Kampen er et strøk i Oslo, mellom Tøyen og Vålerenga, preget av eldre bebyggelse fra 1800-tallet, særlig trehusbebyggelse. Kampen er i dag en del av Bydel Gamle Oslo. Forfatteren Thorbjørn Egner (1912-90) vokste opp på Kampen, i Normannsgata 5. Plassen foran Kampen kirke bærer fra 1992 navnet Thorbjørn Egners plass. Egner har gitt uttrykk for at oppveksten på Kampen har inspirert forfatterskapet hans.

Kart over Kampen sogn fra 1911.

Begrepet kampegutt viser egentlig til en mannsperson fra Kampen, men også Kampen Janitsjarorkester har kallenavnet Kampegutta.

Navnet

Ordet kamp betyr bergkolle, og beskriver strøkets beliggenhet i gammel utmark rundt en kolle. Navn kan også komme av ordet «Campementet» etter militærleiren som i årene 1764 til 1795 holdt til i området hvor Kampen skole er i dag, samt området bak denne.

Mens det finnes ingen støtte i kildene om at navnet er topografisk betinget, henviser skriftlige kilder fra den tiden til denne navneforklaringen knyttet til den miltære aktiviteten.

Tidlig historie

Terrenget egnet seg ikke for jordbruk og tidlig bosetning, men funn av stridsøkser, sverd og hodeplagg for strid tidlig på 1800-tallet på løkkeeiendommen Utsikten datert fra perioden 850-950 tyder på at det var bosetninger her i vikingtiden. Dette bekreftes også av et funn av et sverd under bakgårdsarbeider i Trysilgata 7 i 2011.

Utover på 1200-tallet var det etablert en gård i området med det topografiske navnet Berg, med tomtegrenser i vest til Tøyengårdene, i nord til Kjølberggårdene (i dag Lille Tøyen) og i øst til Valle. Gården hadde mange partseiere, særlig blant geistlige og bedrestilte borgere, og mye av jorda ble utparsellert til disse for dyrkning av egne jordbruksvarer. Området fikk derfor etter hvert navnet Bergsløkkene. Etter reformasjonen i 1537 ble eiendommen krongods og lagt under ladegården, mens mye av jord var bortforpaktet.

Militært område

Avkastningen av jorden var imidlertid ikke så god, og de militære myndigheter finner den nyttig som øvelsesområde med leirplass. I 1764 søker og får innvilget sjefen på Akershus festning om å få bruke området som idag er nordre del av Kjølberggata mot Sørliløkka som eksersisplass, og å anlegge et leirområde, kalt «Campementet», samt for feltøvelser i området ved dagens Kampen skole og området bak denne.

Mannskapene som brukte øvingsområdet var fra Akershusiske regiment og antallet kunne variere mellom 600 og 1200, avhengig av hvor mange soldater som tjenestegjorde i regimentet. Siden offiserene var hovedsakelig danske eller tyske, var kommandospråket tysk fram til 1772. I 1795 ble eksersisområdet flyttet til Etterstad.

I kilder fra 1790–1800 blir området med «Campementet» omtalt som Kampen.

På Kampen for øvrig, som for de øvrige områdene rundt byen, var dette på 1700-tallet et rekreasjonsområde for byens aristokrati, med frukt og urtehager, gjerne med tilhørende lysthus hvr de oppholdt seg med sitt tjenerskap. Utover på 1830- og 1840-tallet folketellingene at løkkeeiendommene og området for øvrig ble husmannsplasser hvor arbeidsfolk enten leide husvære eller jorda ble drevet av husmenn for eierne, i tillegg til offisersenkene som blir boende i området livet ut.

Siste halvdel av 1800-tallet

Ved folketellingen i 1801 bodde det bare 25 mennekser på Kampen i fire boliger i forrhold til en by på 9 200 innbyggere. I tiden fram til 1855 økte antall mennesker på Kampen med bare 50 personer til totalt 75. I tiåret 1855 til 1865 blir imidlertid folketallet tidoblet og denne økningen kommer oppe på selve høyden, med utbygging av selve kollen.

1855–1865

Kampen lå i Aker herred fra det kommunale selvstyret ble innført gjennom Formannskapslovene i 1838. Ved byutvidelsen i 1859 kom Kampen rett på utsiden av bygrensene og byens murtvang. Dette gjorde Kampen svært attraktivt til utbygging, som da ble vesentlig billigere i tre enn i mur. I denne perioden var det derfor en omfattende utbygging med trehus, som bare økte da det ble klart at denne snart ville bli slått sammen med Kristiania om bli omfattet av murtvangen der.

I årene fra 1855 til 1865 ble følgende deler bygget ut med noe spredt bebyggelse: sørstrekket av Brinken, og et par hus i nord, Hølandsgata fra Normannsgata langs strekket mot Jordal Teglverk fra 1848 til Ullensakergata, Normannsgata fra Hølandsgata til starten av Bøgata, Bøgata fra starten til Kampengata og nederste del av Norderhovgata opp til Kampengata. Kampengata het på dette tidspunktet Nordre Gade gå var en periode en nordre grense for bebyggelsen.

1865–1875

I 1875 bodde det 2 739 mennesker på Kampen som da var en forstad til byen som på dette tidspunktet hadde rundt 100 000 innbyggere. Da hadde særlig følgende området blitt bebygget og fortettet: de nedre/sørlige deler av Normannsgata, Brinken og Hølandsgata, de nedre/sørlige deler av Ullensakergata, Aurskoggata og Norderhovgata, og de nordre deler av Brinken og Bøgata som strakk seg stadig lenger nordover.

