Haakon Rønning

Fra lokalhistoriewiki.no
Sideversjon per 2. mai 2024 kl. 07:36 av Cnyborg (samtale | bidrag)
(diff) ← Eldre sideversjon | Nåværende sideversjon (diff) | Nyere sideversjon → (diff)
Hopp til navigering Hopp til søk
Forretningsmannen Haakon Rønning.
Forretningsmannen Haakon Rønning har også satt spor etter seg som lokalhistoriker i Harstad med to bøker om byens tidlige kvinner og menn og deres virke.

Haakon M. Rønning (født 31. oktober 1906, døde 18. april 1997) var en forretningsmann og lokalhistoriker som har satt spor etter seg ved å dokumentere Harstad bys nesten selvopplevde historie gjennom to bøker: Min barndoms by (1988) og De som bygde byen (1990). Rønning var gift med Edel Rønning, født 15. oktober 1906, døde 16. januar 1993.

I bøkene skildrer han personer som sto sentralt i byens tidlige tilblivelse, eiendommer og båter. Disse to bøkene bærer preg av at de antakelig er noen av de mest utlånte på biblioteket.

Haakon Rønning var en ivrig friluftsmann og gjorde en stor innsats for Harstad Turlag, hvor han i 1980 ble utnevnt til æresmedlem.

Haakon var bror til lokalpolitikeren Aage Rønning og forretningsmannen Einar Rønning, som i sin tid startet en liten butikk som het «Carmen frukt og tobakk» i Rikard Kaarbøs plass 5. Fra 1931 drev Haakon kolonialforretning i hjemgården under navnet «H. Rønning». Siden slo de to forretningsmennene seg sammen og drev kolonialforretningen «Brødrene Rønning» frem til 1975.

Haakon Rønnings hjemgård og senere forretningsgård i sentrum er et av Harstads aller første hus. Gården, som fortsatt er i bruk i sentrum, er bygd i 1870 av Peder Hanssøn Lie. Han var en forretningsmann som kom fra Tynset i 1844 og drev forretning i gården til han startet med gårdsdrift på Årnes. Gården ble da solgt til Gunder Eriksen. I 1890 bygde Eriksen ny gård i Strandgata 2. Deretter kjøpte Haakons far, John Rønning, gården og drev med gårdsbruk og som vognmann. En virksomhet som sønnen Aage videreførte som vognmann og senere drosjeeier.

Noen personer som beskrives i bøkene til Haakon Rønning: Leonhard Nilsen, Bertheus J. Nilsen, Kristian Holst, Kristian Strøm, Ejnar S. Nielsen, Reidar Kaarbø, Bergljot Trolie, Sigurd Simensen, Karl Andreas Hanssen, Carl Andreas Hansen, Nils J. Hunstad, Erland Frisvold, Dagmar Andreassen, Andreas Vorren, med flere.

Beklageligvis er det flere graverende feil i hans framstillinger om Harstad Arbeidersamfund og Sigurd Simensen, som igjen har ledet til at flere av mytene omkring dem har fått et ufortjent langt liv det stadig viser seg vanskelig å bli kvitt.

Rønning omtaler også en rekke slekter og eiendommer i byen.

Bibliografi

  • Min barndoms by Harstad Tidende, 1988. ISBN 8299180104
  • De som bygde byen - Mennesker jeg husker og kjente (1990)

Kilder og litteratur