Tamta Lipartelliani (1988–2011)

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
" Tamta Liparteliani 23 år" er gravert inn i bronsesøylen på det nasjonale minnesmerket på Utøyakaia.
Foto: Eva Rogneflåten (2022)
Åpning av nasjonalt minnested etter 22. juli på Utøyakaia. Folk oppfordres til å ta på de inngraverte navnene, slik at de blir blankere og blankere med årene.
Foto: Skjermdump NRK (2022)
Detalj fra minnesmerket Lysningen: "Tamta Lipartelliani, 23 år"
Foto: Eva Rogneflåten (2023)

Tamta Lipartelliani (1988–2011) var sekretær i den internasjonale komiteen i Young Socialists of Georgia. Hun kom fra Kutaisi i Georgia, men sommeren 2011 var hun og ei venninne fra partiet på besøk på AUF sin sommerleir på Utøya for å dele sine visjoner med den norske ungdommen.

Tamta døde under terrorangrepet på Utøya 22. juli 2011. Hun var i vannkanten på sydspissen av Utøya og var en av de siste som ble drept. Partivenninna, Natia Chkhetiani, overlevde.

Bisettelsen

Lipartelliani ble bisatt i sin hjemby Kutaisi i Georgia 6. august 2011 (Kutaisi ligger 220 kilometer vest for hovedstaden Tbilisi). Flere hundre møtte fram i den georgisk-ortodokse begravelsesseremonien. Der møtte også president Mikhail Saakasjvili som talte varmt om henne. Han sa bl.a.

– Tamta var en ung og engasjert person. Hun var en del av Georgias framtid, men ble revet bort.[1]

Han skal også ha sagt:

"Tamta was among the best of the Georgian young people. That is why we have not only lost one citizen of Kutaisi, of Georgia. We are burying today the future and the hope of Georgia".[2]

Minneord

Tamta Lipartelliani til minne

I AUF og Arbeiderpartiets minneord, sendte de tanker "til det georgiske folket, som har mistet en av sine mest talentfulle, unge politikere."

"Den globale verden gir oss mange muligheter - til å utforske, til å lære av hverandre, til å samarbeide. Tamta kom til Norge for å gjøre alt dette. Møtene mellom mennesker fra ulike steder, med ulik bakgrunn, gjør verden bedre og varmere. De fostrer raushet, åpenhet og toleranse, og vi oppdager ofte at vi har så mye mer til felles enn det som skiller oss. Tamta reiste til oss, og ga oss nettopp denne følelsen. Tamta var et menneske som spredte glede og liv. Hun var en god venn, en som stilte opp. Tamta tok ansvar for fremtiden ved å engasjere seg politisk, ved å aktivt jobbe for det hun trodde på. Verdiene som lå til grunn for hennes politiske standpunkt og valg var de samme som våre: Demokrati, solidaritet, rettferdighet, frihet og fred. Etter norgesbesøket skulle Tamta til Berlin for å delta på en fredskonferanse hun selv hadde tatt initiativ til. Hun var en fremtidig leder, dyktig og kunnskapsrik. Hun drømte om en bedre verden. Hun ville gjøre en forskjell. Hun rakk allerede å prege samfunnet, å bidra til det bedre. Vi skulle ønske hun hadde fått tid til å gjøre enda mer." [3]

Minnesteder

Minnesmerke i Kutaisi

Minnesmerket over Tamta Lipartelliani er reist i Kutaisi by i Georgia. Det ble avduka søndag 22. juli 2012 av guvernøren i Imereti-regionen, Lasha Makatsaria, borgermesteren i Kutaisi, Giorgi Tevdoradze og Norges ambassadør til Georgia. Ideen om å lage et minnesmerke over henne kom fra de lokale myndighetene. Kunstneren er den lokale innbyggeren Tariel Kurashvili.[4]

Andre minnesmerker

Der finnes også flere minnesmerker som skal hedre alle 22. juli-ofrene: Et midlertidig nasjonalt minnesmerke på Johan Nygaardsvolds plass i Oslo (avduka 2018), Jernrosene ved Oslo domkirke (avduka 2019), Lysningen ute på Utøya, samt det nasjonale minnestedet på Utøyakaia.

Bursdagsmarkeringer

På bursdagen til hvert terroroffer setter Utøyas ansatte en rød rose i navnet til vedkommende i minnesmerket "Lysningen". Om det er besøkende på Utøya den aktuelle dagen, så får de være med å hedre terrorofferet.[5]

Hvert år markerer 22. juli-senteret bursdagen til ofrene etter terrorangrepene 22. juli 2011 ved å sette en blomst i resepsjonen, og bilde av den og legge det ut på senterets Facebookside.[6]

22. juli-senterets bursdagsblomst til Tamta Lipartelliani, 9. januar 2023.
Foto: Skjermdump fra 22. juli-senterets Facebookside

Minnebok på Utøya

Ute på Utøya har AUF laga en «minnebok», der familie og venner av terrorofrene har fått anledning til å skrive om og vise fram bilder av sine kjære. Boka består av kryssfinerplater som er satt opp på en stang og som kan blas i. Den kom på plass i Hegnhuset i 2022, men er ikke komplett ennå. Alle ofrene har fått sin plass i «boka», så når tekstene og bildene er klare, vil de settes opp på riktig plass. Alle har minimum med navn, fødselsdato, hvilken kommune de kom fra og alderen de var i den 22. juli 2011. Tamta Lipartellianis minneboksider er gjengitt under.

Referanser

  1. Stang, Leif m.fl.: Sorg i Georgia og Irak. Dagbladet 07.08.2011, s. 11. Digital versjonNettbiblioteket.
  2. President attends funeral of Georgian victim of Norway massacre. Billedserie fra begravelsen 6. august 2011, der president Mikhail Saakasjvili deltok. Besøkt 28.07.2021.
  3. Minneord. AUF og Arbeiderpartiet: Slik minnes vi våre kjære. Ap og AUF har skrevet minneord om alle sine døde. Minneord på VG.no. 2011. Besøkt 16.09.2021.
  4. The memorial of Tamta Liparteliani opened in Kutaisi. messenger.com.ge, 23.07.2012. Besøkt 28.07.2021.
  5. Vi minnes 22. juli-ofrene - året rundt. Besøkt 17.04.2023.
  6. 22. juli-senterets bursdagsblomst til Tamta Lipartelliani 9. januar 2023.

Kilder og litteratur