Thomas Margido Antonsen (1995–2011)

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
"Thomas Margido Antonsen 16 år" er gravert inn i bronsesøylen på det nasjonale minnesmerket på Utøyakaia.
Foto: Eva Rogneflåten (2022).
Detalj fra 22. juli-minnesmerket "Lysningen" ute på Utøya: Thomas Margido Antonsen, 16 år.
Foto: Eva Rogneflåten (202).
22.juli-senterets bursdagsblomst til Thomas Margido Antonsen, 25. juni 2023.
Foto: Skjermdump 22. juli-senterets Facebookside.

Thomas Margido Antonsen (født 25. juni 1995, død 22. juli 2011 på Utøya i Hole kommune) var en av AUF-erne fra Oslo som ble drept i terrorangrepet på Utøya 22. juli 2011. Antonsen var ved Pumpehuset på Utøya.

Thomas Margido Antonsen var akkurat ferdig på Bjøråsen ungdomsskoleRomsås, der han var svært aktiv. Blant annet holdt han tale under sommeravslutningen i juni. 16-åringen beskrives som varm, hjelpsom og en gutt som spredte glede. Han var en svært aktiv gutt som både var speider, med i Framfylkingen, AUF og elevrådsleder på skolen sin.

Under bisettelsen i Romsås kirke fredag 5. august 2011, ble det tegnet et bilde av en engasjert, omtenksom, snill og rettferdig gutt. Det var sokneprest Hanne Kleveland som forrettet. Det var taler ved rektor Terje Andersen, speiderleder Bjørn Jarle Røberg-Larsen, generalsekretær i Framfylkingen, Kurt Frantzen, leder i Oslo Arbeiderparti, Jan Bøhler og vennen Anders Røberg-Larsen. Etter bisettelsen samlet folk seg ved Svarttjern for å minnes ham.

Minneord fra AUF og Arbeiderpartiet

[...]Thomas bodde på Romsås i Groruddalen. Han ble fort glad i andre mennesker, og andre ble fort glad i ham. Til tross for hans unge alder var han en ledestjerne på mange arenaer. Han var en ledertype som satte andre foran seg selv og stilte opp mot urett selv om det kostet.

Han var en engasjert elev og en naturlig elevrådsleder. 17. mai i år holdt han tale på Bjøråsen skole. Der snakket han om hvor fint det var å vokse opp på Romsås. Han trakk særlig frem det positive i det flerkulturelle miljøet. Det var dette han brant for: Kampen mot urett og hat, kampen for fellesskap og inkludering.

Thomas var en aktiv gutt. Han spilte på bandylaget Målløs, og han var svært engasjert i Speideren ,hvor han nå skulle bli speiderleder. Det gledet han seg til. Hans engasjement i Speideren førte ham til Speidertinget. Savnet er stort etter en speider som alle så opp til.[...]

Vi lyser fred over Thomas Margido Antonsen sitt minne.

Eskil Pedersen, Åsmund Aukrust, Tonje Brenna, Jens Stoltenberg, Helga Pedersen, Raymond Johansen

På vegne av AUF og Arbeiderpartiet.[1]

Minnesteder og minneprosjekt

Etter terrorangrepene ble det reist likearta minnesmerker over hele landet i ofrenes hjemkommuner. På Utøyakaia har hvert dødsoffer fått sin egen bronsesøyle, der navnet og alder er inngravert. Det er meningen at folk skal ta på det, slik at navnene kommer til å skinne mer og mer jo lenger tid det går.

På bursdagen til hvert terroroffer, setter Utøyas ansatte en rød rose i navnet til vedkommende i minnesmerket "Lysningen". [2]

På bursdagen til hvert terroroffer setter 22. juli-senterets ansatte setter en blomst i resepsjonen, tar bilde av den og legger ut en minnetekst på sin Facebook-side.

22. juli-senterets minneprosjekt - historier om de vi mista

22. juli-senteret har et minneprosjekt, der de lager filmer om dem som mista livet i terrorangrepet. I filmene løfter 22. juli-senteret fram historier om de vi mista – fortalt av dem som husker dem best. I filmen om Thomas Margido Antonsen møter vi mor Rita Victoria Føreland som snakker om den gode gutten med det store smilet.[3]

Minnebok på Utøya

AUF har laga en «minnebok» på Utøya, der familie og venner av terrorofrene har fått anledning til å skrive om og vise fram bilder av sine kjære. Antonsens minnebokside er avbilda nedenfor.

Referanser

  1. Minneord. AUF og Arbeiderpartiet: Slik minnes vi våre kjære. Ap og AUF har skrevet minneord om alle sine døde. Minneord på VG.no. 2011. Besøkt 16.09.2021.
  2. Vi minnes 22.juli-ofrene - året rundt. Besøkt 17.04.2023.
  3. 22. juli-senteret: Thomas Margido Antonsen. Historier om de vi mistet. 22. juli-senterets minnevideoer, 02.11.2022. Besøkt 22.09.2023.

Kilder og litteratur

  • Slik minnes vi våre kjære. Familier, pårørende, venner og kolleger om ofrene fra 22. juli. VG, torsdag 22. juli 2021, s. 12-29. Digital versjonNettbiblioteket.
  • Solvoll, Einar: Tragedien som samlet Norge : 22.07.2011: da terroren rammet Oslo og AUFs sommerleir på Utøya : dokumentar. Historie & kultur, 2011. ISBN 9788292870563. Digital versjonNettbiblioteket.