Trykkerier i Skedsmo

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
Personalet ved trykkeriet i avisa Akershus omkring 1910.
Foto: Lillestrøm Typografiske Forenings 50-årsberetning.

Det fantes flere trykkerier i Skedsmo, og flere av avisene hadde sine egne trykkerier. Den første tida var det særlig unge, ufaglærte jenter, gutter og kvinner som var ansatt i avistrykkeriene, og de var både settere og trykkere. Tre av trykkeriene utførte andre grafiske arbeider, og her var det ansatt faglærte arbeidere.

Avistrykkerier:

  • Akershus Arbeiderblad overtok Akershus Social-Demokrats trykkeri fra den kom ut i 1922. Trykkeriet holdt først til i Storgata 46, og deretter i Voldgata 1. Romerikes Blad som er en fortsettelse av Akershus Arbeiderblad, har i 2013 eget trykkeri på Kjeller.
  • Lillestrøm Blads trykkeri ble opprettet i 1934 og holdt til i Parkaleen 13. Da avisa gikk inn i 1949, fortsatte trykkeriet som avis- og aksidenstrykkeri. Trykkeriet endret navn til Lillestrøm trykkeri A/S, og utførte etter hvert større grafiske arbeider.
  • Victor B. Hansen Accidenstrykkeri ble etablert i 1931 og holdt til i Kirkegata 14. Det produserte trykksaker i mindre format som f. eks. skjemaer, blanketter, brevark m.m.

Se også

Kilder og litteratur