjøpmann Jacob Dinesens lokaler. Den første faste presten kom først i 1923.

Den katolske menigheten i Harstad har alltid vært liten. Den fikk en tilvekst på 1980-tallet da innvandrere og flyktninger kom til Harstad, bl.a. fra Polen, Guatemala, Sri Lanka, Chile og det tidligere Jugoslavia.

Kirka har vært sognekirke siden 1897 (med unntak av perioden 1915-1923) og kan derfor utføre alle kirkelige funksjoner som dåp, konfirmasjon og vielser.

Mange vil nok forbinde kirka med St. Elisabeth-søstrene, som var polske, katolske nonner og sykesøstre som jobbet på St. Elisabeth Hospital i Harstad i Bjarne Erlingssøns gate 12. De var lett gjenkjennelige i bybildet med sine karakteristiske nonnedrakter og ble ofte sett på veg til og fra kirka, men søstrene hadde sin daglige gjerning i hospitalet.

Kilder

Eksterne lenker

Den revolusjonære sjømann Jørg Jørgensen Berge ble kirkas første kateket
St. Elisabeth-søstrene var med sine spesielle drakter et eksotisk innslag i bybildet.
Foto: Sevald Eilertsen/Harstad Tidende (1980).


Koordinater: 68.8046981° N 16.54007° Ø