Husebyskogen (Oslo)

Husebyskogen (lokalt også kalt Gardeskogen) er et skogsområde i bydel Vestre Aker i Oslo kommune.

Flyfoto av Mærradalen med brua til Kolsåsbanen som krysser dalen og Husebyskogen til høyre for dalen. De lysegrønne områdene over skogen er daværende Huseby leir.

Avgrensning

Området er idag avgrenset av Mærradalen i vest, Huseby leir for Hans Majestet Kongens Garde og Sørkedalsveien i nord, USAs ambassade og Makrellbekken i øst og Husebyåsen, det vil si bebyggelsen nord for Kolsåsbanen i sør.

Fram til de første årene etter andre verdenskrig gikk Husebyskogen lenger sør, ned mot Kolsåsbanen, men dette området ble utbygget i 1950-åra. Denne delen var da eid av Søndre Huseby gård, og ligger i dag i bydel Ullern.

Reduksjoner

Skogen var opprinnelig på 400 dekar, men ble senere noe redusert ved bygging av den store kontorbygningen for Forsvarsdepartementet og Forsvarets Overkommando, ferdigstilt i 1970 ved siden av Huseby leir, og ved salg av tomter til Hoegh Eiendom i 2004 og 40 dekar til USAs ambassade i juni 2009 og ligger i den østlige ytterkanten mot Makrellbekken. Dette disse salgene ble det fra politisk hold lovet at restområdet skulle vernes, men dette har foreløpig (2022) ikke skjedd.

Planene om et stort, befestet ambassadekompleks i et friområde og rett ved en rekke boliger, medførte en del lokale protester og en aksjongruppe kalt Aksjon Vern Husebyskogen gikk sammen med Naturvernforbundet i Oslo og Akershus mot planene. Etter langvarig strid vedtok Oslo bystyre i desember 2005 med knapt flertall å omregulere eiendommen slik at utbyggingen kunne gjennomføres. Etter flere rettsbehandlinger konkluderte til slutt Høyesterett med at dette var et gyldig vedtak selv om det ikke var utarbeidet en konsekvensutredning.

Historie

Hele dagens skogområde ligger i et område som var eid av Nordre Huseby gård og gården ble kjøpt av Staten i 1918 for å sikre et øvingsområdet for Garden som siden 1904 hadde holdt til Gardekasernen i Slemdalsveien 5 hvor det ikke var noen slike øvingsområder i nærheten. Det opprinnelige området var på hele 1000 dekar og omfatter blant annet området hvor Huseby leir ble anlagt av Wehrmacht under krigen og eneste bebyggelse var husmannsplassene Trasop som lå der Njårdhallen er i dag, og Teigen og England som begge fortsatt ble bebodd fram til 1980-åra. I forbindelse med bygging av ny Huseby leir ble Teigen revet og våningshuset flyttet til Nordre Huseby nærmere England, sistnevnte er i bruk som speiderhytte.

I mellomkrigstiden ble området brukt til militære øvinger, ikke bare for Garden, men også for andre militære avdelinger. Soldatene måtte gå gjennom tett granskog fra Smestad stasjon fram til Røabanen i 1935 ble forlenget til Røa stasjon. Jordene som lå der hvor Persbråten skole ble anlagt i 1959 ble brukt som oppstillingsområde.

 
Nordre Huseby i nedre bildekant, med Huseby leir og Husebyskogen bak, Mærradalen til høyre.

Utdypende artikkel: Huseby leir

Under andre verdenskrig bygde Wehrmacht i 1942 en stor og velorganisert leir for et pansergrenaderregiment og var organisert langs en leirgate som førte sørover fra en overbygd portbygning ut mot Sørkedalsveien. Leiren hadde tre toetasjes kaserner og ekserserplassen, til høyre lå to tilsvarende kaserner og en spisebrakke. Kasernene hadde plass til 180 mann hver. Bygningsmassen bestod av i alt 19 bygninger: de fem mannskapsbrakkene, to spisebrakker, en administrasjonsbrakke, tre laftede offisersbrakker, syv garasjebygninger med plass til 20 kjøretøyer, en stallbygning med plass til 100 hester, en smie og en vaktstue samt en annen brakke.

I skogkanten mot sør var det betongskytestillinger og bunkere. To av de tyske betongskytestillingene og en underjordisk bunker er fortsatt bevart.

I dag

I 1961 ble det anlagt en 4,5 km lang lysløype rundt i Husebyskogen, kalt Gardeløypa, da den kjøres opp og vedlikeholdes av Garden. Den østligste delen av traséen måtte legges noe om ved salg av tomta til USAs ambassade.

Som friluftsområde er Husebyskogen knyttet til Mærradalen.

KIlder


Koordinater: 59.9402° N 10.6616° Ø