Hvedings gate

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk

ARTIKKEL UNDER ARBEID

Hvedings gate strekker seg fra «Bertheus-kaia» til krysset Hvedings gate/Halvdans gate/ Ravns gate og Bakkegata. Gata er kort og krysser Fjordgata, Storgata, Hans Egedes gate, Asbjørn Selsbanesgate/Rikard Kaarbøs gate og Normanns gate. Av den grunn har gata få postadresser, da de fleste husene har adresse til de kryssende gatene. For oversiktens del har vi i denne artikkelen gitt husene nummer etter plasseringen de har i Hvedings gate (som altså ikke er offisiell postadresse). Gata er oppkalt etter husmannen Hartvig Eriksen Normann (1797-1864) og Ellen Hveding Mikkeldtr. Normann (1802-1872) Hun var datter av Mikkel Normann, som var tredje generasjons klokker i Normann-slekten. Hartvig (også kalt Hartvig Hveding) festet i 1820-årene husmannsplassen Harstadsjøen, som hadde et areal på ca. 100 mål. I 1864 fikk sønnen Søren Hartvigsen overta plassen som sin eiendom mot å betale farens gjeld til klokkergården og gi sin mor kår. Den gamle husmannsstua overlot Søren til sin bror, Henrik Hartvigsen, og kjøpte selv et hus i Harstadhamn som han flyttet til egen grunn på Rikard Kaarbøs plass. Senere ble dette huset revet og han bygde ny tre etasjes murgård. Som senere gikk under betegnelsen «Bothner-gården» og «Amfi Bothner».

Da Harstad opplevde en betydelig vekst frem mot århundreskiftet, ble de til da verdiløse berg- og myrområdene i Harstadsjøen omsatt i tomter for mange hus. Dette krevde regulering, og den gamle husmannsbygningen etter Ellen og Hartvig Hveding ble liggende midt i gata før den ble revet. (Se bilde).

Bygninger

# Bilde Bygning og beboerere
1 Hvedings gate 1.JPG Hvedings gate 1, Bertheusgården, var opprinnelig en brygge som ble bygd av Berthus J. Nilsen og i nyere tid ombygd til andre formål.
2 Hvedings gate 2 A.JPG Hvedings_gate_2 A. Den gamle kullagerbygningen til Bertheus J. Nilsen (BJN) er etter «kull-alderen» tatt i bruk som parkeringshus. I tilknytning til lageret hadde BJN fra 1926 en stor kullkran for lossing og lasting av kull. Denne virksom var særdeles god forretning mens dampbåtene var drevet med kull samtidig som kull var en vanlig energikilde for oppvarming av hus.
3 Fjordgata 5 mot Hvedings gate.JPG Fjordgata 5 med fasade mot Hvedings gate.
4 Hvedeings gate 2 B.JPG Tiligere Fjordgata ble revet og nytt bygg satt opp til bruk for varehuset Amfi Bertheus.
5 Fjordgata 6 (Harstad).jpg Tidligere Fjordgata 6. - Peder Olai Pedersen bygde boligen i 1900. Kjøpmann Ole M. Nilsen (bror av Bertheus J. Nilsen) overtok den i 1918. Tomta lå i krysset med Hvedings gate/Fjordgata og hadde adresse Fjordgata 6. Huset ble senere revet og tomta ble en del av Sentrumsbygg (Storgata 5).}}
6 Fjordgata 4 (Harstad).JPG Fjordgata 4 ble oppført av Odd Fellow i 1953.
7 Fjordgata 6 (Harstad).jpg Storgata 5 (Sentrumsbygg) har fasade mot Hvedings gate.
8 Storgata 3 mot Hvedings gate.JPG Storgata 3s fasade mot Hvedings gate ble bygd av forretningsmannen Bjørn Johannessens Sko-i-nor etter at den gamle trebygningen til snekkermester Nils Hunstad ble revet.
9 Generalhagen mot Hvedings gate.JPG Generalhagen mot Hvedings gate.
10 Storgata 4 mot Hvedings gate (Harstad).JPG Storgata 4 Norwich-byggets fasade mot Hvedings gate.
11 Telekvartalet mot Hvedings gate.JPG Telekvartalets fasade mot Hans Egedes med Televerkets bygning fra 1949.
12 Harstad gamle posthus.jpg Harstad gamle posthus er en murbygning fra 1921 og er tegnet av Bergens-arkitektene Fredrik Arnesen og Arthur Darre Kaarbø. Sistnevnte var av Kaarbø-slekten i Harstad og det var han som tegnet Kaarbø-gården i St. Olavs gate 56. Stilen på Posthuset er nøkternt klassisk med nybarokke trekk. Murankrene mellom annen og tredje etasje er en detalj som ofte forbindes med jugendstilen. Øverst avsluttes bygningen av et valmet tak tekket med skiferstein. - Etter at gården hadde utspilt sin rolle som byens posthus i 1960-åra har den vært renovert innvendig og brukt til handelsskole, musikkskole, turistkontor og kunstgalleri for maleren Karl Erik Harr. Det ytre vedlikeholdet har vært godt, og man har stort sett beholdt gårdens opprinnelige fasader.
13 Asbjørn Selsbanes gate 2 mot Hvedings gate.JPG Asbjørn Selsbanes gate 2 med front mot Hvedings gate.
14 Harstad meieris bygning fra 1957.jpg Harstad meieris bygning fra 1957 - fasade mot Hvedings gate.
15 Hvedings gate Snublesteiner.JPG Huset i Hvedings gate 3 er revet og tomta ble brukt til parkeringsplass. I 2014 ble det støpt ned tre såkalte snublesteiner i fortauet foran tomta. Dette til minne om den jødiske familien Shotland som ble drept i en utryddelsesleir under krigen.
16 Samfunnshuskvartalet mot Hvedings gate.JPG Samfunnshuskvartalets fasade mot Hvedings gate.
17 Håndverkernes hus mot Hvedings gate.JPG Håndverkernes hus mot Hvedings gate.
18 Normanns gate 3.JPG Normanns gate 3 mot Hvedings gate.
19 Metodisrkirka i Harstad.jpg Hvedings gate 5. Opprinnelig bygd i 1922 som kirke for metodistmenigheten i byen. Siden overtatt av Den Norske Frimurerorden i Harstad med sine loger; St. Johanneslogen Corona Borealis, Harstad St. Andreas Broderforening, Harstad Kapitel Frimurergruppe og Fiducia Harstad. Bygningen er tegnet av arkitekt Sigurd Bjørhovde.
20 Hvedings gate 20.JPG Grottebadets fasade mot Hvedings gate.
21 Hvedings gate 7.JPG Hvedings gate 7 (Bakkegata 1) ble bygd til privatbolig for kjøpmann og fotograf Per Lorentzen. Hans svigersønn, Kjetil Krokeide har senere hatt sin advokatforretning her.

Kilder

  • Vesterkjær, Siri Schrøder: Hus og plan i Harstad. Byggings- og reguleringshistorie 1893-1920
  • Bjørkenes, Bergljot og Margareth Jensen: Folk og slekt i Gamle Trondenes
  • Rønning, Haakon: Min barndoms by Harstad Tidende, 1988. ISBN 8299180104
  • Rønning, Haakon: De som bygde byen - Mennesker jeg husker og kjente (1990)
  • Simensen, Sigurd: Harstad 50 år. Harstad 1953

Se også artikler om andre gater i Harstad