Byutvidelse og murtvang

 
Blandingen av murbebyggelse og trebebyggelse, her fra Nannestadgata sett fra Brinken. Den røde hjørnegården er Norderhovgata 7. Kampen kirke ligger som fond i enden av gata.
Foto: Chris Nyborg (2013).
 
Bøgata sett sørover. Til venstre den tidligere politivakta med adresse Normannsgata 44
Foto: Stig Rune Pedersen (2012).

Kampen ble innlemmet i Kristiania ved byutvidelsen i 1878 og ble først da omfattet av tvangen til å bygge i mur som gjaldt i hovedstaden. Da var allerede store deler av bydelen utbygget med trehus og dette har vært med på å gi Kampen særpreg. I motsetning til flere andre forsteder har mange trehus blitt bevart her.

Utdypende artikkel: Brannen på Kampen 1879

Trehusene ble imidlertid omfattet av branner, og natten til 8. april 1879 ble syv to- og treetasjes leiegårder i tre i kvartalet mellom Bøgata og Normannsgata rasert av en større brann og dette fristilte en svært attraktiv kirketomt. Oppføringen av Kampen kirke, tegnet av arkitekt Jacob Nordan, ble påbegynt i desember 1879 og ble innviet i november 1882. Det er en treskipet mursteinskirke i nygotikk med rundt 480 sitteplasser.

Nye gatenavn

I forbindelse med byutvidelsen i 1878 måtte en del gatenavn endres for å unngå misforståelser eller dublering av samme navn i den sammenslåtte kommunen.

I nedenforstående oversikt er ikke endringer/moderniseringer av staveform tatt med. Heller ikke senere navneendringer på 1950-tallet da for eksempel Vestbygata skiftet navn til Sons gate.

Nåv. navn Navn i Aker
Aurskoggata Smalgangen
Brinken Underhougsveien, Brinkens Gade
Hedmarksgata Søndre Østerdalsgade
Hurdalsgata Søndre Gade
Hølandsgata Bækkegaden
Kampengata Nordre Gade
Nannestadgata Markveien
Norderhovgata Bruns Gade
Skedsmogata Nedre Gade
Sons gate Udsigtsgaden
Sørumgata Øvre Gade
Ullensakergata Smedgaden

1875–1885

I 1875 er Kampen tett bebygget og antall hus har steget svært mye og spredde seg nordover, fra Skedsmogata til dagens Sons gate, og Normannsgata til Skedsmogata. Innen 1885 har bebyggelsen nådd opp til Kampen park som ble anlagt på denne tiden. Folketallet på Kampen har i 1885 nådd 9 600 mennesker.

Adkomst

Fram til Hagegata ble forlenget opp til Brinken i 1887 var eneste adkomstveier til Kampen opp Normannsgata og Brinken fra Galgeberg. På samme tid ble også Hedmarksgata forlenget bort til Kampen kirke gjennom en gjenfylling av et søkk som gikk fra Jordal til Ensjø.

Offentlig bygninger og anlegg

Da Kampen ble en del av Kristiania, kom området inn i et system med større etableringer asv offentige institusjoner og bymessig infrastruktur. Blant de første tiltakene Kristiania satte i gang, var særlig å etablere en stedeværelse av politiet og få bygget en kirke. Planleggingen av disse to tiltakene ble igangsatt allerede før byutvidelsen ble gjennomført.

Politivakten 1878–1914

 
Oppstilling av mannskapene og deres familier utenfor politivakta på Kampen. Kirken i bakgrunnen.
Foto: Justismuseet

Utdypende artikkel: Kampen politivakt

Kampen kirke og menighetshus 1882

Utdypende artikler: Kampen kirke (Oslo) og Kampen menighetshus

En større brann natten til 8.april 1878 mellom Bøgata og Normannsgata raserte syv relativt nye leiegårder i tre og branntomten utgjorde en svært attraktiv kirketomt.

Oppføringen av Kampen kirke, tegnet av arkitekt Jacob Nordan, ble påbegynt i desember 1879 og ble innviet i november 1882. Det er en treskipet mursteinskirke i nygotikk med rundt 480 sitteplasser.

Kampen skole 1888

Utdypende artikkel: Kampen skole

Kampen skole (Normannsgata 57) ble oppført i 1888 med arkitekt Ove Ekman, (utvidet i 1902), kombinert barne- og ungdomsskole 1978-1999, deretter kun barneskole igjen.

Opparbeidelse av gatene

Utover på 1880-tallet ble også gatene mer skikkelig opparbeidet, etter at de fram til dette tidspunktet bare kunne være noen brede tråkk mellom bygningene.

Huseierne ble forpliktet til å avgi grunn til anleggelse av et fast gatedekke. For å få til et fast gatedekke ble tomtegrensene flyttet inn til husveggene, etter at disse tidligere gikk midt i gaten. I første omgang ble gatene makadamisert, først sent på 1920-tallet ble noen gater belagt med brostein.

Kampen park

Utdypende artikkel: Kampen park

I 1885 kjøpte kommunen løkkeeiendommen Utsikten, hvor Kampen park ble oppretta noen år senere.

Kampens friluftsbad 1921–1946

 
Badet fra åpningsåret 1921.

Utdypende artikkel: Kampens friluftsbad

Kampens friluftsbad lå rett øst for skolegården mot Gjøvikbanen, hvor det i dag er barnehager. Badet, populært kalt «Ishuset» på grunn av sitt kalde vann, var likevel populært i en bydel hvor mange iikke hadde bad hjemme. Det eksisterte fra 1921 til 1946.

Sosiale forhold

Arbeiderbydel

Onsumslaget 1878

Utdypende artikkel: Onsumslaget

Schibbyeslaget 1880

Kilder og referanser


Koordinater: 59.91188° N 10.78144° Ø .